Bruxelles-ul vrea să stimuleze mobilitatea tinerilor între UE și Marea Britanie, dar Londra nu este foarte receptivă
Comisia Europeană a propus joi deschiderea negocierilor cu Londra pentru a relansa mobilitatea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani între UE și Regatul Unit, care au suferit cel mai mult de pe urma Brexitului, potrivit AFP.
„Retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană (care intră în vigoare la 31 ianuarie 2020) a afectat puternic tinerii din UE și din Regatul Unit care doresc să studieze, să lucreze și să trăiască în străinătate”, a deplâns vicepreședintele executiv al Comisiei, Maros Sefcovic.
„Astăzi facem un prim pas către un acord ambițios, dar realist, între UE și Regatul Unit, care ar rezolva această problemă”, a adăugat el într-un
Acordul recomandat de Bruxelles ar permite cetățenilor UE și britanici din categoria de vârstă în cauză să rămână până la patru ani în țara de destinație.
În special, acesta ar avea ca scop asigurarea unui tratament echitabil între studenții din UE și cei din Regatul Unit în ceea ce privește taxele de școlarizare.
Costul vizelor…
De la Brexit, studenții din UE care doresc să studieze în Regatul Unit au fost nevoiți să plătească taxe mai mari (în medie 22.000 de lire sterline pe an, sau 25.700 de euro pentru o diplomă de licență) decât cele plătite de studenții rezidenți în Regatul Unit (aproximativ 9.000 de lire sterline, sau 10.500 de euro).
Taxele de studiu la universitățile publice din UE nu sunt, în general, „atât de ridicate” pentru studenții internaționali, subliniază Comisia.
De asemenea, acordul ar trebui să garanteze că taxele de viză nu sunt „disproporționate sau excesive”.
Pentru a studia în Regatul Unit, acestea se ridică în prezent la 490 de lire sterline (573 de euro), față de 719 – 1.639 de lire sterline (între 840 și 1 639 de euro) pentru o viză de lucrător calificat, la care se adaugă o contribuție pentru accesul la sistemul public de sănătate, pe care Comisia propune să o elimine pentru publicul în cauză.
Consiliul UE (statele membre) are acum sarcina de a decide cu privire la această propunere și, dacă este cazul, de a însărcina Comisia să deschidă negocieri cu guvernul britanic.
„Interesul superior”
Potrivit executivului european, Londra și-a exprimat interesul pentru relansarea acestui program de mobilitate în fața mai multor state membre ale UE.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al premierului britanic, Rishi Sunak, a reiterat joi strategia Regatului Unit, care constă în a favoriza acorduri „la nivel bilateral” cu anumite state membre atunci când este în „interesul său superior”, „mai degrabă decât un acord larg cu Comisia Europeană”.
Guvernul britanic, care urmărește să reducă imigrația legală, a înăsprit recent condițiile de obținere a vizelor pentru studenți. Din ianuarie, aceștia nu mai pot să-și aducă membrii familiei în Regatul Unit, cu excepția unor circumstanțe excepționale.
În plus, după ieșirea din UE, Regatul Unit a refuzat să rămână în programul european de schimb de studenți Erasmus, la care participa din 1987. Comisia Europeană a declarat joi că rămâne „dispusă” să examineze posibilitatea de a reveni în acest program „dacă Regatul Unit dorește” să se alăture.