Sari direct la conținut

UE este divizată în ceea ce priveşte reducerea ajutorului pentru Agenţia ONU pentru palestinieni (sinteză)

HotNews.ro
Steagurile țărilor UE în fața sediului Parlamentului European de la Strasbourg, Foto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia
Steagurile țărilor UE în fața sediului Parlamentului European de la Strasbourg, Foto: Jean-Francois Badias / AP / Profimedia

UE este unul dintre principalii donatori ai Agenţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA). În urma acuzaţiilor israeliene potrivit cărora o parte din personal a participat la atacul Hamas din 7 octombrie, UE a anunţat că îşi va revizui sprijinul. În timp ce unii consideră că aceasta este o măsură urgentă, alţii avertizează asupra unei pedepse colective împotriva poporului palestinian, relatează platforma media European Newsroom într-un articol de fond, citat de Agerpres.

Luni, UE a anunţat că îşi revizuieşte finanţarea UNRWA şi că plăţile vor fi oprite până la sfârşitul lunii februarie. UE a cerut un „audit urgent” în urma acuzaţiilor autorităţilor israeliene potrivit cărora o parte din personalul UNRWA ar fi participat la atacul Hamas din 7 octombrie.

Auditul trebuie să fie condus de experţi numiţi de Comisie şi să se desfăşoare în paralel cu o investigaţie a ONU cu privire la aceste afirmaţii, a declarat aceasta. De asemenea, în declaraţia Comisiei se afirmă că ajutorul umanitar pentru palestinienii din Gaza şi Cisiordania „va continua fără întrerupere prin intermediul organizaţiilor partenere”.

UNRWA avertizează asupra unui dezastru umanitar

Wall Street Journal a relatat, citând un dosar israelian, că zece la sută dintre angajaţii palestinieni ai UNRWA „au legături strânse” cu organizaţii teroriste care operează în Gaza. New York Times a relatat anterior, făcând referire la dosar, că un angajat al UNRWA a fost implicat în răpirea unei femei din Israel, un altul a distribuit muniţie, iar un al treilea a fost implicat într-un masacru într-un kibbutz în care au murit 97 de persoane. Dosarul conţine acuzaţii împotriva unui total de 12 angajaţi ai UNRWA. Washingtonul le cataloghează drept credibile.

Ca reacţie, UNRWA a concediat mai mulţi membri ai personalului din cauza acuzaţiilor Israelului, care au determinat numeroase ţări, inclusiv Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Japonia, să anunţe că suspendă finanţarea viitoare a agenţiei ONU. Comisarul general al agenţiei ONU, Philippe Lazzarini, a calificat aceste decizii drept „şocante”, subliniind că peste două milioane de persoane din Gaza „depind de UNRWA pentru simpla lor supravieţuire”. El a îndemnat ţările să „îşi reconsidere deciziile”. UNRWA a declarat că va trebui să înceteze operaţiunile în termen de o lună dacă finanţarea nu va fi restabilită.

Coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă, Martin Griffiths, a descris UNRWA ca fiind „piesa centrală” a asistenţei umanitare pentru populaţia din Fâşia Gaza. Munca de salvare a vieţilor pe care a depus-o UNRWA în timpul războiului „nu ar trebui să fie pusă în pericol de acuzaţiile privind presupuse acţiuni ale câtorva indivizi”, a declarat Griffiths în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc miercuri la New York. Griffiths s-a arătat consternat de acuzaţii şi a declarat că, prin urmare, se vor depune toate eforturile pentru a garanta cererile lumii pentru o organizaţie neutră din punct de vedere politic.

Guterres face apel la ţări să continue sprijinul

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a promis o revizuire independentă urgentă a UNRWA, dar a pledat şi pentru ca statele donatoare să „garanteze continuitatea” agenţiei pentru binele „populaţiilor disperate” pe care le deserveşte.

Slovenia s-a alăturat apelului lui Guterres pentru ca ţările să continue finanţarea UNRWA, a anunţat marţi Ministerul de Externe într-o declaraţie pentru agenţia de presă STA. Îngheţarea fondurilor ar pune în pericol UNRWA şi ar pune în pericol vieţile palestinienilor din Orientul Mijlociu. Astfel, Slovenia a alocat anul trecut 1,2 milioane de euro pentru agenţie, cea mai mare sumă de până acum. O decizie privind contribuţia ţării pentru acest an nu a fost încă luată.

Borrell: „Nu există alternativă la UNRWA”

La 1 februarie, în marja summitului european, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a avertizat că sute de mii de oameni vor pieri dacă finanţarea va înceta. „Dacă tăiaţi finanţarea pentru UNRWA, pedepsiţi întregul popor palestinian. Nu există alternativă la UNRWA (…) dacă vreţi să îi ţineţi pe aceşti oameni în viaţă. Aşadar, nicio pedeapsă colectivă pentru poporul palestinian”, a subliniat el.

Spania nu îşi va retrage sprijinul

Spania, care a fost întotdeauna fermă în ceea ce priveşte propunerea de recunoaştere a unui stat palestinian, îşi va menţine sprijinul, după cum a asigurat luni ministrul de externe, Jose Manuel Albares. Cu toate acestea, ea va urmări îndeaproape investigaţiile. Albares a subliniat că doar o duzină din cei aproximativ 30.000 de angajaţi ai agenţiei sunt anchetaţi, dintre care 13.000 lucrează în Gaza şi desfăşoară o muncă „esenţială” în sprijinul populaţiei din fâşie.

Acest lucru l-a determinat pe ministrul israelian al diasporei, Amichai Chikli, să afirme că UNRWA „este Hamas” şi că Israelul este „extrem de dezamăgit” de faptul că Spania nu şi-a retras finanţarea de la această agenţie.

Belgia îşi continuă sprijinul având în vedere „nevoile umanitare ridicate”

Miercuri, după ce Naţiunile Unite au informat donatorii cu privire la investigaţia lor, Belgia a anunţat că va continua să finanţeze pentru moment, „având în vedere nevoile umanitare ridicate şi ameninţarea foametei în Gaza”, a declarat ministrul cooperării pentru dezvoltare Caroline Gennez (din partidul social-democrat olandez Vooruit). Informaţiile ONU indică faptul că forţele de securitate israeliene nu au împărtăşit încă dovezile cu ele sau cu ceilalţi donatori.

Belgia va aştepta rezultatele unei anchete privind posibilele legături între membrii personalului UNRWA şi organizaţia extremistă palestiniană Hamas. „Dacă acuzaţiile se confirmă, trebuie luate măsuri foarte stricte. Este absolut inacceptabil ca personalul să fie implicat sau să glorifice atacurile teroriste barbare din 7 octombrie”, a declarat Gennez.

Austria, Croaţia, Germania, România şi Suedia vor suspenda plăţile

Ministerul român de Externe a anunţat luni că a suspendat plăţile voluntare către UNRWA. „Până la finalizarea anchetei, ministerul nu va face noi contribuţii voluntare către UNRWA”, a precizat acesta.

Croaţia nu a planificat nicio donaţie către UNRWA în 2024. În trecut, a făcut donaţii „doar în mod excepţional, la apel”, a declarat Ministerul de Externe pentru agenţia de presă croată Hina. De la începutul războiului, Croaţia a donat în total 1,25 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar de urgenţă pentru populaţia civilă din Gaza. UNRWA a obţinut 250.000 de euro sub formă de ajutor umanitar de urgenţă pentru populaţia civilă din Gaza, potrivit ministerului.

Suedia, în mod tradiţional un aliat puternic al UNRWA, a decis să întrerupă finanţarea în timp ce agenţia suedeză pentru dezvoltare, SIDA, investighează situaţia. „Împărtăşesc opinia că situaţia umanitară din Gaza este una îngrozitoare. Suedia doreşte să ajute populaţia civilă, dar trebuie să ne asigurăm că sprijinul nu este folosit pentru lucruri greşite”, a declarat premierul conservator Ulf Kristersson într-o conferinţă de presă. Social-democraţii suedezi au criticat decizia de retragere a ajutorului. „Acest lucru ar putea ruina cea mai importantă organizaţie de ajutor pentru palestinieni, într-o situaţie în care milioane de civili sunt afectaţi de război şi riscă să moară de foame”, a scris Morgan Johansson, fost ministru al justiţiei, pe X.

Luni, Ministerul austriac de Externe a declarat că „acuzaţiile (…) sunt profund şocante şi extrem de tulburătoare”. Toate contribuţiile către UNRWA au fost suspendate „până când toate aceste acuzaţii vor fi pe deplin clarificate”. Contribuţia austriacă la UNRWA este împărţită într-o contribuţie anuală de aproximativ 400.000 de euro şi în contribuţii legate de proiecte de 3 milioane de euro pe an în domeniul sănătăţii. Cu toate acestea, după cum a precizat Ministerul de Externe, Austria continuă să ajute populaţia civilă aflată în suferinţă din Fâşia Gaza prin alte canale. Începând cu 7 octombrie, au fost furnizate în total 13 milioane de euro în ajutor umanitar în acest scop.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, care a suspendat pentru moment ajutorul, a cerut anchete rapide. „Situaţia din Gaza este pur şi simplu infernală”, a declarat politicianul ecologist miercuri la Berlin. UNRWA este aproape singurul furnizor de provizii în Gaza, deoarece toate celelalte organizaţii de ajutorare de acolo „cu greu pot fi active în acest moment”, a spus ea. Anul trecut, Germania a finanţat UNRWA cu un total de 206,5 milioane de euro. Potrivit Ministerului german de Externe, Germania nu va autoriza noi plăţi pe durata anchetei. În orice caz, în prezent nu există noi angajamente în aşteptare.

PPE solicită o dezbatere privind UNRWA în plenul PE de la Strasbourg

Partidul Popular European (PPE) solicită o dezbatere pe tema presupusei participări a UNRWA la atacurile Hamas în plenul PE de săptămâna viitoare de la Strasbourg, a anunţat eurodeputatul suedez David Lega, membru al comisiilor pentru Afaceri Externe şi Drepturile Omului, pe X. „Nu se poate ca lucrurile să continue ca de obicei – trebuie să oprim odată pentru totdeauna finanţarea terorismului”, a scris el.

The Times of Israel a relatat că serviciul secret israelian Mossad i-a informat luni pe miniştrii cabinetului de război cu privire la liniile generale ale unui posibil acord. Acestea prevăd eliberarea a 35 de ostatice, bolnave, rănite şi bătrâne într-o primă fază în care luptele ar urma să se întrerupă timp de 35 de zile. Aceasta ar fi urmată de o nouă încetare a focului de o săptămână, timp în care negociatorii ar încerca, de asemenea, să elibereze bărbaţi tineri şi ostatici, pe care Hamas îi consideră soldaţi.

Un punct central care nu este încă rezolvat este cererea Hamas ca acordul să prevadă o încetare permanentă a focului, ceea ce Israelul a exclus. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat în repetate rânduri că Israelul îşi va menţine obiectivele de a distruge Hamas şi de a se asigura că Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel. Un acord pentru eliberarea ostaticilor ar putea fi rezolvat în curând, dar Israelul a subliniat din nou că „nu cu orice preţ”, a declarat Netanyahu miercuri seară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro