Poluare pe râul Mureş cu ulei provenit de la termocentrala Iernut. A fost construit un baraj absorbant
Alertă pe râul Mureş, în judeţul Hunedoara, unde reprezentanţi ai administraţiei judeţene au construit un baraj absorbant pentru oprirea uleiului provenit din judeţul Mureş, de la Termocentrala Iernut, scrie News.ro. Poluarea cu ulei produsă pe râul Mureş s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Unda de poluare nu a ajuns încă în zona de captare de la Şoimuş.
Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, ai Gărzii de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, sub coordonarea prefectului judeţului, Fabius Tiberiu Kiszely, au construit un baraj absorbant pentru oprirea uleiului provenit din judeţul Mureş, de la Termocentrala Iernut, pe râul Mureş, arată Prefectura Hunedoara, într-un comunicat.
”Pentru operativitate, prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara şi inspectorul şef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demean s-au deplasat pe malul râului Mureş şi au convocat grupul de suport tehnic format din specialişti din mai multe instituţii”, se arată în comunicatul citat.
„In urma poluării accidentale a cursului de apă Mureş, produsă în data de 13.04.2018, pe raza localităţii Iernut, judeţul Mureş, forţe din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş şi Crişuri, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara şi Arad şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara acţionează pentru montarea unor baraje absorbante, acestea fiind amplasate la confluenţa râului Căian cu râul Mureş, în zona localităţii Bejan, comuna Şoimuş”, se mai precizează în comunicat.
Din informaţiile primite de la ISU Alba, pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe râul Mureş, pe raza localităţii Şibot. Sub coordonarea prefectului, reprezentanţii ISU şi SGA au luat măsuri pentru a deschide golirile de fund în vederea asigurării unei curgeri laminare în amonte.
”Montarea s-a făcut oblic faţă de axul principal de curgere pentru a putea dirija unda de poluare către mal unde există posibilitatea de a recupera agentul poluant cu pompe de absorbţie la suprafaţă. În cursul zilei de duminică se vor monta încă două baraje absorbante”, se mai arată în comunicat.
Lucrările se execută de către SGA Hunedoara în cooperare cu ISU Hunedoara. Unda de poluare nu a ajuns deocamdată în zona de captare de la Şoimuş.
Romgaz a anunţat sâmbătă că echipele sale, în colaborare cu autorităţile competente, au izolat canalul de evacuare a apei uzate utilizată la centrala de la Iernut, după ce vineri, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu circa o tonă de ulei mineral de transformator pe râul Mureş, 100 metri în aval de Termocentrala Iernut.
Poluarea cu ulei produsă pe râul Mureş s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue.
La rândul său, Administraţia Naţională Apele Române A.B.A. Mureş arată că personalul specializat s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe şi că s-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării la termocentrala Iernut.
„Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureş (circa 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante şi menţinerea lor în pozitie este dificilă. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă”, arată reprezentanții Apele Române, într-un comunicat.