Sari direct la conținut

Ministrul Benny Gantz și-a dat demisia din cabinetul de război al Israelului: „Netanyahu ne împiedică să ne îndreptăm către adevărata victorie”

HotNews.ro
Benny Gantz, un membru centrist al cabinetului de război israelian, face o declarație la Ramat Gan, Israel, duminică, 9 iunie 2024. , Foto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia
Benny Gantz, un membru centrist al cabinetului de război israelian, face o declarație la Ramat Gan, Israel, duminică, 9 iunie 2024. , Foto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

Ministrul israelian Benny Gantz și-a anunțat duminică demisia din cabinetul de război al lui Benjamin Netanyahu, retrăgând astfel singura putere centristă din coaliția de extremă-dreapta a premierului aflat în dificultate pe fondul războiului care durează de luni de zile în Fâșia Gaza, informează Reuters.

Netanyahu a emis o scurtă declarație în care i-a cerut lui Gantz să nu „abandoneze frontul”, dar plecarea lui nu va pune în pericol majoritatea parlamentară de 64 de locuri în Knesset, care are 120 de locuri, deținută de coaliția de dreapta aflată la putere.

„Netanyahu ne împiedică să ne îndreptăm către adevărata victorie. De aceea părăsim astăzi (duminică, n.r.) guvernul de urgenţă, cu inima strânsă, dar cu încredere deplină”, a declarat Gantz, într-o conferință de presă televizată.

Demisia lui Gantz era așteptată încă de când i-a prezentat premierului conservator un termen limită de 8 iunie pentru a veni cu o strategie clară pentru ce va urma în Gaza, unde Israelul a lansat o ofensivă militară devastatoare împotriva grupării militante palestiniene Hamas, aflată la conducerea enclavei.

Plecarea lui Gantz înseamnă că Netanyahu va pierde sprijinul unui bloc centrist care a contribuit la extinderea sprijinului pentru guvern în Israel și în străinătate, într-un moment de presiune diplomatică și internă tot mai mare, după opt luni de război în Gaza.

Inițial, Gantz ar fi trebuit să își anunțe demisia sâmbătă, dar a amânat declarația, în urma salvării dramatice a patru ostatici de către forțele israeliene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro