Sari direct la conținut

Decizia privind eliberarea din funcție a șefei Gărzii de Mediu a fost publicată în Monitorul Oficial

HotNews.ro
Depășiri PM10 Barbu Văcărescu, Foto: Hotnews
Depășiri PM10 Barbu Văcărescu, Foto: Hotnews

Gabriela Dorojan a fost eliberată, la cerere, din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, potrivit unei decizii a premierului Ludovic Orban, publicată luni în Monitorul Oficial. Odată cu ea va pleca din funcția de director de cabinet al șefului Gărzii de Mediu și sora Gabrielei Firea, primarul Capitalei. Reamintim că Dorojan și-a dat demisia în urma unei discuții cu ministrul mediului, pe fondul scandalului privind poluarea din București.

De asemenea, a fost publicată în Monitorul Oficial și o decizie de revocare a lui Radu Roca din funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în locul acestuia fiind numit Eugen Ioan Cozma.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, luni seara, la Digi 24, că angajații Gărzii de Mediu nu au aplicat, în ultimii șase ani, nicio sancțiune Primăriei Municipiului București (PMB), la capitolul calității aerului, demnitarul punând situația pe baza „bunei relaționări” dintre PMB și comisarii de mediu.

Angelica Cobzaru, sora primarului Capitalei Gabriela Firea, este directorul de cabinet al Comisarului General al Gărzii de Mediu, Gabriela Dorojan, care ieri și-a dat demisia în urma unei discuții cu ministrul Mediului. Atât șefa Gărzii de Mediu, cât și sora primarului, au fost numite pe funcțiile actuale în 2018, ambele lucrând înainte la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov. Gabriela Dorojan era director executiv la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, iar sora primarului, Angelica Cobzaru, era consilier principal.

Gabriela Firea a spus că sora sa are două facultăți și un doctorat în protecția mediului, astfel că merita să fie angajată în această poziție.

Amintim că primarul Capitalei și ministrul mediului, Costel Alexe, se află în conflict din cauza poluării din București.

Totul a pornit de la datele Rețelei independente de monitorizare a calității aerului, care arătau că sâmbătă noapte s-au înregistrat depășiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf. Ministrul mediului a spus că depăşirile alarmante ale normelor de poluare există și sunt din ce în ce mai mari, acuzând Primăria Capitalei că putea să acceseze 10 milioane de euro, dar nu a făcut-o. Gabriela Firea i-a transmis ministrului să plece din București dacă nu-i place. Apoi, a cerut demisia ministrului Mediului, acuzându-l că induce panica în populație. Primarul a prezentat un buletin de pe 31 decembrie care arată calitatea ”excelentă” a aerului, o zi în care orașul era gol și fără niciun fel de activitate.

Comisia Europeană a declanșat procedură de infringement din cauza calității aerului. Potrivit Comisiei, „în aglomerarea București, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile”. Comisia Europeană urmează să se pronunțe pe acest caz, România riscând să fie amendată.

Pentru mai multe amănunte, citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro