COP28: Lumea a spus „la revedere combustibililor fosili”, de acum trebuie ajutat Sudul, spune directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie
Acum „direcţia este clară”: la COP28 lumea a spus „la revedere combustibililor fosili”, a salutat vineri directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, apreciind că fiecare poate cere de acum explicaţii guvernului său sau industriilor petro-gaziere cu privire la politicile lor energetice, relatează Agerpres.
Într-un interviu acordat AFP, Fatih Birol vede totuşi o omisiune majoră la reuniunea de la Dubai: finanţarea tranziţiei energetice a ţărilor din Sud, cheie în lupta împotriva încălzirii globale.
În legătură cu acest acord el a afirmat că i-a felicitat pe Sultan Al-Jaber (preşedintele COP28, n.r.) şi pe toate ţările care au muncit din greu pentru a obţine acest rezultat.
- „Cel mai important lucru este că 200 de ţări au convenit asupra direcţiei pe care să o dea sistemului energetic global. De acum înainte guvernele, sectorul energetic, investitorii… vor trebui să spună clar ceea ce fac pentru a accelera tranziţia de la combustibilii fosili în următorii şase ani. Şi acum toată lumea va avea dreptul să-l întrebe pe şeful unei companii petroliere sau pe un şef de guvern cum contribuie deciziile lor la această mişcare. Acesta este un punct cheie şi mă bucur că suntem aici”.
- „Am stabilit cinci condiţii pentru succes (ale COP). Au fost acceptate dublarea creşterii eficienţei energetice, triplarea energiilor regenerabile şi declinul combustibililor fosili. S-a discutat despre metan. Ceea ce lipseşte, enorm, este modul de a ajuta ţările în curs de dezvoltare să-şi finanţeze tranziţia către energia curată”.
În legătură cu traiectoria acestui acord, directorul AIE a afirmat că acesta trimite un semnal clar investitorilor: dacă investiţi în continuare în combustibili fosili, vă asumaţi riscuri serioase în ceea ce priveşte afacerile. De asemenea, este un semnal pentru investitori că energia curată este mai profitabilă decât apreciază mulţi.
- „În cele din urmă, nu doar populaţiile din Londra sau Paris trag un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice: tot mai mulţi oameni, de pretutindeni, de la New Delhi până la Jakarta, văd legătura cu combustibilii fosili, iar aceasta va fi o problemă majoră pentru sectorul hidrocarburilor şi investitorii săi”.
„Emisiile nu au paşaport”
În legătură cu lipsa de finanţare pentru energiile fără carbon în ţările în curs de dezvoltare, el a apreciat că aceasta este o mare problemă. La momentul Acordului de la Paris (în 2015, n.r.), investiţiile globale în energie curată se ridicau la 1.000 de miliarde de dolari. Anul acesta, sunt aproape 2.000 de miliarde.
- „Dar această progresie vizează economiile avansate şi China: investiţiile în restul lumii sunt complet plate, nicio creştere! Aceasta este o problemă pentru toţi: chiar dacă, de exemplu, Europa ajunge la zero emisii, schimbările climatice vor rămâne neschimbate dacă emisiile altor ţări îşi păstrează traiectoria actuală. Emisiile nu au paşaport! Acesta a fost elementul lipsă din această reuniune COP28”.
În legătură cu abordarea acestui subiect la COP29, el a apreciat că stimularea acestor finanţări va fi o prioritate majoră a AIE pentru COP de la Baku.
- „Cum să fie puse în aplicare mecanismele adecvate, de la modalităţi de reducere a costului capitalului până la furnizarea de finanţări concesionale de către instituţiile internaţionale… Vom propune o serie de recomandări”.
„Europa nu este Africa”
Despre accelerarea surselor regenerabile şi eficienţa energetică care se numără acum printre proiectele majore ale statelor, directorul AIE a apreciat că lumea nu este pe drumul cel bun. Întrebarea este acum de a şti cum se va transpune acest obiectiv în acţiuni concrete în ţări.
- „Munca noastră va fi o lucrare de „transpunere” pentru ţări”.
Experţii au deplâns tăcerea de la COP în cazul materialelor plastice, care consumă petrol, sau referirea la gaz ca energie de tranziţie. Responsabilul AIE a apreciat că gazul nu permite îndeplinirea obiectivului de 1,5°C.
- „Trebuie să scadă, şi repede. Dar cazurile sunt diferite: Europa nu este Africa”.
- „Pentru mine, însă, ceea ce este clar este că 200 de ţări au semnat un document prin care îşi iau adio de la combustibilii fosili. Direcţia este foarte clară şi nu mai există nicio modalitate de a o schimba acum: este prea târziu, s-a terminat! Bineînţeles că energia este folosită în petrochimie. Dar totul este energie şi nu aş încerca să fac o distincţie: vorbim despre sistemul energetic şi vom trage la răspundere persoanele care nu iau decizii în conformitate cu COP28, acest lucru este foarte clar pentru noi”, a mai explicat directorul AIE.
Acordul „istoric” de la COP28 „nu este chiar convingător”
Adoptarea, miercuri, la COP28 din Dubai, a unui acord de compromis global care deschide calea către renunţarea treptată la combustibilii fosili, principalii vinovaţi de încălzirea globală, a fost salutată de numeroşi lideri, însă climatologii se arată mult mai sceptici în această privinţă.
Deşi „absenţa unui acord privind eliminarea treptată a combustibililor fosili” a fost „devastatoare până în prezent”, textul aprobat miercuri „nu este chiar convingător”, a declarat Michael Mann, climatolog şi geofizician la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite.
„Este ca şi cum cineva ar promite medicului său că va renunţa la gogoşi când va fi diagnosticat cu diabet”, a rezumat expertul pentru AFP, menţionând că acordul nu include nicio dată precisă referitoare la renunţarea la combustibilii fosili şi nici nu indică amploarea măsurilor ce trebuie luate de către state.
Adoptat miercuri prin consens, textul reprezintă, în opinia multor delegaţi şi ONG-uri, un compromis imperfect. Acesta nu solicită în mod direct o renunţarea la combustibilii fosili, dezamăgind cele aproximativ o sută de state care au cerut acest lucru, şi conţine lacune în cazul ţărilor care doresc să continue exploatarea rezervelor lor de hidrocarburi.
Citește și:
- COP28 – S-a ajuns la un acord final „istoric” la summit-ul climatic din Dubai, acord la care s-a negociat pentru fiecare cuvânt
- Panorama.ro: Ce se ascunde în spatele luptei antipoluare pe care se ceartă 200 de țări și cum îți va schimba asta viața
- Climatologii nu sunt deloc convinși de promisiunile făcute la summitul COP28 din Dubai: „Milioane de oameni vor muri”