Sari direct la conținut

​De ce cubul Rubik este așa de popular în rândul celor tineri, la 50 de ani de când l-a inventat un profesor din Ungaria

HotNews.ro
O multime de variante de jucarii inspirate de cubul Rubik, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
O multime de variante de jucarii inspirate de cubul Rubik, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

​Cubul Rubik a fost creat în 1974 de profesorul Erno Rubik din Ungaria și, deși este un puzzle 3D greu de rezolvat, cubul este foarte popular în rândul tinerilor, apărând în multe mii de clipuri pe TikTok și YouTube. Unii îl rezolvă legați la ochi, alții cu picioarele, alții în timp ce sar cu parașuta. De ce cubul colorat încă este la modă?

În primăvara lui 1974, în Ungaria, profesorul de arhitectură Erno Rubik crea un mic puzzle din piese din lemn, sub forma unui cub mobil, iar creația sa urma să devină celebră în toată lumea. Pe YouTube există un clip cu 69 de milioane de views despre cum să rezolvi faimosul cub.

Peste 500 de milioane de cuburi Rubik s-au vândut în lume până în prezent și au fost create o mulțime de versiuni și de forme geometrice. Recordul mondial de rezolvare este de 3,13 secunde, dar cubul a fost rezolvat aproape în toate mediile posibile, de la cel subacvatic, până la săriturile cu parașuta.

Cubul Rubik a apărut în cântece și filme, este și în muzee de artă contemporană și este „vedetă” și pe TikTok, unde sunt lansate sute de provocări legate de rezolvarea lui, dar și de distrugere a sa.

Inventatorul Erno Rubk (născut la Budapesta în 1944) spune că într-o lume digitală „aproape că uităm că mai avem și mâini”, dar când ne jucăm cu acest cub colorat ne amintim ceva primordial: mâinile au fost „primele noastre unelte”.

Erno Rubik a spus, într-un interviu pentru AFP, că „legătura dintre minte și mâini” pe care cubul ne ajută să o dezvoltăm a fost un „factor foarte important în dezvoltarea umană”.

El spune că, deși ecranele sunt peste tot și nu prea ne mai dezlipim de ele, „noua generație a dezvoltat o relație solidă cu cubul”. Este genul e puzzle care va atrage oameni și peste sute sau mii de ani.

De ce este cubul Rubik atât de popular, mai ales în rândul celor tineri:

  • Oferă un număr uimitor de mare de poziții posibile: 43 de cvintilioane. Un cvintilion se scrie așa: 1.000.000.000.000.000.000 (nu urmat de 18 zero-uri sau un miliard de miliarde).
  • Provocarea intelectuală pe care o încurajează este stimulantă și doar o pondere foarte mică dintre cei care au pus mâna pe un cub au și reușit să-l rezolve. Cei care au făcut-o sunt cu atât mai apreciați pentru dibăcia lor.
  • Are o multitudine de niveluri de dificultate și au fost lansate o mulțime de puzzle-uri derivate din cubul Rubik: unele au formă de clepsidră, altele de cilindru. Mecanismele interioare diferă și ele. Există cuburi cu șapte laturi, dar și cu 21.
  • Este o jucărie ce costă puțin: un cub Rubik simplu costă 10 lei, iar unul mai „profesional” și mai rezistent costă 100 de lei. Evident că există și variante de multe sute de euro.
  • Este un puzzle ideal pentru concursuri de genul „cine îl rezolvă mai repede” și se pretează bine la o realitate în care sunt foarte la modă diversele „provocări” de pe TikTok. Există comunități mari de oameni care sunt pasionați de acest cub.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro