CE: Romania poate acorda gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de sera in perioada 2013-2019
Comisia Europeana a anuntat marti ca zece state membre UE, printre care si Romania, vor putea aloca gratuit un numar limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera unor centrale electrice, in perioada 2013-2019, in loc sa le vanda.
„Incepand cu cea de-a treia etapa a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (2013-2020), sectorul productiei de energie electrica va trebui, de regula, sa isi cumpere toate certificatele. Totusi, pana in 2019, zece state membre pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate unor centrale electrice, in loc sa le vanda. Decizia adoptata astazi de Comisie stabileste regulile pe care statele membre trebuie sa le respecte daca aleg sa acorde in mod gratuit certificate de emisii si este insotita de o comunicare care cuprinde indicatii suplimentare privind modul in care vor fi evaluate cererile primite in acest sens”, se arata intr-un comunicat transmis marti de CE.
Cele zece tari sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia si Romania.
Termenul de depunere a cererilor
„Oricare dintre cele zece state membre care doresc sa aloce in mod gratuit certificate de emisii unor centrale electrice trebuie sa trimita Comisiei o cerere pana cel tarziu la data de 30 septembrie 2011”, precizeaza comunicatul. Comisia trebuie sa evalueze in termen de sase luni orice cerere primita si o poate respinge partial sau in intregime.
Dat fiind ca o astfel de cerere reprezinta o abatere de la regula generala conform careia, incepand cu 2013, sectorul productiei de energie trebuie sa isi cumpere toate certificatele de emisie, fie la licitatie, fie pe piata secundara, Comisia trebuie sa se asigure ca aceste derogari nu submineaza obiectivele generale ale Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cu regulile privind piata interna.
Venituri mai reduse din licitatii
Certificatele alocate cu titlu gratuit producatorilor de energie electrica vor fi deduse din numarul de certificate pe care statul membru in cauza le primeste pentru a fi scoase la licitatie. Astfel, alocarea cu titlu gratuit va reduce veniturile nationale provenite din licitatii, dar nu va afecta numarul total de certificate emise si nici alocarile sau veniturile din licitatii in alte state membre.
Decizia si comunicarea fac parte din procesul de implementare a Directivei revizuite privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, adoptata in 2009 in cadrul unui pachet legislativ privind clima si energia.