Liviu Dragnea: Nu sunt de acord ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat marți că nu este de acord ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale. Dragnea a făcut referire la legea offshore care este blocată în Parlament și trebuie adoptată în sesiunea extraordinară.
„Primul set de concluzii îl va trage comisia de Instrustrii, au cerut puncte de vedere și de la comisia de Buget și Administrație, sunt două obiective care trebuie avute în vedere. Cele două obiective, și colegii din comisie caută echilibrul cel mai bun între interesul strategic de a se demara exploatările de gaze naturale din permis dorința legitimă a României pe de o parte de a avea câștiguri financiare, dar pe de alta parte, cel mai important, ca o parte din producția de gaze naturale din Marea Neagră să fie folosită pentru reindustrializarea României și pentru dezvoltarea economică”, a declarat Dragnea.
În opinia lui Dragnea „cel mai mare risc ar fi ca toate aceste resurse naturale bogate ele doar să tranziteze România şi să contribuie la dezvoltarea altor ţări. Cred că cea mai importantă miză este să nu fie zero cum se solicita. Eu le-am transmis colegilor din comisie că nu voi fi de acord ca toate gazele din Marea Neagră să fie vândute doar pe contracte bilaterale. Așa ceva nu ar accepta nicio țară. Marea miză este ce procent din această producţie se vinde pe platforma pe piaţa în România pentru a avea acces consumatorii din ţară”, a explicat liderul PSD.
De altfel în ultimele două luni, Liviu Dragnea a avut o serie de întâlniri cu repezentanții companiilor petroliere care operează în Marea Neagră dar și cu oficiali americani și europeni.
Legea privind derularea operaţiunilor petroliere pe mare (offshore), aflată acum pe ultima sută de metri în Parlament, conține două articole controversate, care ar putea duce la declanșarea unor proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, fapt subliniat în două adrese trimise de Ministerul Energiei către comisia de industrii din Camera Deputaților.
Potrivit celor două adrese obținute de HotNews.ro, cele două articole „constituie un obstacol în calea liberei circulații a mărfurilor și un mijloc de constrângere arbitrară în privința selectării angajaților necesari derulării acordurilor petroliere offshore”. Cu toate acestea, președintele comisiei, Iulian Iancu, insistă ca prevederile acestor articole să fie impuse, într-un fel sau altul, companiilor petroliere care operează în Marea Neagră.