Sari direct la conținut

VIDEO Visul fanilor, împlinit la palatul regal: Membrii ABBA s-au reunit pentru a primi una dintre cele mai înalte distincţii din Suedia

HotNews.ro
Membrii ABBA au primit una dintre cele mai înalte distincţii din Suedia, Foto: Henrik Montgomery / TT / Shutterstock Editorial / Profimedia
Membrii ABBA au primit una dintre cele mai înalte distincţii din Suedia, Foto: Henrik Montgomery / TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei patru membri ai emblematicului grup pop suedez ABBA s-au reunit vineri pentru a primi una dintre cele mai importante distincţii ale ţării, „Ordinul Regal Vasa”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la palatul regal din Stockholm, relatează Reuters şi Sky News, citate de News.ro.

Agnetha Faltskog (74 de ani), Bjorn Ulvaeus (79 de ani), Benny Andersson (77 de ani) şi Anni-Frid Lyngstad (78 de ani), care rareori apar împreună în public, au primit ordinul din partea regelui Carl XVI Gustaf „pentru contribuţii remarcabile în cadrul vieţii muzicale suedeze şi internaţionale”, potrivit Curţii Regale.

Grupul extrem de popular, care s-a format în 1972 şi s-a despărţit la începutul anilor 1980, a vândut aproximativ 385 de milioane de discuri şi are încă legiuni de fani în întreaga lume, cu hituri durabile precum „Dancing Queen”, „Thank You For The Music” sau „Fernando”.

Anul acesta, Suedia a reluat acordarea de ordine cavalereşti suedezilor, după o pauză de 50 de ani.

Anul 2024 marchează, de asemenea, împlinirea a 50 de ani de când ABBA a câştigat finala concursului Eurovision Song Contest din Marea Britanie, în 1974, cu piesa „Waterloo”, ceea ce i-a adus în atenţia mondială.

Musicalul „Mamma Mia!”, compus de Ulvaeus şi Andersson şi bazat pe cântecele lor, a fost văzut, de la premiera sa, în 1999, de peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit creatorilor săi. De asemenea, a dus la două filme de succes.

Publicul suedez a ales ABBA

Bjorn Ulvaeus a declarat pentru televiziunea suedeză TV4 după ceremonie că s-a simţit „foarte emoţionat” când a primit ordinul, mai ales că acesta provine de la publicul suedez.

Suedia are patru ordine cavalereşti, înfiinţate în secolul al XVIII-lea, dintre care Ordinul Vasa este cel mai recent. Membrii publicului sunt cei care propun destinatarii acestui ordin, iar deciziile oficiale sunt luate de guvern.

Prin urmare, guvernul suedez a invitat publicul să nominalizeze candidaţi pentru Ordinul Regal Vasa, iar publicul a ales ABBA. Vedetele au primit titlurile de cavaler din partea regelui Carl al XVI-lea Gustaf în sălile aurite Vita Havet ale Palatului Regal – în cadrul unei ceremonii transmise în direct de presa suedeză. Andersson, Faltskog, Lyngstad şi Ulvaeus au primit distincţia într-o cutie roşie din partea monarhului, în timp ce Regina Silvia le-a înmânat o diplomă.

„Ordinul pe care îl primiţi astăzi reprezintă mulţumirile Suediei pentru eforturile voastre excepţionale”, a spus suverana înainte de a înmâna ordinele celor de la ABBA şi altor nouă „suedezi excepţionali”.

Vedetele suedeze nu au mai cântat live împreună de patru decenii, dar s-au reunit pentru un album de revenire, Voyage, în 2021, şi şi-au lansat spectacolul cu holograme într-o arenă londoneză special construită un an mai târziu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro