Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1025: Sistemul energetic ucrainean suferă după marele atac aerian rusesc / Azi-noapte rușii au atacat din nou cu un val de drone / Ucraina numeşte un nou comandant pentru frontul din Doneţk, încercând să oprească înaintarea rusă

Război în Ucraina, ziua 1025: Sistemul energetic ucrainean suferă după marele atac aerian rusesc / Azi-noapte rușii au atacat din nou cu un val de drone / Ucraina numeşte un nou comandant pentru frontul din Doneţk, încercând să oprească înaintarea rusă
Poziție de artilerie ucraineană cu tun M777 pe frontul din Torețk. Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sistemul energetic ucrainean suferă după ce Rusia l-a vizat vineri cu cel mai mare atac aerian din cadrul războiului, în care au fost folosite, potrivit Kievului, 94 de rachete și 193 de drone, în special Shahed. În condițiile în care temperaturile au coborât până la minus 6 grade, cel de-al 12-lea atac major rusesc asupra sistemului energetic din acest an a avariat instalațiile electrice din mai multe regiuni ucrainene și a forțat autoritățile să impună întreruperi și mai lungi de electricitate pentru milioane de consumatori, potrivit operatorului rețelei naționale. O sursă din industrie a declarat pentru Reuters că atacul a vizat, printre altele, substații electrice și că au existat mai multe lovituri asupra infrastructurii de gaze decât în atacurile anterioare. Echipamente (neprecizate) de la centrale termice au suferit daune grave, potrivit DTEK, cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina.

Evenimentele de sâmbătă, ziua 1025 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ucraina numeşte un nou comandant pentru frontul din Doneţk, unde trupele sale pierd tot mai mult teren / Rușii, aproape de capturarea orașelor Kurahove și Pokrovsk

Armata ucraineană a confirmat sâmbătă înlocuirea comandantului Grupului Operativ Tactic responsabil cu frontul din regiunea estică Doneţk, generalul Oleksandr Luţenko, cu generalul Oleksandr Tarnavski, în cadrul măsurilor menite să îmbunătăţească situaţia trupelor din apropierea oraşelor strategice Pokrovsk şi Kurahove, unde forţele sale se retrag de pe o serie de poziţii pentru a nu fi încercuite de trupele ruse.

Novatek, cel mai mare producător rus de gaze naturale lichefiate, încearcă să îmbunătăţească relaţiile cu SUA prin intermediul unui grup de lobby

Novatek, gigantul rus în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL), lucrează cu lobbiști în încercarea de a reconstrui relaţiile cu SUA, după ce Washingtonul a impus sancţiuni asupra proiectului său Arctic LNG 2, cel mai mare proiect de GNL din Rusia.

Ministerul de Externe de la București a confirmat că un cetățean român a fost reținut pe teritoriul Abhaziei, o republică separatistă pro-rusă din Georgia. Serviciul Securității de Stat (SGB) din republică susține că românul spiona instalații militare în folosul serviciului militar de informații al Ucrainei.

Strănepoata liderului URSS Nikita Hrușciov, anchetată în Rusia pentru spionaj

Parchetul rus a deschis o anchetă pentru spionaj împotriva Ninei Hruşciova, strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov şi care în prezent este profesoară la o universitate în SUA, unde ea a criticat invazia rusă din Ucraina.

Zelenski, apel către aliați: „Ucraina are nevoie de sprijin”

„O nouă noapte de teroare rusească”, denunță Zelenski. Apelul său către aliații Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat sâmbătă „teroarea rusească” şi le-a cerut aliaţilor noi sisteme antiaeriene, în special baterii Patriot, după ce în cursul nopţii Rusia a lansat asupra Ucrainei o nouă salvă de drone kamikaze.

Cetățean român reținut pentru spionaj în Abhazia. Autoritățile din republica separatistă pro-rusă susțin că era agent al spionajului militar din Ucraina / Precizările MAE român

Angajaţii Serviciului Securităţii de Stat (SGB) din Abhazia – regiune separatistă pro-rusă din Georgia – au reţinut un cetăţean român care, susţin ei, la indicaţiile reprezentanţilor serviciilor speciale ucrainene, trebuia să filmeze cu ajutorul unei drone instalaţii militare de pe teritoriul republicii a cărei independenţă este recunoscută de Moscova, dar nu şi de comunitatea internaţională.

Serviciul secret al apărării din Ucraina (GUR), a afirmat pe rețelele de socializare că un avion rusesc Su-30 a fost incendiat azi pe aerodomul Krymsk din regiunea Krasnodar Krai, iar ieri „un incendiu devastator în orașul Krasnodar a scos din funcțiune trei locomotive feroviare rusești”.

Ucraina vrea să ajungă la 11 puncte de trecere a frontierei cu România / Locul unde va fi deschis următorul.

Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat, pentru Agerpres, şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.

Incendiu la un depozit rusesc de combustibili după un atac ucrainean

Ucraina a anunțat sâmbătă că a lovit peste noapte un complex petrolier din regiunea Oriol din vestul Rusiei, declanșând un incendiu, autoritățile locale confirmând un „atac masiv” cu drone.

Statul Major ucrainean a transmis că forțele sale au atacat instalațiile din orașul Stalnoi Kon, situat în regiunea Oriol, la aproximativ 165 km de frontiera ucraineană.

„Acesta este unul dintre cele mai mari terminale petroliere de la periferia (orașului) Oriol”, care face parte din „complexul militar-industrial“ care aprovizionează armata rusă, a afirmat statul major ucrainean. (AFP)

Un copil în vârstă de nouă ani a fost ucis sâmbătă într-un atac al unei drone ucrainene în regiunea Belgorod din Rusia, a declarat guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov.

Alte două persoane, inclusiv un alt copil, au fost rănite în atac, a afirmat Gladkov pe Telegram.

Ucrainenii au atacat două zile la rând cu rachete occidentale niște ținte anume din Rusia. Iar efectul s-a văzut rapid.

Forțele Moscovei au lansat în total 431 de bombe cu planare în primele 12 zile ale lunii decembrie 2024, conform datelor Statului Major ucrainean, după ce ar fi lansat 1.472 de astfel de bombe în primele 12 zile ale lunii noiembrie 2024 și peste 3.300 de bombe cu planare în total pe parcursul lunii noiembrie.

Imagini din satelit. Rusia folosește gigantul avion Antonov 124 pentru a-și retrage echipamentele militare din Siria

Rusia, care l-a susţinut militar pe Bashar al-Assad, înlăturat de la putere de rebeli, a început să își retragă tehnica militară de la bazele militare din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate pe 13 decembrie de Maxar Technologies.

Rusia a atacat peste noapte cu 132 de drone

Forțele ucrainene au transmis pe contul de Telegram că Rusia a lansat peste noapte 132 de drone Shahed sau de alte tipuri, dar niciuna nu și-a atins ținta.

Potrivit sursei citate, până la ora 09:00 s-a confirmat doborârea a 58 de drone în 11 regiuni ucrainene.

„În plus, datorită contraacțiunii active a forțelor de apărare, 72 de drone inamice nu și-au atins țintele (s-au pierdut în zonă), iar două s-au întors în Rusia”, se mai spune în mesaj.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1040 soldați, 2 tancuri, 24 tunuri, 40 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

SUA vor impune sancțiuni companiei sârbe NIS

Statele Unite vor introduce în zilele următoare sancțiuni financiare împotriva companiei petroliere sârbe NIS, controlată de companiile ruse Gazprom Neft și Gazprom, a declarat vineri președintele Aleksandar Vucic.

„Am primit confirmarea că, în următoarele câteva zile, SUA vor introduce sancțiuni împotriva NIS din cauza proprietății rusești”, a declarat Vucic la Informer TV.

El a spus că Marea Britanie și Uniunea Europeană vor urma probabil exemplul SUA în introducerea sancțiunilor, ceea ce va însemna că livrările de petrol printr-un oleoduct din Croația vor fi oprite. „Încă așteptăm să primim un document oficial cu detalii”, a spus Vucic.

Serbia a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina în cadrul Organizației Națiunilor Unite și al altor forumuri internaționale, dar a rezistat presiunilor occidentale de a impune sancțiuni, amintește Reuters.

Seria de lovituri rusești care vizează instalațiile energetice ucrainene face parte dintr-o campanie mai amplă menită să țină în frig Ucraina în iarna 2024-2025 și să constrângă Ucraina și Occidentul în luarea unor decizii politice în beneficiul Moscovei, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

Rusia a vizat în mod repetat infrastructura ucraineană pe timp de toamnă și iarnă de la începutul invaziei și a efectuat atacuri la scară largă împotriva infrastructurii ucrainene în perioada 16-17 noiembrie și 25-26 noiembrie.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele ruse au efectuat atacul din 12-13 decembrie ca represalii pentru un atac ucrainean împotriva Taganrog, regiunea Rostov, din 11 decembrie, în care a folosit ATACMS furnizate de Occident, deși atacul rusesc era oricum probabil deja planificat și Moscova folosește în mod convenabil lovitura din 11 decembrie pentru a justifica loviturile sale împotriva infrastructurii esențiale ucrainene, notează ISW.

Aceste mesaje sunt probabil menite să satisfacă apelurile comunității ultranaționaliste rusești la răzbunare pentru loviturile ucrainene în Rusia și să sprijine campania Kremlinului ce este menită să influențeze țările occidentale în privința folosirii de către Ucraina a armelor furnizate de aliați și în ceea ce privește viitoarele negocieri de pace în beneficiul Rusiei.

Lovituri cu drone la un depozit de combustibili din Rusia

Drone ucrainene au atacat o unitate de depozitare a combustibililor din regiunea Oryol din centrul Rusiei, provocând un incendiu, a spus guvernatorul regional Andrei Klychkov sâmbătă dimineață.

Klychkov a afirmat pe Telegram că un „atac în masă” asupra unei unități de infrastructură a provocat incendierea combustibilului. Fragmentele provenite de la dronele doborâte au spart ferestrele caselor, a adăugat el.

Clipuri video neverificate apărute pe rețelele de socializare arată un incendiu de proporții.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––

Evenimentele de vineri, ziua 1024 a războiului, au fost LIVE aici

INTERVIURILE HotNews.ro