Sari direct la conținut

Incident grav în Franța: un bărbat înarmat care a incendiat o sinagogă a fost ucis de polițiști

HotNews.ro
Polițiști francezi (imagine generică), Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia
Polițiști francezi (imagine generică), Foto: Xose Bouzas / AFP / Profimedia

Polițiștii francezi din Rouen au „neutralizat” un individ înarmat care a incendiat sinagoga din oraș, a declarat vineri ministrul de interne Gerald Darmanin – un incident care vine pe fondul conflictului din Gaza, ce a generat tensiuni în Franța și întreaga Europă, scriu AFP și Reuters.

Un bărbat înarmat care a dat foc vineri dimineață sinagogii din Rouen, în nord-vestul Franței, a fost ucis de poliție, a anunțat ministrul de interne Gérald Darmanin, pe platforma X.

„Bărbatul era înarmat cu un cuțit și o bară de fier și s-a apropiat de poliție care a tras. Individul a murit”, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului.

Sinagoga a suferit pagube importante în urma incendiului, dar nimeni nu a fost rănit. Natacha Ben Haim, președinta comunității evreiești din Normandia, a declarat că pereții și o mare parte din mobilier au fost înnegriți de foc și fum.

„Este catastrofal. Da, sunt supărată, sunt foarte supărată”, a declarat ea reporterilor.

Radiodifuzorul regional francez France 3 a precizat că pompierii, care au răspuns la o sesizare ce semnala „o degajare de fum lângă sinagogă”, au sosit la fața locului.

Primarul din Rouen a spus și el într-o postare pe rețelele sociale că orașul este „în stare de șoc”.

Iar Elie Korchia, preşedintele Consistoriului Central al Franţei, a declarat că poliția a „evitat o altă tragedie antisemită”.

Rabinul sinagogii, Chmouel Lubecki, a declarat că soția sa se afla acolo în momentul atacului.

„Ne-am speriat foarte tare”, a spus el. Soția sa „a auzit împușcături și țipete și apoi a văzut fum ieșind din sinagogă, așa că a coborât imediat, i-a ajutat pe pompieri să intre în sinagogă”.

„Ne așteptam la asta (la atacuri), din păcate”, a spus el, din cauza creșterii antisemitismului. „Aveam această teamă în interiorul nostru, dar când se întâmplă cu adevărat, este încă șocant”, a spus rabinul.

Incidentul vine pe fondul războiului purtat de Israel în Gaza, după atacul terorist al Hamas din octombrie anul trecut. Conflictul a generat tensiuni în întreaga Europă, iar Franța, care vara aceasta găzduiește Jocurile Olimpice, și-a ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt prag.

Rouen a fost zguduit în 2016 de un atac revendicat ulterior de Statul Islamic, când un preot a fost ucis cu un cuțit în timpul slujbei din localitatea Saint-Étienne-du-Rouvray, în partea de sud a aglomerației urbane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro