O gospodină din China a petrecut 10 ani scriind o istorie fictivă a Rusiei pe Wikipedia: Moscova și Tver s-au bătut timp de secole pe o mină de argint inexistentă
A fost una dintre cele mai mari farse din istoria Wikipedia: timp de 10 ani o femeie necunoscută din China a folosit patru profiluri false pentru a „completa” istoria reală a Rusiei cu una fictivă, creând un întreg univers alternativ de milioane de cuvinte cu personaje care n-au existat niciodată, bătălii fictive și alte invenții.
Yifan, un autor chinez de romane fantasy, răsfoia articolele din Wikipedia în limba chineză pentru inspirație când a dat din greșeală peste informații despre marea mină de argint din orașul Kașin.
Mina descoperită pe teritoriul Principatului Tver, stat rus independent care a existat între secolele XIII și XV-lea, s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari structuri industriale ale Evului Mediu târziu.
Mina Kașinski ar fi fost un oraș întreg în care 30.000 de sclavi și 10.000 de cetățeni liberi au extras metalul prețios. Rezervele inepuizabile de argint au devenit o sursă de bogăție fabuloasă pentru prinții din Tver și, firește, au stârnit invidia vecinilor, în special a Principatul Moscovei care dorea să își impună hegemonia în regiune.
În cele din urmă războaiele repetate s-au încheiat cu victoria Moscovei.
„După căderea Principatului Tver, argintul a continuat să fie exploatat de către Marele Ducat al Moscovei și succesorul său (Imperiul Rus), până când mina a fost închisă la mijlocul secolului al XVIII-lea din cauza epuizării”, se arată într-un articol de pe Wikipedia chineză.
Cum a fost descoperită inițial farsa complexă
Yifan a fost absorbit în gaura neagră a acestui episod obscur din istoria Rusiei, citind sute de articole conexe despre marile bătălii, stăpânii de sclavi care pretindeau proprietatea asupra minei și inginerii care au lucrat la ea.
Toate articolele erau scrise în limbajul oficial sec tipic Wikipedia însă Yifan a început să observe treptat unele ciudățenii.
În primul rând, articolele în limba rusă care se refereau la evenimentele din jurul minei erau semnificativ mai scurte decât cele chineze sau chiar lipseau cu totul. În al doilea rând, notele de subsol conduceau uneori la o sursă greșită: de exemplu, o notă de subsol despre metodele medievale de extragere a argintului ducea la un articol despre minerit automat din secolul al XXI-lea.
După ce a încercat să descopere povestea în alte surse, scriitorul chinez și-a dat seama că mina Kașinski nu a existat de fapt niciodată.
„Personaje care nu sunt pe Wikipedia în engleză sau rusă apar peste tot în articolele din limba chineză, unde sunt amestecate cu figuri istorice reale, astfel încât realitatea să nu poată fi distinsă de un fals. Chiar și războiul prelungit dintre Moscova și Tver se învârte în jurul minei de argint inexistente din Kașin”, a scris Yifan pe Zhihu, o platforma chineză de întrebări și răspunsuri.
Ce a descoperit Wikipedia despre articolele false
Wikipedia a demarat o investigație și a descoperit că pentru a efectua această farsă la scară largă, începută încă din 2010, autoarea articolelor fictive a folosit patru conturi false, fiecare dintre ele verificând identitatea celuilalt. Falsurile se refereau în principal la istoria Rusiei și la dinastia Qin, prima dinastie imperială din istoria Chinei.
Toate cele patru conturi au fost interzise de Wikipedia după finalizarea anchetei care a concluzionat că, în mod absolut remarcabil, timp de mai bine de 10 ani, autoarea farsei a scris milioane de cuvinte, creând 206 de articole originale și modificând sute altele deja existente.
Episoadele militare și economice imaginare prezentate foarte detaliat au fost țesute cu pricepere în articolele despre evenimente reale și descrise în limbajul standard al unei enciclopedii online, fiind imposibil de distins de articolele reale.
Autoarea a devenit cunoscută drept Zhemao, după numele unuia dintre conturile sale, însă unii au poreclit-o „chinezoaica Borgia”. Potrivit profilului ei șters între timp, ea era fiica unui diplomat care a lucrat în Rusia, a studiat istoria Rusiei la universitate și, după ce s-a căsătorit cu un rus, a primit cetățenia țării conduse de Vladimir Putin.
Zhemao și-a început „cariera” pe Wikipedia în 2010, la început înflorind cu detalii false articolul despre un personaj real numit Heshen, un oficial din dinastia Qin renumit pentru corupția sa. În 2012 ea a trecut la istoria Rusiei, editând articole despre țarul Alexandru I.
De aici, poveștile pe care aceasta le-a inventat s-au răspândit în segmentul în limba chineză al Wikipedia despre istoria Rusiei.
Cine este de fapt „chinezoaica Borgia”
După ce a fost dată în vileag, Zhemao a postat o scrisoare de scuze pe profilul ei de Wikipedia în limba engleză, afirmând că adevărata ei motivație a fost să studieze istoria. Ea a mai dezvăluit că tatăl ei nu este diplomat și că în realitate nu are nicio legătură cu Rusia.
De fapt, toate aceste sute de articole au fost scrise de o gospodină cu studii medii.
Zhemao a spus că a creat majoritatea articolelor false cap-coadă pentru a umple golurile lăsate de primele editări pe care le-a făcut în paginile despre personaje și evenimente reale.
„După cum afirmă zicala, o minciună atrage după sine mai multe minciuni. Am fost reticentă să șterg sutele de mii de cuvinte pe care le-am scris dar, drept consecință, am ajuns să pierd milioane de cuvinte și un cerc de prieteni din mediul academic s-a prăbușit”, a afirmat ea în scrisoare.
„Este greu să compensez problemele pe care le-am cauzat, așa că poate o interdicție totală este singura opțiune. Cunoștințele mele actuale nu sunt suficiente să îmi asigur traiul, așa că în viitor voi învăța o meserie, munci cinstit și nu voi mai face lucruri nebuloase precum acestea”, a mai spus femeia.
Controverse în China, nepăsare în Rusia
Povestea lui Zhemao a stârnit controverse în China. În timp ce unii spun că ea a subminat credibilitatea paginilor de Wikipedia în limba chineză, alții și-au exprimat admirația pentru tenacitatea și imaginația unei femei care a inventat un întreg univers în jurul unei mine inexistente.
Cei din urmă au sfătuit-o pe Zhemao să scrie o carte.
Wikipedia a anunțat că a șters începând cu 17 iunie majoritatea articolelor fictive scrise de Zhemao în timp ce informațiile false din articolele despre personaje și evenimente reale au fost corectate de alți moderatori ai enciclopediei online.
„Acest grup de conturi și-a înfăptuit sabotajul pentru o perioadă îndelungată, așa că ar putea exista încă articole afectate și informații false care să se fi răspândit pe alte platforme”, afirmă anunțul făcut de Wikipedia.
În mod interesant, autoritățile ruse nu par să fi reacționat la poveste deși au amenințat enciclopedia online cu blocarea și i-au cerut în mod repetat să șteargă „falsuri” despre războiul din Ucraina.
Însuși președintele Vladimir Putin a ținut să le explice rușilor într-o întâlnire transmisă la TV că nu pot avea încredere în Wikipedia.
Surse: Sixth Tone, Meduza.