Europarlamentarii condamnă decizia Rusiei de a expulza trei diplomați UE: Salutăm o discuție care ar trebui să includă adoptarea de noi sancțiuni
Europarlamentari de top în relația cu Rusia condamnă cu ”tărie” decizia Kremlinului de a expulza trei diplomați ai UE, numind acțiunea drept una ”complet nejustificată”. Totodată, aceștia își exprimă susținerea pentru o discuție în sensul adoptării de noi sancțiuni și cer statelor membre UE ”să manifeste solidaritate maximă cu Germania, Polonia și Suedia și să ia toate măsurile adecvate pentru a arăta coeziunea și forța Uniunii noastre”.
„Expulzarea acestor diplomați este complet nejustificată și contravine scrisorii și spiritului convenției de la Viena, care permite în mod explicit diplomaților să constate prin toate mijloacele legale condițiile și evoluțiile din statul de reședință și să raporteze guvernul statului de trimitere”, arată scrisoarea comună a președintelui Comisiei pentru afaceri externe, David McAllister, a raportorului Parlamentului European pentru Rusia, Andrius Kubilius, și a președintelui Delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia, Ryszard Czarnecki, într-o scrisoare comună.
Scrisoarea celor trei vine la trei zile după ce Uniunea Europeană a condamnat cu fermitate, vineri seară, decizia Rusiei de expulzare a unor diplomaţi din ţări membre UE acuzaţi de participare la protestele opoziţiei ruse faţă de arestarea disidentului Aleksei Navalnîi.
Cei trei membri ai Parlamentului UE îndeamnă Federația Rusă să respecte ”dreptul internațional și să inverseze decizia sa”, subliniind că ”nerespectarea acestui lucru ar fi un alt semnal al voinței Federației Ruse de a nu respecta angajamentele internaționale pe care și le-a asumat în mod liber”.
Totodată, membrii Parlamentului salută intenția declarată de vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, de a purta o discuție dedicată despre relațiile UE-Rusia cu statele membre ale UE la care ar trebui să includă adoptarea de noi sancțiuni.
”În acest sens, cerem tuturor statelor membre ale UE să manifeste solidaritate maximă cu Germania, Polonia și Suedia și să ia toate măsurile adecvate pentru a arăta coeziunea și forța Uniunii noastre. Reiterăm, de asemenea, apelul Parlamentului European de a elabora o nouă strategie pentru relațiile UE cu Rusia, axată pe sprijinirea societății civile, care promovează valorile democratice, statul de drept, libertățile fundamentale și drepturile omului. Având în vedere acest lucru, salutăm intenția declarată de vicepreședintele Comisiei Europene / Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, de a purta o discuție dedicată despre relațiile UE-Rusia cu statele membre ale UE la Consiliului al Afacerilor Externe din 22 februarie, care ar trebui să includă adoptarea de noi sancțiuni, acolo unde este cazul și în cadrul regimului de sancțiuni al drepturilor omului aprobat recent de UE.”
Ministerul rus de Externe a transmis într-un comunicat că Moscova consideră „inacceptabile” acțiunile diplomaților.