Sari direct la conținut

Germania vrea să fie pregătită pentru un eventual război până în 2029. Avertismentul ministrului Apărării

HotNews.ro
Boris Pistorius, Foto: Hotnews
Boris Pistorius, Foto: Hotnews

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri că este nevoie de consolidarea capacităţilor operative ale armatei germane, astfel încât aceasta să fie pregătită pentru un eventual război în anul 2029, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru război în 2029”, a spus politicianul social-democrat într-o sesiune de interpelări adresate guvernului în camera inferioară a parlamentului german.

„Trebuie să acţionăm ca element de descurajare pentru a evita să se întâmple ce este mai rău”, a indicat ministrul Boris Pistorius. Pentru aceasta, a precizat el, finanţele, echipamentele militare şi personalul sunt esenţiale.

De asemenea, „în caz de urgenţă avem nevoie de tineri bărbaţi şi femei care să poată apăra această ţară”, a continuat ministrul, care consideră necesar în acest scop să fie concepută „o nouă formă de serviciu militar”, ce „nu poate fi complet liberă de obligaţii”, adică nu poate fi doar un stagiu militar voluntar.

Germania a renunţat în anul 2011 la serviciul militar obligatoriu, dar ministrul Boris Pistorius a promis că va prezenta curând propuneri în vederea unei posibile reintroduceri a acestui serviciu, măcar într-o formă parţială.

Germania, mai prudentă decât Franța

Pe de altă parte, el a promis că Germania nu va trimite soldaţi în Ucraina, răspunzând unei întrebări adresate de un deputat al extremei drepte care a amintit intenţiile guvernului francez de a trimite instructori militari în această ţară. „Răspunsurile la întrebările dumneavoastră sunt „nu” şi „nu””, a asigurat ministrul german al apărării.

Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în pofida îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, și ar putea anunța decizia săptămâna viitoare în timpul unei vizite a președintelui ucrainean, au declarat trei surse diplomatice citate de Reuters, la finele lunii trecute.

Diplomații au declarat că Parisul speră să formeze și să conducă o coaliție de țări care să ofere o astfel de asistență pentru efortul de război al Kievului, chiar dacă unii dintre partenerii săi din Uniunea Europeană se tem că acest lucru ar favoriza un conflict direct cu Rusia.

Franța ar urma să trimită inițial un număr limitat de personal pentru a evalua modalitățile unei misiuni înainte de a trimite câteva sute de instructori, au declarat doi dintre diplomați. Instruirea s-ar concentra pe deminare, menținerea echipamentelor operaționale și expertiza tehnică pentru avioanele de război care ar urma să fie furnizate de Occident, au spus diplomații citați de Reuters. De asemenea, Parisul ar urma să finanțeze, să înarmeze și să antreneze o brigadă motorizată ucraineană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro