Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru / Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană
Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul șef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea Ministerului Justiției pe Norica Nicolai.
Curtea Constitutionala a decis, în 2008, că președintele are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru și că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.
CCR s-a pronuntat, în urmă cu zece ani, cu privire la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și fostul președinte Traian Băsescu. Sesizarea a fost formulată de premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiției.
Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că președintele poate refuza o singura dată, motivat, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană, potrivit deciziei CCR din 2008.
În Constituție, numirea Guvernului este reglementată de articolul 85, care prevede: „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a aprobat mare parte din propunerile de noi miniștri, deși a susținut că întreaga remaniere guvernamentală este o soluție proastă. Șeful statului a respins revocarea din funcție a vicepremierului Paul Stănescu, care ocupa și funcția de ministru al Dezvoltării, post pentru care era propus Ilan Laufer. De asemenea, Iohannis a acceptat revocarea din funcția de ministru al Muncii a Olguței Vasilescu, dar a respins numirea ei în funcția de ministru al Transporturilor. Prin urmare, Lia Olguța Vasilescu nu mai face parte din Guvernul Dăncilă. În schimb, rămâne în Executiv Paul Stănescu.