Sari direct la conținut

Europa are nevoie de „reînarmare pe termen lung” pentru a contracara Rusia, afirmă șeful diplomației poloneze, care susține planul ca Ucraina să atace cu arme occidentale teritoriul rus

HotNews.ro
Tancuri și alte vehicule blindate germane în Polonia, în Gara Pabianice, 9 mai 2024., Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tancuri și alte vehicule blindate germane în Polonia, în Gara Pabianice, 9 mai 2024., Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul polonez de Externe afirmă că Europa are nevoie de un proces pe termen lung de reînarmare pentru a putea contracara ambițiile Rusiei, scrie duminică Politico.

Într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian și publicat sâmbătă, Radoslaw Sikorski a mai spus că Polonia susține ideea ca aliații intenaționali să permită Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a efectua atacuri pe teritoriul Rusiei.

Sikorski a declarat că Polonia „redescoperă” nevoia de reînarmare cu volume mari de echipamente militare care se bazează tehnologie nu foarte avansată, cum ar fi obuzele.

„Am permis ca toate aceste facilități de producție să fie închise după încheierea Războiului Rece”, a spus Sikorski.

„Costă bani să convingi companiile să păstreze liniile de producție în rezervă. Noi pur și simplu nu am plătit banii. A fost o parte din «dividendele păcii». Și, privind retrospectiv, pare o greșeală”, a mai spus șeful diplomației poloneze.

„Este evident că Europa a rămas în urmă, iar apărarea și baza tehnologică și industrială a UE suferă din cauza anilor de subinvestiții”, a adăugat ministrul.

Varșovia cheltuiește aproape 4% din PIB-ul său anual pentru apărare, ceea ce o face să fie una dintre țările din Europa care cheltuiește cel mai mult pentru nevoile armatei.

De asemenea, Sikorski a declarat pentru The Guardian că Occidentul ar trebui să înceteze să-și impună singur limite în privința sprijinului militar livrat Ucrainei.

El a precizat că susține încetarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, reluând astfel declarațiile similare făcute recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de șeful diplomației americane, Antony Blinken, și de importanți parlamentari americani.

Ministrul a adăugat că Polonia va susține adoptarea unui program la nivelul UE prin care cetățenii ucrainei să fie încurajați să se întoarcă acasă pentru a lupta împotriva invaziei ruse.

SUA au transmis Rusiei că vor lovi trupele ruse din Ucraina, dacă Moscova va folosi armele nucleare, susține Sikorski

Radoslaw Sikorski a mai declarat în interviul publicat sâmbătă că SUA au transmis Rusiei că, dacă va folosi arme nucleare, va exista un răspuns american, cu arme convenționale, asupra forțelor ruse din Ucraina, notează The Kyiv Independent.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și Occidentului, după începutul invaziei ruse. Amenințările nu s-au materializat, iar Moscova continuă să ducă un război în care nu și-a folosit arsenalul nuclear.

„Americanii le-au spus rușilor că, dacă vor detona o bombă nucleară, chiar dacă aceasta nu omoară pe nimeni, vom lovi toate țintele voastre (pozițiile) din Ucraina cu arme convenționale, le vom distruge pe toate”, a spus Sikorski, pentru The Guardian.

Sikorski a adăugat că atât China, cât și India au avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare.

„Și nu este o joacă de copii, pentru că, dacă acest tabu (de a folosi armele nucleare, n.r.) ar fi de asemenea încălcat, ca și tabuul de a nu schimba granițele prin forță, China știe că Japonia și Coreea (de Sud) vor deveni puterni nucleare și, probabil, nu doresc acest lucru”, a mai spus șeful diplomației poloneze.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro