Sari direct la conținut

Detenția la domiciliu, votată de deputați. Cei cu pedepse de până la un an sau cu rest de pedeapsă de 18 luni pot face închisoarea acasă, cu sau fără brățară electronică

HotNews.ro
Camera Deputatilor, Foto: Hotnews
Camera Deputatilor, Foto: Hotnews

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind executarea pedepselor privative de libertate, care introduce detenția la domiciliu pentru cei cu pedepse de până la un an. Față de forma Senatului, PSD a eliminat posibilitatea ca această prevedere să se aplice și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere. Astfel, în această formă, detenția la domiciliu se va aplica persoanelor condamnate la închisoare de până la un an, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență, dar şi persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru liberarea condiționată din pedeapsa inițială a închisorii mai mare de un an.

Proiectul a trecut cu 176 voturi „pentru”, 93 „împotrivă” și 1 abținere și merge la promulgare. Cei de la PNL au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

Proiectul se află din nou în parlament, la reexaminare, după o decizie a Curții Constituționale, luată ca urmare a unei sesizări a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Important de precizat însă: Curtea s-a mai pronunțat o dată, pe o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, și a decis că legea este neconstituțională în ansamblul său. Pentru această decizie nu există încă motivarea.

Legea oferă posibilitatea ca cei condamnați în aceste condiții și care nu au pedepse totale mai mari de 5 ani să poată executa pedeapsa acasă fără brățară eletronică.

Mai exact, potrivit proiectului, „judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere, în cazul în care persoana condamnată:

a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;

b) are o pedeapsă care nu depășește 5 ani.”

Mai mult, și cei care execută la domiciliu detenția pot beneficia de liberare condiționată.

Tot față de forma Senatului, cei de la PSD au refăcut lista de infracțiuni care vor fi considerate „fapte comise cu violență.”

Acestea sunt:

„art. 188-191: Omor, omor calificat, ucidere la cererea victimei, determinarea sau înlesnirea sinuciderii

* nu se regăsete art. 192 – uciderea din culpă

art. 193-202: Lovirea, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, vătămarea corporală din culpă, rele;e tratamente aplicate minorului, încăierarea, violența în familie, uciderea ori vătămarea nou-născutului de către mamă, întreruperea cursului sarcinii, vătămarea fătului

art. 205: lipsirea de libertate

art. 209-212: sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, supunerea la muncă forțată

art. 218: violul

art. 219: agresiunea sexuală

art. 229 alin.(2) lit.c): furtul calificat săvârșit de o persoană mascată

art. 233-237: tâlhăria, tâlhăria calificată, pirateria, tâlhăria sau piraterie urmată de moartea victimei, sancționarea tentativei

art. 257: ultrajul;

art. 279: ultrajul judicicar;

art. 282: tortura;

art.286 alin.(2) lit.a): înlesnirea evadării săvârșită prin folosirea de violențe, arme, substanțe narcotice sau paralizante;

art. 401-403: Atentatul care pune în pericol securitatea națională; atentatul contra unei colectivități; actele de diversiune;

art. 420: lovirea superiorului ori a inferiorului:

art. 433: agresiunea împotriva santinelei;

art. 438-440: genocidul; infracțiuni contra umanității; infracțiuni de război.”

Cum au fost modificate regimul deschis și regimul semideschis:

„Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani, respectiv persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.

Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.”

O altă prevedere controversată a legii este aceea potrivit căreia cei care scriu cărți în închisoare primesc o reducere de câte 20 de zile pentru fiecare lucrare: „În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.”

Toate prevederile pot fi consultate aici

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro