Sari direct la conținut

Efectele tentativei de asasinare a lui Robert Fico. Donald Tusk spune că a primit amenințări. SPP-ul polonez ia măsuri

HotNews.ro
Premierul polonez Donald Tusk se adresează participanților în cadrul sesiunii de deschidere a celui de-al XVI-lea Congres Economic European (CEE), la Katowice, în Polonia, pe 7 mai 2024., Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia
Premierul polonez Donald Tusk se adresează participanților în cadrul sesiunii de deschidere a celui de-al XVI-lea Congres Economic European (CEE), la Katowice, în Polonia, pe 7 mai 2024., Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi că a primit amenințări după tentativa de asasinare a omologului său slovac, Robert Fico, relatează Reuters. Un site polonez de știri spune că s-au luat măsuri de întărire a securității lui Tusk.

Amintim că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri de cinci ori de la mică distanță, aducând o condamnare internațională a violenței, însoțită de apeluri la calmarea tensiunilor politice.

„S-au întâmplat multe ieri”, a scris Tusk într-o postare pe platforma de socializare X, ilustrată cu o captură de ecran a unui comentariu, tot de pe X, care spunea: „Astăzi, slovacii ne-au dat un exemplu despre ceea ce ar trebui făcut cu Donald Tusk” dacă a decis să nu efectueze investiții într-un mare aeroport din centrul Poloniei.

Atmosfera politică din Polonia a fost încărcată în ultimii ani, având în vedere și uciderea, în 2019, a unui primar liberal din Gdansk, care a criticat politicile anti-imigranți de atunci ale partidului Lege și Justiție (PiS).

SPP-ul polonez va întări protecția premierului polonez – presă

Site-ul polonez Wp.pl a scris joi, citând o sursă de la Serviciul de Protecție de Stat, că protecția lui Tusk va fi întărită în urma tentativei de asasinat asupra lui Fico.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Protecție de Stat – organismul responsabil cu protejarea celor mai importanți oameni din Polonia – a refuzat să comenteze, spunând că activitățile sale sunt confidențiale.

„Desigur, analizăm și tragem concluzii, dar nu vorbim public despre ele”, a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak, citat de Wp.pl.

Premierul slovac Robert Fico se află în continuare în spital, în stare gravă, după ce miercuri a fost supus unei operații care a durat mai multe ore.

Tentative de asasinat asupra unor lideri din Europa

Deşi tentativele de asasinat asupra liderilor din Europa au fost relativ rare în ultimii 50 de ani, o serie de politicieni europeni proeminenţi au fost totuşi ţinta unor atacuri în ultimele decenii, potrivit News.ro.

Reuters prezintă câteva dintre cele mai mediatizate cazuri:

ANNA LINDH, 2003

Ministru suedez de externe şi politician social-democrat de frunte, Anna Lindh, a fost rănită mortal prin înjunghiere într-un magazin din centrul oraşului Stockholm, în septembrie 2003. Agresorul a fost prins două săptămâni mai târziu şi condamnat la închisoare pe viaţă.

ZORAN DJINDJIC, 2003

Prim-ministrul sârb Zoran Djindjic a fost asasinat în martie 2003, la Belgrad, Serbia. Djindjic era un politician pro-occidental care a condus înlăturarea autocratului Slobodan Milosevic în 2000.

JACQUES CHIRAC, 2002

Preşedintele francez Jacques Chirac a supravieţuit unei tentative de asasinat în iulie 2002, după ce un atacator a tras un foc de armă asupra sa, dar l-a ratat, în timp ce trecea în revistă trupele de Ziua Bastiliei.

PIM FORTUYN, 2002

Un cunoscut politician olandez care a criticat imigraţia şi islamul, Fortuyn a fost asasinat în mai 2002, cu nouă zile înainte de alegerile generale. A fost împuşcat şi ucis de un activist pentru drepturile animalelor.

WOLFGANG SCHAUBLE, 1990

Politicianul german Wolfgang Schauble a rămas parţial paralizat după ce a fost împuşcat de trei ori la un eveniment de campanie electorală, la doar câteva zile după reunificarea Germaniei, în 1990. El a continuat să fie membru al parlamentului german, timp de 50 de ani. A murit anul trecut.

OLOF PALME, 1986

Prim-ministrul social-democrat suedez Olof Palme a fost asasinat pe o stradă din centrul oraşului Stockholm în februarie 1986, în timp ce se îndrepta spre casă împreună cu soţia sa după o seară la cinema. Suspectul, care a fost condamnat în 1988, a fost în cele din urmă achitat în apel.

MARGARET THATCHER, 1984

Prim-ministrul britanic Margaret Thatcher, supranumită „Doamna de Fier”, a scăpat ca prin urechile acului de o explozie uriaşă la un hotel în care era cazată în Brighton, Anglia. Membrii Armatei Republicane Irlandeze Provizorii (IRA) au plasat o bombă cu întârziere în hotel înaintea conferinţei Partidului Conservator. Cinci persoane au fost ucise în urma exploziei.

PAPA JOHN PAUL AL II-lea, 1981

Papa de origine poloneză a fost împuşcat în Piaţa Sfântul Petru, în inima Vaticanului, în mai 1981. Suferind două răni prin împuşcare, acesta a reuşit totuşi să supravieţuiască şi, câţiva ani mai târziu, agresorul său a cerut şi a primit graţierea preşedintelui italian Carlo Ciampi.

ALDO MORO, 1978

Fostul prim-ministru şi preşedinte al creştin-democraţilor italieni Aldo Moro a fost răpit în martie 1978 de membrii grupului militant de extremă-stânga Brigăzile Roşii, care au cerut eliberarea unor deţinuţi în schimbul eliberării sale. Aproximativ două luni mai târziu, el a fost găsit mort în portbagajul unei maşini.

LUIS CARRERO BLANCO, 1973

La scurt timp după ce a devenit prim-ministru al Spaniei, în ultimii ani înainte de moartea dictatorului de dreapta Francisco Franco, Luis Carrero Blanco a fost ucis într-un atentat cu bombă pe o stradă din Madrid de către grupul militant naţionalist basc ETA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro