Sari direct la conținut

VIDEO Fermierii francezi paralizează autostrăzile de intrare în Paris. Blindatele jandarmilor păzesc cea mai importantă piață de lângă Paris / Guvernul francez va anunța noi măsuri pentru a ajuta fermierii

HotNews.ro
fermieri francezi blocheaza autostrazi, Foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
fermieri francezi blocheaza autostrazi, Foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Fermierii francezi continuă protestele prin care au blocat cu tractoare și camioane drumuri și autostrăzi și au anunțat că vor „asedia Parisul”, luni după-amiază. În încercarea de a opri furia agricultorior, ministrul francez al Agriculturii cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar în această săptămână, conform Reuters.

Multe drumuri din Paris și dinspre Paris rămân blocate luni seară de fermierii care protestează, în ceea ce ei au descris drept un „asediu” al capitalei franceze. Fermierii au ieșit în stradă în jurul orei 14:00, ora locală (13:00 GMT), și au spus că scopul lor este de a opri livrările de alimente către supermarketuri, iar protestele ar putea dura câteva zile. Guvernul francez a promis că mâine va fi anunțat sprijin suplimentar pentru fermieri, iar premierul Franței, Gabriel Attal, s-a întâlnit cu sindicatele agricole, dar cel puțin deocamdată nu sunt vești despre cum au decurs negocierile.

23:00 Întâlnirea dintre sindicatele agricole premierul Gabriel Attal s-a încheiat după mai bine trei ore, relatează Le Figaro

21:40Aproape 10.000 de fermieri au participat la protestele din toată Franța luni după-amiază, „cu aproape 5.000 de utilaje”, relatează Le Figaro, citând o sursă din poliție.

„Blocajele din jurul Parisului includ o mie de fermieri și ceva mai mult de 500 de utilaje”, potrivit aceleiași surse, care notează că „obiectivul de a rezista până vineri este evident”.

La ora 19.00, ora Franței, erau 13 blocaje pe A7, A9, A10, A11, A20, A54, A62, A64, A71

21:25Președintele francez Emmanuel Macron a declarat Comisiei Europene că este imposibil să se încheie negocierile privind acordul comercial cu blocul Mercosur din America de Sud și înțelege că UE a pus capăt discuțiilor, a declarat luni biroul său.

Fermierii au organizat proteste masive în Franța în ultimele săptămâni, supărați pentru creșterea costurilor și importurile ieftine, în urma unor acțiuni similare în alte țări europene, inclusiv Germania și Polonia. Fermierii francezi s-au opus în special la discuțiile în desfășurare privind un acord comercial între UE și națiunile Mercosur, despre care, spun ei, ar permite importurile de alimente ieftine care nu respectă standardele stricte ale UE.

Consilierul prezidențial a adăugat că UE a înțeles că este imposibil să ajungă la un acord în acest context și că discuțiile UE cu țările Mercosur au fost oprite.

19:20BBC reaportează că fermierii care protestează în Belgia provoacă perturbări semnificative atât călătorilor interni, cât și internaționali. Protestatarii din Federația Tinerilor Fermieri au blocat autostrăzile belgiene din Namur, punând un blocaj temporar autostrada E42 dintre Germania și Franța și E411, care leagă Bruxelles-ul de Luxemburg.

19:08 Emmanuel Macron va discuta joi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre criza din lumea agriculturii și măsurile de sprijin pe care fermierii le cer la nivelul UE, a anunțat Élysée, potrivit Le Figaro.Discuția se va concentra în special pe înghețarea acordului comercial pe care UE îl negociază cu Mercosur și pe sosirea produselor ucrainene în Uniune, potrivit președinției franceze, potrivit AFP.

18:49Două blindate ale jandarmeriei au sosit cu puțin înainte de ora 17.00 la poarta Chevilly-Larue a pieței Rungis, relatează Le Figaro.

FOTO Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

18:46„Mâine vor fi luate noi măsuri” în favoarea fermierilor, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al guvernului, Prisca Thevenot, în urma Consiliului de Miniștri, relatează AFP.

„Ministrul Agriculturii Marc Fesneau a indicat că mâine vor fi luate noi măsuri”, a declarat Thevenot presei, confirmând premierul Gabriel Attal îi va primi „în această seară pe reprezentanții” sindicatelor agricole.

18:00Pe A10, mulți fermieri spune că nu mai vor să vorbească cu premierul Gabriel Attal, ci direct cu președintele Emmanuel Macron, relatează Le Figaro.

17:03Șefii sindicatelor agricole au fost invitați luni seară să se întâlnească cu prim-ministrul, relatează AFP.

16:49Două blocaje au început în jurul orei 14.00 (13.00 GMT), pe A13 la nord-vestul capitalei și pe A4 la est.

În total, opt „puncte de blocare” de autostrăzi au fost planificate de principalele sindicate, pentru a crea un „asediu al capitalei” „pe perioadă nedeterminată”.

Potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare, taximetriștii s-ar fi alăturat fermierilor.

13:55Fermierii vor să blocheze piața Rungis, supranumită „burta Parisului”, potrivit BFM TV. În fiecare zi, această piață hrănește aproape 12 milioane de guri.

12:33 În cazul unei întreruperi a aprovizionării, Parisul ar avea o autonomie de doar trei zile, întrucât livrările se fac zilnic, conform postul francez de televiziune.

Drumuri și autostrăzi, în special din sudul Franței, sunt blocate cu tractoare și camioane de mai bine de o săptămână. În unele zone, fermierii protestatari – care acuză politicile Comisiei Europene, pe care le consideră mult prea restrictive – au lăsat gunoi de grajd în fața unor instituții publice sau baloți de fân în fața unor restaurante fast-food.

FNSEA, principalul sindicat agricol, a transmis că protestele vor continua „atât timp cât va fi nevoie”.

„Dacă guvernul nu ne vine în întâmpinare, am putea fi la începutul unei mari mişcări agricole”, a avertizat la rândul său liderul sindicatului Tineri agricultori, Arnaud Gaillot.

„Asediul Parisului”

Fermierii francezi au anunțat un „asediu al Parisului”, pentru luni după-amiază, în timp ce au început să protesteze şi fermierii din Belgia.

„Luni, 29 ianuarie, la ora 14.00 (15.00, ora României -n.r.), agricultorii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure & Loir, Ile-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine & Marne, Seine-Maritime şi Somme, membri ai reţelei FNSEA şi Jeunes Agriculteurs du Grand Bassin Parisien vor începe un asediu pe termen nelimitat al capitalei. Toate drumurile principale care duc spre capitală vor fi ocupate de fermieri”, au transmis principalele două sindicate din Franța.

Sindicatele spun că ar urma să fie blocaje în opt puncte de-a lungul principalelor drumuri către Paris, conform France 24.

Guvernul francez a anunțat că va mobiliza 15.000 de jandarmi și polițiști, care au primit însă dispoziție să intervină cu „moderație”. Între timp, tractoarele s-au pus în mișcare și se îndreaptă spre Paris.

„Nu intenționăm să permitem ca magazinele alimentare sau clădirile guvernamentale să fie avariate sau ca TIR-urile care transportă produse străine să fie oprite. Este inacceptabil”, a declarat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin.

El a spus că președintele francez Emmanuel Macron a ordonat forțelor de ordine ca aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, la nord, cât și Orly, la sud, să rămână deschise, iar piața internațională de alimente de la sud de Paris să funcționeze în continuare. Polițiștii și jandarmii au, de asemenea, dispoziție să împiedice orice intrare în Paris, a mai spus ministrul francez.

De asemenea, ministrul francez de Interne a anunţat că traficul în regiunea Île-de-France va fi „extrem de dificil” și i-a îndemnat pe oameni să îşi reducă la minimum deplasările.

Tot luni, taximetriştii protestează şi ei în mai multe oraşe franceze faţă de noile tarife pentru transportul medical.

Măsura anunțată de Franța, în încercarea de a opri protestele fermierilor

În încercarea de a opri furia agricultorior, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar în această săptămână.

„În următoarele 48 de ore, vom anunţa unele măsuri”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, pentru televiziunea France 2, conform Reuters.

El a spus că la summitul liderilor Uniunii Europene de săptămâna aceasta de la Bruxelles, preşedintele Emmanuel Macron va face presiuni pentru politici mai favorabile agricultorilor. Fesenau a mai spus că va merge și el la Bruxelles în această săptămână, în încercarea sa de a flexibiliza reglementările UE privind terenurile agricole care trebuie să rămână în pârloagă în conformitate cu noile reguli ecologice.

Întrebat când ar vrea să ajungă la un acord cu Comisia Europeană cu privire la modul de revizuire a normelor, Fesneau a spus că „săptămâna aceasta”.

Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte Reuters. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

În mai multe ţări europene, agricultorii se plâng că Uniunea Europeană nu îi ajută suficient în contextul concurenţei internaţionale şi al globalizării.

Revendicările fermierilor francezi

La fel ca fermierii germani, care au organizat demonstrații masive, agricultorii francezi protestează în principal în privinţa taxelor şi a restricţiilor.

Printre nemulţumirile lor, fermierii enumeră o taxă guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine, problemele legate de stocarea apei, restricţiile excesive şi birocraţia.

Protestele din ţara care în prezent este cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene au loc într-un moment în care preşedintele Emmanuel Macron se teme de sprijinul din ce în ce mai mare al agricultorilor pentru extrema dreaptă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Proteste ale agricultorilor în mai multe țări europene

Guvernul francez se teme de o extindere a protestelor, întrucât din Olanda şi până în România, trecând prin Polonia şi Germania, agricultorii îşi multiplică acţiunile împotriva creşterii taxelor şi pactului european Green Deal, toate acestea pe fondul inflaţiei şi concurenţei importurilor din Ucraina.

Deşi ieşită din UE, nici Marea Britanie nu este ocolită de proteste, producătorii de fructe şi legume desfăşurând luni o manifestaţie în faţa parlamentului de la Londra.

În acest timp, cu mai puţin de cinci luni înaintea alegerilor europarlamentare, partidele de opoziţie curtează agricultorii. În Franţa, atât dreapta cât şi stânga au cerut guvernului să renunţe la creşterea taxelor pentru carburanţii folosiţi în agricultură, iar preşedintele formaţiunii Adunarea Naţională, Jordan Bardella, a criticat „Europa lui Macron care vrea moartea agriculturii noastre”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro