VIDEO Protest de amploare în Armenia. Cedarea a patru sate către Azerbaidjan provoacă furie la Erevan
Zeci de mii de armeni au ieşit în stradă joi la Erevan pentru a cere demisia premierului Nikol Paşinian din cauza deciziei sale de a „ceda” pământuri Azerbaidjanului, ţară vecină şi rivală Armeniei, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Armenia a declarat luna trecută că va returna patru sate nelocuite- al căror control îl preluase în anii 1990 – în ceea ce ambele părţi au declarat că este o etapă importantă, în contextul în care se îndreaptă spre un acord de pace, după ce au purtat două războaie de la prăbuşirea Uniunii Sovietice. Iniţial, Azerbaidjanul ceruse restituirea a opt sate, conform Meduza.io.
Decizia a provocat furia multora în Armenia. Mulţi dintre protestatari, conduşi de un înalt cleric armean, au ajuns joi la Erevan, după ce au mers pe jos timp de mai multe zile dintr-un sat din nord-estul ţării, pe o distanţă de aproximativ 160 km. Aceştia sunt locuitori din regiunea Tavush, o parte din care urmează să fie restituită Azerbaidjanului, care s-au alăturat partidelor de opoziţie şi organizaţiilor de refugiaţi din Karabah.
O înregistrare video postată joi de media armeană arată o mulţime de mii de oameni adunându-se în Piaţa Republicii din centrul Erevanului şi fluturând steaguri armene. „Nikol Paşinian, îţi dăm o oră să demisionezi”, a declarat clericul, arhiepiscopul Bagrat Galstanian, citat de media armeană. „Nu mai ai nicio autoritate în Armenia”, a spus el.
Mass protests in Yerevan amid border deal with Azerbaijan.
— Visegrád 24 (@visegrad24) May 9, 2024
Armenia face parte din Tratatul de securitate colectivă (OTSC) cu Rusia şi, în mod tradiţional, este cel mai apropiat partener al Moscovei în Caucazul de Sud, dar relaţiile bilaterale s-au deteriorat brusc în ultimele luni, întrucât Erevanul a încercat să construiască legături cu Occidentul, acuzând Rusia că nu a reuşit să o apere în faţa Azerbaidjanului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost citat joi de agenţia de presa Interfax declarând că Moscova a fost de acord să-şi retragă forţele şi grănicerii din diferite zone ale Armeniei, la cererea Erevanului.
Anunţul intervine după plecarea a aproape 2.000 de membri ai forţelor ruse de menţinere a păcii din interiorul şi din jurul regiunii Karabah, pe care Azerbaidjanul a cucerit-o cu forţa în septembrie trecut, ceea ce a provocat un exod al celor 100.000 de etnici armeni care locuiau în enclava ce se bucura de o independenţă de facto de când s-a desprins în anii 1990.
Deplângând pierderea Karabahului, un locuitor din enclavă de 43 de ani, care spune că s-a luptat „până la final” pentru regiunea muntoasă a declarat:„Nu vreau să pierdem şi Armenia. Nu trebuie să lăsăm aceste autorităţi slabe să cedeze Armenia”.