Dosarul Schengen: Bulgaria a înăsprit în 2024 controalele la frontierele terestre în conformitate cu angajamentele faţă de Austria
Agenţia Vamală bulgară a înăsprit, începând cu 2024, controalele asupra tuturor mărfurilor transportate spre şi dinspre Austria, la toate vămile şi punctele de frontieră şi pe întreg teritoriul Bulgariei, informează duminică site-ul BTA, potrivit Agerpres.
Verificările sunt în conformitate cu angajamentul Bulgariei şi României faţă de Austria de a spori controalele la frontierele lor terestre. Angajamentul a fost prevăzut într-o anexă la decizia Consiliului Uniunii Europene privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a precizat Agenţia Vamală.
În primele şase zile ale anului 2024, Agenţia Vamală a întreprins peste 7.200 de controale asupra diferitelor vehicule, inclusiv a unora care tranzitau Bulgaria. Inspecţii fizice, scanare cu raze X şi control al documentelor au fost aplicate atât asupra mărfurilor, cât şi a cabinelor camioanelor, maşinilor, camionetelor şi autocarelor.
Ce au identificat controale mai stricte ale Bulgariei la frontieră în primele zile din an
Verificările au identificat încălcări ale legislaţiei vamale şi accizelor care au condus la confiscarea a aproape 120.000 de ţigarete, 5,5 kg de tutun, peste 340 litri de alcool, 800 litri de ulei de motor, 1.500 kg de detergenţi, 5.429 de instrumente electrice, 10.500 de jucării şi 110 produse de parfumerie. Toate acestea au fost confiscate ca tentative de importuri în Bulgaria sau în tranzit spre Europa Occidentală, a indicat Agenţia.
Vehiculele care ieşeau din Bulgaria au fost de asemenea supuse unor controale mai stricte. Mai mult de 61.000 de produse care nu fuseseră declarate în mod corespunzător – ţigări electronice şi rezerve, medicamente de uz veterinar şi ochelari de vedere – au fost confiscate în drum din Austria spre Turcia.
Cu prilejul unui control comun al poliţiei de frontieră în zona punctului de frontieră Vidin Ferry, au fost găsiţi şase cetăţeni sirieni într-un compartiment special amenajat într-un microbuz înmatriculat în Bulgaria. Conform informaţiilor preliminare, cei şase se îndreptau spre Austria.
Controale întărite vor continua de asemenea pe şoselele din Bulgaria în cooperare cu Ministerul de Interne şi alte autorităţi cu competenţe în materie.
Tot potrivit Agenţiei Vamale, controalele vor continua la toate punctele de frontieră până la admiterea Bulgariei în spaţiul Schengen cu frontierele terestre, după care astfel de controale vor rămâne în vigoare doar la graniţele externe ale UE cu Turcia şi Serbia.
La 30 decembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a anunţat admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime începând din martie 2024. Discuţiile privind o decizie suplimentară de ridicare a controalelor terestre vor continua în 2024, precizează BTA.
Decizia Consiliului UE de pe 30 decembrie prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin.
„România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, a mai transmis MAI.
Discuțiile continuă privind frontiera terestră
Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.
Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.
Cele trei condiții ale Vienei
Acordul a fost însoțit de trei condiții impuse de Austria. Acestea includ:
- intensificarea desfășurării agenției UE de protecție a frontierelor, Frontex, în România și Bulgaria
- alocarea de fonduri de către Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor externe ale acestor țări
- consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, de către România și Bulgaria.
Reamintim că 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, invocând un număr crescut de solicitanți de azil. Olanda a fost, de asemenea, împotrivă aderării Bulgariei la Schengen.
Olanda care bloca integrarea celor două țări, prin obiecțiile sale față de Sofia, a decis să nu se mai opună, printr-un vot dat în parlament anul trecut.
Pe 27 decembrie, MAI a anunțat că România a ajuns la un acord politic împreună cu Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria, în primă fază cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024.
Citește și:
- Dincolo de declarațiile optimiste: Cât pierde România stând la coadă la frontiera terestră a Schengen / O dată realistă pentru integrarea deplină în spațiul de liberă circulație
- Condiţiile cuprinse în decizia şi anexele de aderare la Air Schengen (europarlamentar)
- „Bulgaria nu poate accepta persoane pentru care nu e responsabilă”. Sofia transmite că n-a acceptat condiţii suplimentare în privinţa migranţilor pentru admiterea parţială în Schengen
- Austria confirmă acordul privind „Air Schengen” cu România și Bulgaria / Fără negocieri pentru aderarea deplină / Cele 3 condiții ale Vienei
- Consiliul UE a decis intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime / Ce se va întâmpla cu controalele la frontiera terestră?
- Dacian Cioloş: Marcel Ciolacu trebuie să ne explice onest condiţiile pe care le-a acceptat pentru această aderare parţială la Schengen
- Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Îl somez pe Ciolacu să publice protocolul în care el a cedat totul austriecilor pentru escrocheria „aero-Schengen”