Evghenia Guțul, plasată pe „lista neagră” a Washingtonului. Dorin Recean: „SUA au impus sancțiuni pentru implicare în acțiuni hibride, finanțate cu bani din surse criminale”
Statele Unite au impus miercuri sancțiuni împotriva guvernatoarei proruse a regiunii Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a anunțat Departamentul american al Trezoreriei, potrivit Reuters.
Sancțiunile îngheață orice active deținute de Evgenia Guțul în Statele Unite și, în general, le interzic americanilor să facă afaceri cu ea.
„SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei colaborări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale”, a scris Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook.
„Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova”, a precizat acesta.
„Reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova să-și facă datoria și să apere interesul țării și al cetățenilor noștri”, a mai afirmat premierul moldovean.
Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, o apropiată a oligarhului fugar prorus Ilan Şor, s-a aflat săptămâna trecută din nou în Rusia, pentru a cincea oară în ultimele trei luni, unde a participat la Forumul Economic de la Sankt Petersburg (SPIEF).
Cu această ocazie, Evghenia Guţul a denunțat posibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să furnizeze arme Republicii Moldova, vrând să facă astfel o paralelă cu Ucraina.
„Vedem ce fel de finanţări au loc deja în acest sens. Nu exclud nimic”, a declarat ea pentru agenția de presă rusă oficială TASS, întrebată despre posibilitatea unor astfel de livrări.
Guţul a subliniat că poporul găgăuz continuă să se pronunţe „pentru neutralitate, pentru suveranitatea şi independenţa Moldovei”.
Ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ameninţarea militarizării ţării, la implicarea acesteia în NATO şi în conflictele militare. „Sper că guvernul nostru şi (preşedinta) Maia Sandu nu vor ajunge la astfel de măsuri extreme”, a adăugat bașcana Găgăuziei.
Declaraţiile ei au venit în condiţiile în care în Republica Moldova a izbucnit zilele acestea un scandal, după ce s-a aflat că fostul şef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a spionat pentru serviciile militare de informaţii ale Rusiei (GRU), dând detalii despre armele cumpărate de Ucraina de la Republica Moldova, dar şi despre transporturile de armament dinspre România către Ucraina.
Moscova o curtează pe başcana Găgăuziei
Rusia o sprijină pe faţă pe lidera prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, într-o demonstraţie de sfidare a autorităţilor de la Chişinău, a comentat duminică, 9 iunie, agenția germană de presă DPA.
La Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg de săptămâna trecută, Guţul, în vârstă de 37 de ani, s-a întâlnit cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
Guţul a postat fotografii de la forumul de la Sankt Petersburg pe platforma de socializare X în care apare stând de vorbă cu guvernatori ai regiunilor ruse, precum cei din Tatarstan, Penza şi Krasnodar.
În mai, preşedintele rus Vladimir Putin a primit-o pe Guţul la Soci.
Găgăuzii, de origine turcică şi de credinţă ortodoxă, trăiesc în regiunea autonomă Găgăuzia, creată în 1994 ca o rezolvare paşnică a unui conflict etnic, spre deosebire de războiul civil din Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, a mai comentat DPA, potrivit Agerpres.
În mandatul actualei preşedinte a Republicii Moldova, Maia Sandu, ţara a primit statutul de candidată la UE. Între timp, Rusia se străduieşte să-şi păstreze influenţa în regiune. Soldaţi ruşi sunt în continuare staţionaţi în Transnistria.
Pentru a submina guvernul de la Chişinău, Moscova şi-a intensificat eforturile de a curta Găgăuzia, în mod tradiţional prietenoasă cu Kremlinul, de la declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei acum mai bine de doi ani, a mai scris agenția germană.