Sari direct la conținut

VIDEO „Întăririle vor veni în mod masiv și imediat”: Franța începe o operațiune în Noua Caledonie după ce a pierdut controlul asupra zonei urbane

HotNews.ro
Soldați francezi care asigură securitatea aeroportului din Noumea, Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia Images
Soldați francezi care asigură securitatea aeroportului din Noumea, Foto: Delphine Mayeur / AFP / Profimedia Images

Forțe polițienești au început să ajungă în Noua Caledonie ca parte a unei operațiuni masive de recâștigare a controlului capitalei Noumea, a spus vineri un înalt oficial francez din acest teritoriu insular din Pacific, potrivit Reuters. Numărul polițiștilor și jandarmilor din insula condusă de francezi va crește de la 1.700 la 2.700 până vineri seară.

După revoltele care au început luni și au dus la patru morți și sute de arestări, noaptea de joi spre vineri a fost relativ liniștită, a spus înaltul comisar francez Louis Le Franc într-o conferință de presă televizată. Încă există zone de confruntări și cu probleme în orașul Noumea, a declarat el.

Revolta a pornit de la o nouă lege, aprobată marți de parlamentul de la Paris, care le permite rezidenților francezi care au trăit în Noua Caledonie timp de cel puțin zece ani să voteze în alegerile provinciale. Unii dintre liderii locali se tem că decizia va dilua votul comunității indigene Kanak.

Operațiunile de furnizare de alimente și medicamente cetățenilor vor începe să fie desfășurate de echipe ce vor include și specialiști în deminare, pentru desființarea baricadelor rutiere cu dispozitive explozive puse de activiști, a adăugat Le Franc.

„Întăririle vor veni în mod masiv și imediat și vor fi desfășurate pentru a controla zonele care ne-au scăpat de sub control în ultimele zile, să recucerim toate zonele din arealul urban pe care le-am pierdut”, a declarat înaltul comisar francez de poliție.

Răzvrătiții furioși pe reforma electorală au ars sedii de firme, mașini, au jefuit magazine și au pus baricade pe străzi timp de trei zile, tăind accesul la medicamente și alimente, potrivit autorităților.

Guvernul din Noua Caledonie a transmis printr-un comunicat că insula are stocuri de mâncare pentru două luni, dar problema este distribuția ei. Franța a declarat stare de urgență pe insulă, a pus zece persoane în arest la domiciliu și a interzis TikTok.

Trei tineri din comunitatea indigenă Kanak au fost uciși în tulburări, iar un polițist de 22 de ani a murit împușcat.

Ministrul francez de interne Gerlad Darmanin a declarat joi că poliția a arestat persoana vinovată de uciderea a doi tineri Kanak, iar Le Franc a spus că un suspect s-a predat și ancheta continuă în privința celorlalte crime.

De ce s-au declanșat revoltele

Tulburările au izbucnit în momentul în care parlamentarii din Franța au dezbătut un proiect de lege care ar extinde eligibilitatea alegătorilor la scrutinele locale pentru a include cetățenii francezi care locuiesc pe insulă de peste 10 ani, o schimbare de care criticii se tem că ar putea marginaliza populația indigenă.

După dezbateri îndelungate și uneori tensionate, Adunarea Națională de la Paris a votat în favoarea modificării la scurt timp după miezul nopții, cu 351 de voturi pentru și 153 împotrivă.

Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la calm de toate părțile. Într-o scrisoare adresată reprezentanților Noii Caledonii, el i-a îndemnat să „condamne fără echivoc toate aceste violențe” și să „facă apel la calm”, în contextul reluării discuțiilor privind viitorul teritoriului.

Macron s-a oferit să organizeze un dialog între taberele pro și contra independenței din Noua Caledonie înainte ca un congres special al celor două camere ale parlamentului să aprobe proiectul de lege.

Principala grupare politică pro-independență din Noua Caledonie, Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS), a declarat miercuri că va accepta oferta de dialog a lui Macron și că este dispusă să coopereze pentru un acord „care să permită Noii Caledonii să își urmeze calea spre emancipare”.

Liderul partidului pro-independență, Daniel Goa, le-a cerut tinerilor protestatari să „plece acasă” și a condamnat jafurile. Dar el a adăugat: „Tulburările din ultimele 24 de ore dezvăluie determinarea tinerilor noștri de a nu mai lăsa Franța să preia controlul asupra vieților lor”.

Principala figură a taberei care se opune independenței, fosta ministră Sonia Backes, a denunțat ceea ce a descris drept rasism antialb al manifestanților care au incendiat casa tatălui său, un bărbat de 70 de ani. „Dacă nu a fost atacat pentru că era tatăl meu, a fost atacat cel puțin pentru că era alb”, a declarat ea la BFMTV.

Importanța strategică a unui teritoriu bogat în nichel

Aflată în apele calde ale Pacificului de sud-vest, la aproximativ 1.500 km est de Australia, Noua Caledonie are 270.000 de locuitori, dintre care 41% sunt melanezieni (kanak), iar 24% sunt de origine europeană, majoritatea francezi.

Arhipelagul, care și-a primit numele de la exploratorul britanic James Cook, în 1774, a fost anexat de Franța în 1853 și folosit drept colonie penală până cu puțin timp înainte de începutul secolului XX. A devenit teritoriu francez de peste mări în 1946.

Al treilea producător de nichel din lume, Noua Caledonie se află în centrul unei regiuni maritime complexe din punct de vedere geopolitic, în care China și Statele Unite își dispută puterea și influența în domeniul securității și al comerțului.

Macron a tot încercat să reafirme importanța țării sale în regiune. Fără a menționa China, Macron a declarat anterior că dorința Franței de a-și extinde influența în Pacific a fost aceea de a asigura o „dezvoltare bazată pe reguli”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro