Sari direct la conținut

Turbulențe: O anchetă în curs de desfășurare pentru a stabili circumstanțele accidentului aviatic de marți

HotNews.ro
Date despre răniții din zborul Singapore Airlines, date de un director de spital din Bangkok, Foto: Sakchai Lalit / AP / Profimedia
Date despre răniții din zborul Singapore Airlines, date de un director de spital din Bangkok, Foto: Sakchai Lalit / AP / Profimedia

Anchetatorii singaporezi au început să analizeze datele de zbor și înregistrările din cabina de pilotaj, după ce turbulențele produse marți la un zbor al Singapore Airlines au provocat moartea unei persoane și rănirea a aproximativ o sută de persoane, a anunțat vineri ministrul Transporturilor din această țară, citat de AFP.

„Avem o echipă la Bangkok (…) și examinează datele pentru a determina ce s-a întâmplat”, a declarat ministrul Chee Hong Tat.

Datele de zbor arată că avionul Boeing 777-300ER a plonjat 1.800 de metri în câteva minute. Pasagerii au declarat că a fost atât de brusc încât nu au avut timp să își pună centurile de siguranță.

A fost o experiență terifiantă pentru cei 211 pasageri și 18 membri ai echipajului din zborul SQ321 de la Londra la Singapore.

Un britanic în vârstă de 73 de ani a murit, iar 104 persoane au fost rănite, dintre care 48 sunt încă internate în spitalul din Bangkok, unde Boeing 777 a aterizat de urgență după accident.

Directorul spitalului din Bangkok, Samitivej Srinakarin, a declarat că echipele sale nu au tratat niciodată astfel de răni provocate de turbulențe. Mai mulți dintre cei spitalizați au suferit leziuni la nivelul craniului, creierului și coloanei vertebrale.

Anchetatorii americani…

La începutul zilei, compania aeriană a anunțat modificări ale politicii de siguranță la bordul aeronavelor sale.

De acum înainte, personalul de cabină va înceta să mai distribuie mese și băuturi calde de îndată ce va fi activat semnalul „Legați-vă centurile”, a precizat compania aeriană într-un comunicat transmis AFP, în timp ce directorul general Goh Choon Phong și-a cerut miercuri scuze pentru ”experiența traumatizantă” și a prezentat condoleanțe familiei britanicului decedat.

Singapore Airlines „va continua să își revizuiască procedurile, deoarece siguranța pasagerilor și a echipajului este de cea mai mare importanță”, a mai adăugat compania aeriană.

Anchetatori americani au fost de asemenea trimiși în Thailanda.

„Pasagerii nu iau suficient de în serios utilizarea centurii de siguranță”

„A fost un carnagiu absolut, instantaneu. A fost absolut suprarealist. Știți, nu a existat niciun avertisment”, a declarat un pasager, Keith Davis, pentru postul australian Channel 9.

„Înainte să ne dăm seama, eram lipiți de tavan. Apoi, bum, ne-am trezit la podea. Nu știam ce se întâmplă”, a spus australianul, a cărui soție a suferit răni grave la coloană după ce s-a lovit de compartimentul pentru bagaje de mână și a căzut la pământ.

Fotografiile făcute în interiorul avionului după ce a aterizat în Bangkok arată o cabină întoarsă cu susul în jos, plină de mâncare, băutură și bagaje, cu măști de oxigen atârnând de tavan.

Potrivit experților în siguranță aeriană intervievați de AFP, de multe ori pasagerii nu iau suficient de în serios utilizarea centurii de siguranță, ceea ce îi expune la riscuri în cazul unor turbulențe neașteptate.

Oamenii de știință au subliniat, de asemenea, că turbulențele în aer liber, adică atunci când cerul este lipsit de nori și nu poate fi văzut de radar, se agravează ca urmare a schimbărilor climatice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro