Sari direct la conținut

Guvernul Rusiei a șters documentul care a declanșat semnale de alarmă în țările vecine

HotNews.ro
Vladimir Putin la o inspectie a flotei ruse de la Marea Baltica, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia
Vladimir Putin la o inspectie a flotei ruse de la Marea Baltica, Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

​Guvernul rus a șters miercuri de pe portalul său juridic proiectul redactat de ministerul apărării de la Moscova privind retrasarea frontierelor maritime din Marea Baltică, un document care a declanșat semnale de alarmă în țările vecine, relatează Reuters și Agerpres.

În plus, agențiile de presă rusești au transmis miercuri, citând „o sursă militaro-diplomatică, că Rusia nu are nicio intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental.

Documentul elaborat de Ministerul rus al Apărării şi apărut marţi pe portalul juridic guvernamental propunea „actualizarea” coordonatelor frontierei maritime ruse în Marea Baltică, mare la care sunt de asemenea riverane Finlanda, Suedia, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia.

Ministerul apărării de la Moscova a argumentat în expunerea de motive că o măsurare anterioară a frontierelor maritime din Marea Baltică, făcută în 1985 în perioada sovietică pe baza unor hărți de navigație de la jumătatea secolului trecut, nu corespunde pe deplin unor coordonate cartografice „mai moderne”.

Proiectul de decret nu a specificat modul concret în care ar urma să aibă loc retrasarea frontierelor maritime sau dacă au avut loc consultări cu statele vecine de la Mrea Baltică. Însă Finlanda și Lituania au precizat imediat după apariția informației că nu au fost purtate niciun fel de consultări în acest sens.

Kremlinul vorbește de „tensiuni” în Marea Baltică

Întrebat despre respectivul document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „nu este nimic politic în asta”, dar el a admis existenţa unor tensiuni în zona Mării Baltice şi, „în consecinţă, nevoia ca Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea”.

Într-o declaraţie transmisă Reuters înainte ca acest document să fie retras, ministrul eston de externe Margus Tsahkna a susţinut că apariţia acestuia ar putea fi o „încercare de a crea confuzie”.

Anterior, președintele finlandez Alexander Stubb a declarat că țara sa urmărește îndeaproape evoluția situației.

„Autoritățile finlandeze investighează informația din mass-media rusă despre definirea zonelor maritime din Golful Finlandei”, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb.

„Guvernul monitorizează îndeaproape situația. Rusia nu a contactat Finlanda în legătură cu acest subiect. Finlanda acționează cum o face întotdeauna: cu calm și pe baza datelor”, a asigurat Stubb.

Semnale de alarmă trase de Lituania și Suedia

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian al externelor, a avut o reacție tranșantă, acuzând o escaladare a Rusiei împotriva NATO și a Uniunii Europene.

„Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO și UE și trebuie întâmpinată cu un răspuns adecvat de ferm”, a declarat acesta.

Tot miercuri, șeful forțelor armate suedeze, generalul Micael Bydén a avertizat că Rusia a pus ochii pe insula strategică Gotland din Marea Baltică.

„Sunt sigur că Putin are chiar amândoi ochii pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice”, a declarat Bydén pentru ziarele rețelei editoriale germane RND.

„Dacă Rusia preia controlul și izolează Marea Baltică, asta ar avea un impact enorm asupra vieții noastre – în Suedia și în toate celelalte țări de pe malul Mării Baltice. Nu putem permite acest lucru”, a subliniat generalul suedez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro