Sari direct la conținut

Înaintea alegerilor, stânga din UE respinge orice alianță cu extrema-dreaptă și promite „să combată ura, rasismul și xenofobia”

HotNews.ro
Frans Timmermans, Foto: Agerpres/AP
Frans Timmermans, Foto: Agerpres/AP

Principalele partide de stânga din Europa au exclus orice colaborare cu extrema dreaptă și s-au angajat să „combată fără încetare ura, rasismul și xenofobia” înaintea alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie, care ar putea aduce câștiguri semnificative pentru partidele dreptei radicale, naționaliste și eurosceptice, scrie The Guardian.

„Vremurile turbulente necesită un curs clar și o atitudine fermă. Ele nu tolerează neclaritatea sau lașitatea”, se arată în apelul comun al stângii europene, publicat joi și citat de cotidianul britanic. „A venit timpul să devenim democrați ai luptei, nu din obișnuință sau confort”, au spus semnatarii.

Printre cei care susțin apelul se numără europarlamentarul Raphaël Glucksmann, care conduce lista Partidului Socialist francez pentru alegerile din iunie, și Frans Timmermans, fost vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre liderii Partidului Laburist olandez (PvdA).

Printre politicienii care s-au alăturat apelului se numără Paul Magnette de la Partidul Socialist belgian (PS), Nicolas Schmit, candidatul principal al Partidului Socialiștilor și Democraților din Europa (S&D) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, socialista spaniolă Iratxe García, social-democrata germană Katarina Barley, polonezul Robert Biedroń și șefa Partidului Democrat italian Elly Schlein.

„În timp ce extrema dreaptă progresează în întreaga Europă, noi ne angajăm solemn să nu renunțăm la principiile noastre democratice, umaniste și unitare”, se arată în declarația stângii, care se angajează „să construiască o barieră puternică împotriva extremei drepte” la toate nivelurile.

Semnatarii s-au angajat să „respingă orice alianță electorală sau guvernamentală cu partide de extremă dreapta, la nivel național sau european, și să excludă imediat orice formațiune din familia noastră social-democrată europeană care contravine acestei reguli”.

Ursula von der Leyen a întins mâna dreptei radicale eurosceptice

Apelul vine după ce șefa Comisiei Europene, candidată pentru un nou mandat, Ursula von der Leyen, reprezentantă a Partidului Popular European, a anunțat la sfârșitul lunii trecute că este gata să colaboreze cu partidele dreptei radicale, după alegeri.

În cadrul unei dezbateri electorale organizate de Politico și Studio Europa Maastricht, ea a indicat că ar fi deschisă la o înțelegere cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) după alegerile europene din iunie.

Eurodeputații din ECR sunt eurosceptici convinși, situându-se mai la dreapta decât centriștii lui von der Leyen, iar grupul lor din Parlamentul European ar putea să crească după votul din iunie.

Cele mai puternice partide din ECR sunt Frații Italiei, gruparea Giorgiei Meloni, șefa guvernului italian, și Lege și Justiție, fostul partid de guvernare din Polonia.

The Guardian scrie că un alt factor declanșator al intervenției socialiștilor este decizia partidului olandez de centru-dreapta VVD de săptămâna trecută de a intra la guvernare cu Partidul Libertății (PVV), de extremă dreapta, al lui Geert Wilders. Drept urmare, grupul liberal din Parlamentul European – din care face parte VVD – a promis un vot pentru a decide dacă îi va permite sau nu să rămână membru.

O alianță între ECR și Partidul Popular European (PPE) al lui von der Leyen și al altor lideri europeni ar genera o mișcare semnificativă spre dreapta a politicilor UE – pe teme de la migrație la legislația privind clima, drepturile femeilor și apărare, scrie Politico.

Un succes așteptat al dreptei

Partidele conservatoare de dreapta sunt prognozate să obțină câștiguri semnificative la scrutinul din iunie, urmând să sosească pe primul loc în nouă țări, inclusiv Austria, Franța și Olanda, și pe locul doi sau trei în alte nouă țări, inclusiv Germania, Spania, Portugalia și Suedia.

Analiștii spun că rezultatul alegerilor nu va modifica dramatic structura Parlamentului European, deoarece cele trei grupuri principale ale partidelor tradiționale vor păstra probabil o majoritate, iar extrema dreaptă este divizată de rivalități între facțiuni.

Balansul spre dreapta al scenei politice din UE și din statele membre individuale ar putea influența însă proiecte-cheie ale UE, cum ar fi Pactul verde european și recentul pachet privind migrația.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro