De ce a fost invins Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu a comis una dintre cele mai mari erori politice de la instalarea sa la Cotroceni in decembrie 2004, a inregistrat o infrangere la fel de mare si a reusit sa declanseze ceea ce n-a reusit opozitia ani de zile: revolte cu un puternic iz de autenticitate. Cei 4500 de oameni iesiti in strada aseara la Targu Mures in semn de solidaritate cu medicul Raed Arafat, perceput ca o victima cazuta pe nedrept pe campul de lupta cu seful statului pentru legea sanatatii, si cei aproape 2000 de bucuresteni care marsaluiesc la aceasta ora spre Cotroceni nu arata, dupa toate informatiile din teren culese de reporterii HotNews, ca protestele clasice organizate de opozitie. Ce l-a determinat, de fapt, pe Traian Basescu sa faca pasul inapoi? Unde a gresit? Ce/cine a scos oamenii in strada?
-
Exista indicii ca opozitia, in special PNL, exploateaza din plin manifestatiile de solidaritate de la Targu Mures, mobilizandu-se pe retelele de socializare (Facebook) si chemand la proteste. Asa au fost generate, probabil, primele nuclee de protestatari, cu agitatorii de profesie, prezenti la fiecare miting anti-Basescu sau anti-Guvern (revolutionari, militari in rezerva, pensionari, diverse categorii de bugetari). Insa fara o baza reala de nemultumire, acest nucleu nu s-ar fi marit rapid, ajungand in cateva ore de la doua sute de oameni la aproape 2000, mai ales intr-o seara de vineri.
-
In absenta unei motivatii interioare puternice, oamenii nu i-ar fi urmat, asa cum n-au facut-o la nici un miting unde opozitia anunta mii de oameni, veneau cateva sute si plecau cateva zeci. In nici un caz PSD si PNL nu aveau parte de aderente. In peisajul de astazi, radical schimbat, merita analizata cu maxima atentie renuntarea intempestiva a lui Traian Basescu la un proiect de lege pentru care parea dispus sa faca orice pentru a-l promova.
- In ochii opiniei publice, Traian Basescu a redus intreaga batalie pentru legea sanatatii la conflictul sau cu cel prezentat de Cotroceni ca fiind principalul ei adversar: medicul Raed Arafat, parintele serviciului SMURD (Serviciu Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare). Aceasta confruntare neinspirata i-a fost fatala, intrucat seful statului pare sa fi subestimat popularitatea medicului roman de origine palestiniana, cu imagine de profesionist si dedicat total meseriei sale (Fanatic, cum ar zice colegul Mixich). Basescu, prabusit in sondaje, s-a luptat cu o statuie vie. L-a atacat pe Arafat in mod neprincipial, i-a fortat demisia intr-un stil nedemn pentru un sef de stat („ghici, ghicitoarea mea cine pleaca?”), s-a luptat sa-l coboare de pe soclu, sa-l denigreze pe cel pe care tocmai il decorase.
- Cum de a comis insa presedintele Basescu o astfel de eroare? Cum de n-a vazut ca un conflict atat de personalizat ii va submina intregul proiect? Din informatiile HotNews.ro, conflictul Basescu – Arafat incepuse de fapt inainte ca el sa se expandeze in presa. Traian Basescu se lupta deja cu Raed Arafat inainte ca asta sa se vada la televizor. Iar ceea ce a vazut deodata opinia publica a fost apogeul unui conflict, care intrase deja in ultimele faze. Asta a socat omul de rand, care n-a inteles de ce seful statului ataca cu atata violenta un om care parea manat numai de bune inentii: sa apere SMURD-ul, acest serviciu apreciat de populatie ca eficient si util. Dar cum s-a cronicizat de fapt acest razboi inainte ca el sa devina public?
- Potrivit unor informatii, Raed Arafat ar fi incercat sa blocheze pe toate caile proiectul de lege inca din faza de elaborare, incercand sa determine specialistii de la Cotroceni sa nu se atinga de serviciul de urgenta. Ulterior, de pe pozitia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Arafat ar fi cautat sa blocheze punerea proiectului in dezbatere publica, reusind sa-l intarzie cel putin doua luni cu largul concurs al UDMR si al ministrului Ladislau Ritli. In masura in care asa stau lucrurile, actiunea medicului Arafat este, in acest punct, discutabila, intrucat si-a aparat un interes particular din pozitia de decident cu influenta in sistem. Si este posibil ca tocmai acest lucru sa-l fi infuriat pe seful statului, ceea ce nu justifica in nici un fel reactiile sale ulterioare.
- Traian Basescu a decis sa-i forteze public demisia, ignorand ca Raed Arafat are un argument imbatabil in apararea pozitiei sale: recomandarile FMI ca reforma sa ocoleasca SMURD, considerat un exemplu de bune practici in regiune. Deja mult prea implicat emotional in conflictul sau cu Arafat, presedintele Basescu a cautat sa-si impuna proiectul in forta, respingand orice critica, pentru a nu-i da dreptate adversarului sau.
- Or, din toate reactiile specialistilor/societatii civile a rezultat ca proiectul, desi necesar, este perfectibil intrucat lasa prea multe chestiuni importante pe seama legislatiei secundare (asiguratorii privati, modul de transformare a spitalelor in societati comerciale si fundatii, mal praxis etc). Or, seful statului a lasat prin acest comportament aproape irational o puternica impresie ca actioneaza arbitrar, servind interese obscure, intr-un domeniu vital si care afecteaza practic intreaga populatie: sanatatea.
- Presedintele a executat apoi greseala dupa greseala. Total de acord cu Mirela, care spune intr-un comentariu in timp ce construim acest comentariu-live: „Oamenii care sunt acum in strada au iesit pentru ca au vazut nedreptatea, au vazut cum un profesionist (nu are importanta numele lui) este eliminat din sistem, iar pe la televiziuni apare specialistul traseist Ciuhodaru, pe post de inlocuitor. Oamenii sunt solidari cu cel care a facut ceva. Oamenii sunt satui de politicieni incompetenti care vin in functii publice fara niciun fel de competente. Cand un om face ceva..care se vede, este pedepsit. Dupa ce este decorat, acest om este reevaluat si clasificat drept dusmanul poporului.”
- Un cititor care semneaza Kaizoku spune asa: „Si-a dat seama ca e o batalie pierduta si s-a retras de pe campul de batalie. Raed e catalizatorul unor nemultumiri reale cauzate de saracie si bine amplificate de presa.” Oare nu sunt si alte motive care l-au determinat pe Traian Basescu sa renunte, dincolo de presiunea publica? Oare nu s-a temut ca protestele, initiate si incurajate de opozitie, s-ar putea amplifica in mod cu totul nedorit intr-un an electoral?
- Oare nu s-a simtit descurajat de lipsa totala de sustinere a proiectului de catre reprezentatii de varf ai Guvernului? De ce nu am vazut nici un lider de marca al PDL sau pe premierul Emil Boc batandu-se la televizor pentru reforma sanatatii? Dimpotriva, am remarcat cu totii o atitudine de non-combat extrem de suspecta, o eschivare stridenta din partea liderilor semnificativi din Coalitie si din Guvern, o retinere frustranta in a intra in delicata dezbatere despre reforma sanatatii, care derapase deja intr-o zona riscanta, profund nepopulara.
- Va cataliza afacerea Arafat si alte nemultumiri? Se vor rostogoli protestele sub efectul bulgarelui de zapada? Cei care au iesit in strada din convingere vor atrage si alti revoltati? Putin probabil. Mai degraba incep sa apara informatii ca PNL si PSD vor confisca total protestele si vor cauta sa se mobilizeze, sa-i aduca cu autobuzul la Bucuresti, sa confiste pe scurt un moment emotional si sa-l exploateze in cel mai meschin mod posibil. Asta-i va tine departe pe cetatenii obisnuiti, neangajati politic dar dispusi poate in alte conditii sa-si exprime solidaritatea fata de Arafat sau indignarea fata de Basescu.
- In tot cazul, acest episod din care Traian Basescu iese si mai slabit, este un semnal de alarma. El indica totusi ca exista o masa in crestere de nemultumiti, o rezistenta tot mai puternica a intregului sistem la schimbari, dincolo de agitatorii de partid, si ca gradul de acceptare al unor masuri masuri de austeritate si costuri pentru populatie a scazut considerabil. Pe scurt, linistea sociala nu mai pare la fel de usor de mentinut ca in urma cu un an, doi sau trei, cand mitingurile opozitiei esuau in caricatura. PSD si PNL vor cauta, probabil, sa-si mobilizeze armatele de partid cu toata energia in acest an electoral, fiind gata sa amplifice cu goarnele partidului orice protest. Coarda modernizarii in forta s-a intins la maxim si risca se rupa.
- Acesta a fost un comentariu pe marginea gesticulatiei politice si a efectelor sale. Pentru o analiza pe fondul legii recomand textul colegului Vlad Mixich: Anatomia legii sanatatii si cauzele decesului
NOTA: Comentariul pe tema infrangerii presedintelui Basescu a fost scris LIVE impreuna cu cititorii HotNews.ro timp de doua ore si jumatate. Va multumim pentru observatii si va invitam sa completati textul cu comentariile dvs.