Sari direct la conținut

Germania a legalizat consumul recreațional de canabis / Cetățenii pot deține până la 25 de grame

HotNews.ro
Pipă de fumat marijuana, Foto: Emil Helms / AFP / Profimedia
Pipă de fumat marijuana, Foto: Emil Helms / AFP / Profimedia

Germania s-a alăturat vineri grupului restrâns de țări și jurisdicții care au legalizat canabisul, Bundestagul adoptând o lege care permite persoanelor fizice și asociațiilor voluntare să cultive și să dețină cantități limitate de droguri, potrivit AFP.

Legea adoptată de coaliția tripartită aflată la putere a cancelarului Olaf Scholz legalizează cultivarea a până la trei plante pentru consumul privat și deținerea a până la 25 de grame de canabis.

Producția de canabis la scară mai mare, dar tot necomercială, va fi permisă membrilor așa-numitelor cluburi de canabis cu cel mult 500 de membri, toți adulți. Numai membrii clubului pot consuma produsul lor.

„Avem două obiective: reducerea pieței negre și o mai bună protecție a copiilor și a tinerilor”, a declarat ministrul sănătății, Karl Lauterbach, la începutul unei dezbateri zgomotoase în care opoziția l-a acuzat că promovează consumul de droguri.

Se estimează că aproximativ 4,5 milioane de germani consumă canabis.

Canabisul rămâne ilegal pentru minori, la fel ca și consumul în apropierea școlilor și a locurilor de joacă.

Unii legiuitori s-au întrebat dacă noile reglementări vor avea un impact semnificativ asupra traficului de droguri, întrucât cei care nu sunt dispuși să își cultive singuri canabisul sau să se alăture unui club de canabis ar putea prefera în continuare să cumpere drogul.

Germania devine cea de-a noua țară care legalizează consumul recreațional al acestui drog, care este legal și în unele jurisdicții subnaționale din Statele Unite și Australia.

Multe alte țări permit utilizarea sa medicală ca analgezic.

Tratamentele pe bază de canabis medical, utilizate în special pentru ameliorarea durerii, vor fi disponibile în Franța în 2025, a anunțat marți agenția franceză a medicamentelor, în pofida faptului că experimentele pe această temă sunt în curs de desfășurare de mai mulți ani, potrivit AFP.

Valoarea terapeutică a canabisului, care este utilizat în principal pentru tratarea durerii și a anxietății, este deschisă dezbaterii. În stadiul actual, studiile tind să confirme anumite beneficii, dar acestea rămân limitate.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro