Unde se mai poate schia în România și Europa, când zăpada a devenit tot mai rară? Instructor de schi: „În ultimii ani sezonul s-a înjumătățit”
Mai mulți instructori de schi din România și sportivi au vorbit cu Hotnews despre unde se mai pot practica sporturile de iarnă în condițiile în care zăpada a ajuns tot mai rară, atât în România, cât și în Europa.
- „Iarna se tot mută spre aprilie și zăpada bună e din ce în ce mai rară”, spune instructorul de schi Dan Marcu.
- Prețurile de la cazări și skipass-uri au devenit similare cu cele din Austria sau Franța.
Andy Fazekaș, multiplu campion la snowboard și acționar la Arena Platoș Păltiniș, spune că deși stațiunile montane din România se dezvoltă, pentru a face față provocărilor și nevoilor practicanților sporturilor de iarnă, ritmul este incomparabil cu cel din țările cu tradiție.
„Din păcate, în România, hățișul birocratic și legile alambicate care se bat cap în cap sunt prohibitive pentru orice investitor din acest domeniu”, spune Fazekaș.
Dan Marcu, fondatorul echipei Fresh Meat, susține că, în ultimii ani, organizarea în stațiuni s-a îmbunătățit, mai ales că s-au investit fonduri în instalații și producere de zăpadă artificială. Profesionistul aduce în discuție vremea, cât și temperaturile care au fluctuat în valuri, ba reci, ba calde, care au afectat foarte mult stratul de zăpadă.
„Pârtiile care au avut zăpadă artificială au făcut față valurilor calde, în rest a fost cam trist. Iarna se tot mută spre aprilie și zăpada bună e din ce în ce mai rară. Anul ăsta a început bine, așa că să sperăm că se va menține”, spune el.
Vlad Nilă, instructor de snowboard de peste 20 de ani și co-fondator al școlii de schi și snowboard „Eas2Ride Academy”, vorbește despre cum la Poiana Brașov s-a montat nocturna pe două pârtii noi, Drumul Albastru și Lupului inferior, iar la stadiul de proiect este montarea nocturnei și pe Drumul Roșu. „O să ne putem bucura mai mult de zăpadă”, crede el.
Mihai Bogdan Ducan, instructor de snowboard atestat, rider și împătimit al off piste-ul și freeride, co-fondator Outculture, vorbește despre cum vede în ultima perioada un interes puternic din partea proprietarilor de pârtii și domenii schiabile din România, în ceea ce ține de siguranța pe pârtii, echipamente de producere a zăpezii și de întreținere a ei, dar și a instalațiilor pe cablu.
Rareș Dumitru, co-fondator al școlii de ski, snowboard și kite „Easy2Ride Academy” și practicant al sporturilor de iarnă de peste 15 ani, aduce în discuție îmbunătățiri semnificative care s-au făcut în Poiana Brașov, în ultimii doi ani. El precizează cum administrația locală a contribuit la o organizare mult mai bună a domeniului schiabil, fapt care a dus la un impact pozitiv asupra experienței turiștilor, din mai multe motive:
- skipass pentru întreg sezonul – un pas important, care face experiența mai comodă și mai accesibilă, dar trebuie să menționez că prețul acestuia este destul de mare (5.000 ron, anul trecut, pe întreg sezonul).
- miercurea brașovenilor – locuitorii din oraș au posibilitatea de a beneficia de reduceri și sprijină astfel atât turismul local, cât și consolidarea legăturii între stațiune și comunitatea locală.
- eficientizarea cozilor – în perioadele de vârf, gestionarea mai eficientă a cozilor la instalațiile de transport pe cablu poate transforma radical experiența vizitatorilor. Asta înseamnă nu doar mai puțin timp petrecut în așteptare, ci și o atmosferă mai relaxată pe pârtii.
Ce pârtii din România recomandă specialiștii
Alexandra Ducan-Moraru, instructoare de schi, co-fondatoarea Outculture și voluntară Salvamont Hunedoara, recomandă pasionaților de sporturi de iarnă stațiunile Transalpina-Voineasa, Râușor și Straja, atât pentru pârtii, cât și pentru prețurile accesibile, undeva în jur de 250 de lei pe zi, dacă și mănânci și bei un ceai sau o cafea.
Fazekaș crede că Poiana Brașov rămâne una dintre cele mai bune stațiuni din țară, mai ales pentru avansați, iar pe lângă recomandările Alexandrei, adaugă și Cavnic și Sinaia.
„Pentru cei care caută mai mult o combinație între plăcerile datului și gastronomie, stațiunea Mădăraș din Harghita este o opțiune foarte bună. Domeniul Șureanu oferă și el condiții bune de schi, dar accesul este mai dificil. Ca resort de familie, începători, dar mai ales pentru copii, resortul Păltiniș Arena din județul Sibiu este ideal”, continuă Andy.
Vlad Nilă pune pe listă și Muntele Mic, în timp ce Dade subliniază Bâlea Lac, drept o destinație fantastică pentru freeride, dar necesită o pregătire temeinică.
„Peisajul de acolo este absolut spectaculos și dacă ai parte de o zi cu zăpadă proaspătă, senin și soare, experiența este de neegalat. E important să fii conștient de riscurile avalanșelor, așa că recomandarea de a schia cu un ghid local este esențială”, explică el.
Dan Marcu spune cum alegem să schiem în România în funcție de prognoză, dar și de prezența instalațiilor de zăpadă artificială. El menționează faptul că toate au webcam-uri, astfel încât poți să verifici starea zăpezii, înainte să te hotărăști dacă mergi sau nu la schi.
Ducu separă și el pârtiile disponibile în funcție de oamenii care aleg să practice sporturile de iarnă.
„Dacă ești rider, îți ard călcâiele și vrei să faci kilometri, la Domeniul Schiabil Voineasa ai o telecabină modernă, o pârtie de aproximativ trei kilometri și variante off-piste. Dacă ești familist și ai nevoie de facilități la îndemână, îți recomand să mergi la Arena Platoș, iar dacă ești student, aventurier sau vrei o ieșire la munte în buget, poți alege Râușor, în Parcul Național Retezat, județul Hunedoara. Aici vei găsi trei instalații pe cablu, un telescaun și două teleskiuri care deservesc celor trei variante de pârtii.”
„În ultimii ani s-a cam înjumătățit sezonul”
În ceea ce privește încălzirea globală, Rareș Dumitru spune că impactul acesteia a fost unul semnificativ asupra sezonului de schi în ultimii ani, nu doar în România, dar și în întreaga lume.
„În Poiana Brașov, schimbările de temperatură din ultimele ierni sunt un exemplu clar. Perioadele de temperaturi extrem de ridicate, urmate de ninsori bruște au devenit mai frecvente, ceea ce afectează stabilitatea stratului de zăpadă și durata sezonului de schi”, zice el.
Mai mult, adaugă și cum pun presiune pe infrastructură, astfel încât stațiunile de schi trebuie să investească din ce în ce mai mult în sisteme de producere a zăpezii artificiale, pentru a compensa lipsa precipitațiilor naturale și pentru a asigura condiții bune de schi pe tot parcursul sezonului.
Fazekaș crede că cei care administrează resorturile de schi duc o luptă tot mai mare cu vremea imprevizibilă și susține că este tot mai greu să-ți faci calcule privitoare la cantitatea de zăpadă pe care trebuie să o faci, dar și a timpului necesar.
„Cei care încearcă să țină pasul au trebuit să facă investiții mari în tunuri de zăpadă mai eficiente, mărirea rezervei de apă și extinderea rețelei electrice pentru a face față consumului imens”, explică el. Andy spune că în urmă cu 10-15 ani, în noiembrie-decembrie, aveai 20 de zile cu minus 10 grade pentru a acoperi pârtiile cu un strat consistent de zăpadă artificială, în timp ce acum perioada s-a redus la 4-5 zile.
„În ultimii ani s-a înjumătățit sezonul. Dacă în trecut începeam la jumătatea lui decembrie și terminam târziu în martie, acum nu mai este nimic sigur, ci doar sperăm de la an la an să avem zăpadă. Nu știu cum vor sta lucrurile în viitor, dar în bine nu prea merg”, crede și Vlad Nilă.
În completarea lui vine și Dan Marcu care spune că încălzirea globală își spune cuvântul de cel puțin 5 ani și de la sezon la sezon altitudinea de îngheț este din ce în ce mai mare și se apropie de 2000 de metri, moment în care majoritatea stațiunilor de la noi nu vor mai avea zăpadă.
„Se pare că sezonul cald începe din ce în ce mai devreme și ține din ce în ce mai mult, iar sezonul rece este din ce în ce mai scurt și fără precipitații. Părerea mea este că în următorii 5 ani o să asistăm la niște schimbări climatice radicale, dar și la dispariția iernii sub o anumită altitudine”, subliniază el.
„Prețurile de la cazări și skipass-uri au devenit similare cu cele din Austria sau Franța”
Ducu spune că numărul doritorilor români de sporturi de iarnă este în creștere, lucru încurajator pentru turismul din România, dar precizează și cum domeniile schiabile trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor oamenilor.
„În afară, în țările cu tradiție montană, cum ar fi Franța, Italia, Austria, ai un raport mult mai bun – kilometri pârtie/facilități vs preț skipass. Spre exemplu, în majoritatea stațiunilor de renume, prețul unui skipass este de aproximativ 60 de euro, de obicei pentru întreg domeniul schiabil, care, de cele mai multe ori, include mai multe stațiuni. Mai mult, include și deplasările cu instalațiile pe cablu, cât și cele cu mijloacele de transport în comun între stațiuni”, zice el.
Vlad Nilă crede că majoritatea celor care merg în alte destinații, schiază mult și în țară, iar plecarea lor în afară ține și de timpul pe care-l au, iar Dade vorbește despre cum alegerea destinației pentru sporturile de iarnă depinde mult de ce își doresc turiștii și de experiența pe care o caută.
„Dacă aceștia doresc o escapadă scurtă, cu acces rapid la pârtii, stațiunile locale sunt o opțiune viabilă, având în vedere că distanțele sunt relativ mici și accesibile. Însă, pentru vacanțe mai lungi sau pentru cei care sunt pasionați de sporturile de iarnă și vor o experiență completă, destinațiile din Austria, Franța sau Elveția devin mai atractive datorită domeniilor schiabile mult mai mari, infrastructurii superioare și unei organizări mai avansate”, spune el.
Mai mult, în ceea ce privește factorii care determină o astfel de alegere, menționează zăpada consistentă, un raport mai bun calitate-preț, facilități moderne și, nu în ultimul rând, diversitatea opțiunilor de schi, inclusiv pârtii pentru toate nivelurile, acces la snowboarding sau zone pentru începători.
„De asemenea, pentru unii, atractivitatea unei destinații poate fi influențată și de alte activități disponibile, cum ar fi après-ski, facilități de wellness sau viața de noapte”, adaugă Rareș.
Nilă aduce în discuție și cum România nu are cum să se compare cu stațiunile din Alpi, oricât ar încerca, prin simplul fapt că nu avem același domeniu schiabil și la o altitudine ca acolo.
„În ultima vreme, prețurile de la cazări și skipass-uri au devenit similare cu cele din Austria sau Franța, așa că din punct de vedere calitate-preț, mulți optează să iasă din țară și să meargă spre Vest, munți înalți, ghețari, pârtii mai lungi și întreținute”, spune Dan Marcu.
Alexandra aduce și ea în discuție bugetul și spune că dacă mergi doar o dată pe sezon, atunci ar recomanda o altă țară, însă dacă ești cu adevărat pasionat și ajungi de mai multe ori la munte, atunci recomandă România și cel puțin o ieșire în afara ei. „În alte țări, cultura sporturilor de iarnă este mult mai vastă, de la calitatea pârtiilor și numărul lor, la siguranță, calitatea zăpezii, transportul pe cablu, cât și raportul calitate-preț, per ansamblu”, completează ea.
Locuri de schiat recomandate în străinătate
Ducu spune că nu avem foarte multe opțiuni de schi lângă România, dar menționează Borovets din Bulgaria și Jasna din Slovacia. El recomandă Franța: „Tignes, Val Thorens și Chamonix sunt top trei stațiuni pe care merită să le vizitezi în viața asta. Austria e o altă variantă bună, cu servicii de top, în stațiuni precum Solden, Kaprun sau Innsbruck, care oferă un mix ideal între pârtii și viața de noapte.”
Fazekaș vorbește despre cum opțiunile sunt împărțite și în ceea ce privește străinătatea, dar subliniază că adevărații pasionați preferă să schieze afară, unde există o adevărată industrie, cu mii de kilometri de pârtii, dar și alte facilități, cum ar fi o industrie HoReCa la alt nivel sau centre spa desfășurate pe suprafețe mari.
„Eu unul prefer stațiunile din Alpi, indiferent dacă sunt în Austria, Italia sau Franța. Mi-a plăcut mult Obertauern, Ischgl sau chiar și Kronplatz. Totuși, cine nu dorește să călătorească așa departe, stațiunea Jasna din Slovacia sau Bansko din Bulgaria sunt opțiuni excelente”, încheie el.
Vlad Nilă precizează și el că Bansko din Bulgaria este o opțiune viabilă, cu prețuri mici față de stațiunile celebre, unde poți ajunge ușor, și mai pune pe listă și pârtiile din Georgia. Dan Marcu preferă Franța și Elveția, unde recomandă Avoriaz din domeniul Portes du Soleil, Les Arcs din Paradiski, Les Menuires din 3 Vallées și Laax din regiunea Flims Laax Falera. „Toate sunt stațiuni unice și ca aspect și organizare, cât și poziționare. Domeniile din care fac parte sunt cele mai importante din Franța și Elveția, și însumează sute de kilometri de pârtie, accesibile atât pentru începători, cât și pentru avansați.”
Dade descrie și el câteva opțiuni de stațiuni din apropierea țării noastre, despre care spune că sunt bine dotate, au o infrastructură modernă și sunt ideale pentru o vacanță de schi sau snowboarding:
- Bansko, Bulgaria – ideal pentru cei care locuiesc în sudul României, Bansko este una dintre cele mai populare stațiuni de schi din Balcani. Are o infrastructură modernă și multe pârtii pentru toate nivelurile de dificultate, iar prețurile sunt mult mai accesibile decât în alte destinații din Europa. În plus, orașul are o atmosferă tradițională bulgărească, cu taverne și restaurante excelente, și oferă o combinație plăcută de sporturi de iarnă și relaxare.
- Bukovel, Ucraina – situată în Carpații Ucraineni, Bukovel este una dintre cele mai dezvoltate stațiuni de schi din estul Europei. Are o varietate largă de pârtii, cu facilități moderne și o infrastructură bine pusă la punct. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare impactul conflictului din Ucraina asupra accesibilității și securității.
- Zell am See-Kaprun, Austria – Dacă locuiești în vestul României, Austria este o destinație excelentă, iar Zell am See-Kaprun este una dintre cele mai bune alegeri. Stațiunea oferă pârtii pe ghețar și pe munți, accesibile atât schiorilor experimentați, cât și celor începători. Pe lângă sporturile de iarnă, zona are un peisaj spectaculos și o atmosferă de vacanță foarte plăcută, cu multe opțiuni pentru après-ski.