Sari direct la conținut

Polonia cumpără rachete cu o rază de acțiune de 1.000 km de la Statele Unite

HotNews.ro
Un F-35 lanseaza o racheta AGM-158 JASSM, Foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia
Un F-35 lanseaza o racheta AGM-158 JASSM, Foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Polonia a anunțat luni că a cumpărat rachete de croazieră în valoare de 677 de milioane de euro din Statele Unite pentru a-și spori capacitățile de apărare în fața unei potențiale amenințări din partea Rusiei, potrivit AFP.

„Războiul din Ucraina a demonstrat importanța de a putea lansa rachete asupra unor ținte chiar și departe de linia frontului, iar raza de acțiune a rachetelor care vor fi achiziționate este de aproximativ 1.000 km”, a precizat Ministerul polonez al Apărării într-un comunicat.

Rachetele AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) vor fi livrate între 2026 și 2030, a precizat ministerul.

Polonia dispune deja de rachete JASSM cu o rază de acțiune de 370 de kilometri, care sunt folosite pe avioanele sale de luptă multirol F-16 de fabricație americană.

Contractul, care urmează să fie semnat oficial marți, face parte dintr-o modernizare rapidă a armatei poloneze, accelerată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ca răspuns la amenințarea rusă, Varșovia și-a mărit bugetul pentru apărare la aproximativ 4% din PIB, cea mai mare cifră dintre țările NATO.

Varșovia a lansat, de asemenea, o serie de achiziții de echipamente militare în valoare de miliarde de dolari, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro