Sari direct la conținut

Israelul spune că peste o treime din ostaticii rămași în Gaza sunt morți

HotNews.ro
Portretele ostaticilor Gadi Moses, Itay Chen, Nadav Popplewell și Tal Shoham, ținute de rudele lor, înaintea unui marș de patru zile spre Ierusalim, pe 28 februarie 2024., Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia
Portretele ostaticilor Gadi Moses, Itay Chen, Nadav Popplewell și Tal Shoham, ținute de rudele lor, înaintea unui marș de patru zile spre Ierusalim, pe 28 februarie 2024., Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Din cei circa 250 de ostatici luați captivi de gruparea Hamas, 120 sunt în continuare în Gaza, iar peste o treime dintre ei sunt morți, potrivit unui bilanț guvernamental prezentat marți, relatează Reuters.

Circa 250 de persoane au fost răpite de luptători Hamas și duși în Gaza când gruparea a atacat pe 7 octombrie teritoriul israelian. O parte deintre aceștia au fost eliberați în timpul unui armistițiu implementat în noiembrie, în timp ce alții au fost recuperați, în viața sau decedați, de trupele israeliene.

Potrivit bilanțului guvernamental, 120 de ostatici rămân în captivitate, iar despre 43 există prezumția că au decedat pe baza unor informații pe care autoritățile le au din diverse surse, precum indicii obținute de serviciile de informații, imagini filmate de camerele de supraveghere sau de martori și analize criminalistice.

Unii oficiali au declarat sub protecția anonimatului că numărul celor decedați ar putea fi mai mare.

Hamas, care a amenințat la începutul războiului că va executa ostatici drept represalii la atacurile aeriene israeliene, a spus ulterior că atacurile israeliene au cauzat moartea ostaticilor. Israelul nu a respins această afirmație în toate cazurile, dar a precizat că unele cadavre recuperate au arătat semne de execuție.

Luni, numele a patru ostatici au fost adăugate pe lista celor decedați.

Președintele american Joe Biden a prezentat public vineri o propunere israeliană de a limita operațiunile de război, în schimbul eliberării unor ostatici pe baza unui armistițiu preliminar.

Eforturile de obținere a unui armistițiu sunt îngreunate de dorința Israelului de a relua ulterior operațiunile pentru a distruge Hamas, în timp ce gruparea palestiniană vrea garanții că războiul se va opri și vor fi retrași toți soldații israelieni din Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro