Sari direct la conținut

VIDEO Remus Cernea si-a "cerut" prietena intr-un parteneriat civil, in cadrul unei dezbateri la Parlament

HotNews.ro
Cernea si prietena sa promovand parteneriatul civil, Foto: Hotnews
Cernea si prietena sa promovand parteneriatul civil, Foto: Hotnews

Deputatul Remus Cernea a anuntat luni, inaintea unei dezbateri despre parteneriatul civil si drepturile comunitatii LGBT pe care a organizat-o la Parlament, ca va forma un cuplu oficializat cu prietena sa, Ioana Staniloiu, dupa ce va fi adoptata legea parteneriatului civil. Cernea a marcat momentul in care a intrebat-o pe aceasta daca vrea sa formeze un parteneriat civil printr-un sarut.

„Am fost intrebat de multe ori ce orientare sexuala am, s-au facut si glume si ironii pe seama acestui lucru, intotdeauna le-am zambit tuturor si le-am intors si celalalt obraz. Astazi, insa, impreuna cu partenera mea de viata vrem sa facem un anunt si vrem sa ne asumam impreuna aceasta lupta pentru recunoasterea parteneriatului civil”, a spus Cernea luni la Palatul Parlamentului, citat de Mediafax.

„O intreb pe Ioana daca vrea sa fie partenera mea civila” a spus Cernea adresandu-i-se iubitei in fata camerelor. „Da, iubire, vreau” a fost raspunsul ei, urmat de un sarut.

Vezi imaginile surprinse de Realitatea:

Cei doi au anuntat ca vor forma un cuplu oficializat dupa ce va fi adoptata legea parteneriatului civil. De asemenea, Remus Cernea a precizat ca in Romania traiesc in jur de 800.000 de persoane in uniuni civile nerecunscute.

„Parteneriatul civil este un contract pe care doua persoane, in baza afectiunii reciproce, a respectului reciproc il pot incheia la un notar si in baza acestui contract pot beneficia de o suma de drepturi, precum cel de a lasa mostenire, cel de a fi considerati apartinatori in cazul in care unul dintre cei doi are o problema de sanatate, dreptul de a contracta un credit”, a spus deputatul.

Mai jos, brosura realizata de Cernea alaturi de iubita sa, cu prilejul dezbaterii:

„Parteneriatul civil este un contract incheiat in fata unui notar public, fara nici un fel de discriminare, intre doua persoane adulte de sex diferit ori de acelasi sex, care consimt sa convietuiasca in baza afectiunii, respectului si sprijinului reciproc si a egalitatii in drepturi.

La recensamintele din 2002 si din 2011, peste 800.000 de persoane au declarat ca traiesc in ¬uniune consensuala¬ (aproximativ 4% din populatie). Aceasta stare de lucruri reflecta o mai mare diversitate a relatiilor de cuplu, in concordanta cu evolutia realitatilor si mentalitatilor din intreaga lume democratica.

Obligatia statului roman este de a oferi protectie egala in fata legii tuturor acestor forme de convietuire familiala asa cum o face, incepand cu 1989 si in diverse forme, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (21 din 28, incluzand Grecia si Cipru, tari cu majoritate ortodoxa, dar fara a socoti Italia care a inceput recent demersurile legislative pentru a adopta o legislatie in acest sens si care va fi, in curand, cea de a 22-a tara membra a UE – Senatul Italiei a adoptat recent legea prin care parteneriatul civil este recunoscut!).

De altfel, prin Decizia din luna iunie 2015 a CEDO a decis ca „Italia nu si-a indeplinit obligatia de a asigura cetatenilor un cadru juridic specific care prevede recunoasterea si protectia uniunii lor”, aratand, intr-adevar, ca Italia a incalcat articolul 8 al Conventiei Europeana pentru Drepturile Omului. Statele membre au, asadar, obligatia de a recunoaste fie casatoria fie parteneriatul civil pentru cuplurile formate din persoane de acelasi sex.

In actuala legislatura a fost de doua ori respinsa o initiativa legislativa pentru recunoasterea parteneriatului civil atat pentru cupluri heterosexuale cat si pentru cele formate din persoane LGBT. Totusi unele comisii parlamentare au dat un aviz favorabil proiectului de lege si tot mai multe voci publice s-au exprimat in sprijinul unei astfel de legislatii ceea ce este de natura sa creasca gradul de acceptanta fata de acest proiect de lege”, preciza Cernea in invitatia transmisa pentru aceasta dezbatere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro