Sari direct la conținut

Bloggerița rusă care a vorbit despre masacrele de la Bucha, condamnată la 5 ani de închisoare

HotNews.ro
Mormânt în Bucha - sute de civili au fost uciși de trupele ruse în acest oraș ucrainean, Foto: Emilio Morenatti / AP - The Associated Press / Profimedia
Mormânt în Bucha - sute de civili au fost uciși de trupele ruse în acest oraș ucrainean, Foto: Emilio Morenatti / AP - The Associated Press / Profimedia

Un tribunal din Moscova a condamnat-o miercuri pe bloggerița rusă Anna Bajutova la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că a citit pe platforma Twitch mărturii despre masacrul atribuit Rusiei în orașul ucrainean Bucha, potrivit AFP.

„Dezgustător, dezgustător, rahat”, a reacționat tânăra de 30 de ani din cușca de sticlă rezervată inculpaților în sala de judecată, potrivit jurnaliștilor AFP prezenți la proces.

Tribunalul din districtul Ostankino, în nordul Moscovei, a găsit-o pe Bajutova vinovată de „diseminarea de informații false” despre presupusele abuzuri ale armatei ruse în Ucraina pe canalul său YokoBovici de pe Twitch, un serviciu de video live.

„Acesta este un verdict dur și vom face apel. Ea nu este o infractoare periculoasă”, a declarat avocatul apărării, Andrei Nevrev.

Armata rusă este acuzată că a masacrat sute de civili în orașul ucrainean Bucha, în apropiere de Kiev, în timpul retragerii sale din regiune în primăvara anului 2022.

Moscova respinge aceste acuzații și denunță o înscenare occidentală, în pofida numeroaselor mărturii care implică armata rusă.

În aprilie 2022, Bajutova a citit în direct mărturii ale locuitorilor din Bucha care acuză armata rusă de masacru.

„Ne așteptam la un verdict mai ușor. Este greu, înfricoșător”, a declarat jurnaliștilor Alexandre Demciuk, 28 de ani, partenerul lui Bajutova. „Anna nu a ieșit niciodată din casă, suferă de agorafobie. Dar ea este puternică, sper că va depăși acest lucru”, a adăugat el.

Demciouk a explicat că Anna Bajutova și-a șters stream-ul după ce acesta a fost publicat, înainte ca cei doi soți să plece pentru câteva luni în Kazahstan. Când s-au întors în Rusia, în vara anului 2023, bloggeri naționaliști care susțin ofensiva împotriva Ucrainei au republicat videoclipul și au depus o plângere la parchet.

Două luni mai târziu, ofițerii de poliție au venit la locuința bloggeriței și i-au confiscat echipamentul audiovizual. Canalul ei Twitch a fost blocat. „Nu sunt surprinsă de verdict, dar este foarte dureros pentru mine”, a declarat Alexandra Popova, în vârstă de 30 de ani, care a venit la audiere în sprijinul acuzatei.

Soțul ei, poetul Artiom Kamardine, a fost condamnat în decembrie la șapte ani de închisoare pentru că a citit versuri care denunțau ofensiva rusă în Ucraina.

Rusia este angajată într-o represiune fără milă împotriva criticilor guvernului. Numeroase personalități și persoane anonime au fost condamnate după ce au fost acuzate că au răspândit „informații false” care discreditează forțele rusești.

În aprilie 2024, Serghei Mingazov, un jurnalist rus care lucra pentru ediția rusă a revistei Forbes, a fost arestat pentru publicații despre masacrul de la Bucha.

La sfârșitul anului 2022, politicianul de opoziție Ilia Iașin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru că a denunțat „uciderea civililor” în același oraș ucrainean.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro