Sute de militari din Myanmar fug în India, în urma unei victorii a unor rebeli într-o ofensivă / Cine îi susține
Aproximativ 300 de militari din junta birmană au trecut frontiera în India, fugind din calea înaintării unor forţe rebele care luptă împotriva militarilor aflaţi la putere în Myanmar, anunţă un ofiţer paramilitar indian, relatează AFP, citat de News.ro.
Confruntări militare sunt în toi în anumite regiuni din Myanmar apropiate de frontieră cu India, în vest, după ce Armata Arakan (AA) a lansat – în noiembrie – o operaţiune de anvergură împotriva forţelor de securitate, iar armata regulată, aflată la putere în urma unei lovituri de stat militare (puci) în 2021, a suferit înfrângeri usturătoare.
Această ofensivă a pus capăt unui armistiţiu larg respectat în această regiune după puci. AA anunţa duminică faptul că a cucerit oraşul Paletwa, în statul Chin, situat la aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Bangladeshul, şi şase baze militare situate de-a lungul frontierei cu statul indian, Mizoram – pe care militarii birmani au traversat-o miercuri.
De cine sunt susținuți militarii din Myanmar
În total, 276 de militari din Myanmar au sosit – cu armament şi muniţie – în satul Bondukbangsora, a declarat AFP un ofiţer din cadrul formaţiunii paramilitare indiene Assam Rifles, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea.
„I-am găzduit în tabăra noastră”, a anunţat el, precizând că militarii birmani care sosesc primesc „toată susţinerea de care au nevoie”.
Ofiţerul a declarat că unitatea sa a înregistrat datele biometrice ale militarilor birmani şi că a cerut Ministerului indian al Apărării autorizaţia să-i trimită în Myanmar.
Două avioane militare birmane au sosit la Aizawl, capitala statului Mizoram, pentru a-i recupera şi repatria pe militari, care s-au retras din conflict.
În octombrie, o alianţă între AA şi alte două grupări etnice minoritare a lansat o ofensivă comună împotriva juntei în statul Shan şi a cucerit oraşe şi centre comerciale vitale situate la frontiera cu China (nord).
Săptămâna trecută, această alianţă anunţa un armistiţiu – sub egida Beijingului – în regiune, după luni de conflict armat care a constituit cea mai mare ameninţare la adresa juntei din Myanmar de când se află la putere.