Parlamentul l-a destituit pe directorul AEP care a inițiat controlul la PSD privind cheltuirea banilor publici
Conducerea Parlamentului a decis joi, în ședința Birourilor Permanete reunite, destituirea directorului general din Auroritatea Electorală Permanentă (AEP) care se ocupa cu anchetarea modului în care s-au cheltuit banii publici la PSD. Decizia apare în contextul în care vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a declarat public că instituția a suspendat luna trecută controlul privind modul în care PSD a cheltuit banii pe care i-a primit din subvențiile acordate partidelor politice în 2017. Controlul a fost suspendat după ce Curtea de Conturi a cerut ca verificările să fie făcute în august 2019.
Directorul general al Departamentului de control al finanțări partidelor politice și a campaniilor electorale din AEP, Toma Bogdan Costreie, a fost destituit printr-un vot dat în ședința comisiile juridice reunite, în urma unei sesizări făcute chiar de fostul secretar AEP, actual președinte al Autorității.
În raportul comisiei juridice se invocă faptul că la momentul la care a fost angajat de către instituție în 2017, pentru postul respectiv, directorul din AEP nu a depus o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că nu a avut calitatea de membru de partid. Practic, la doi ani dupa ce Costreie a activat în funcția de director al departamentului de control al finanțări partidelor politice, el este destituit de către conducerea Parlamentului la recomandarea comisiilor juridice reunite. Sesizarea către Parlament a fost făcută de către fostul secretar AEP, în prezent președintele proaspăt numit, Florin Mitulețu Buică.
În ședința comisiilor juridice reunite, parlamentarii opoziției nu au avut adresa AEP la mapă. Pe ordinea de zi era însă o adresă pentru avizarea a trei membri ai AEP. Raportul a fost votat de PSD-ALDE și a fost discutat în Birourile Peranente reunite ale Paralmentului. Prin discutarea în BPR, Parlamentul a validat destituirea lui Toma Bogdan Costreie din funcția de director AEP.
„După controlul declanșat de AEP la PSD, acest partid a încercat pe toate căile să se descotorosească de funcționarii care au început acest control. Azi, în Biroul Permanent a fost vorba despre destituirea directorului din AEP responsabil de controalele pentru finanțarea partidelor. În mod nelegal s-a scornit retroactiv un așa-zis motiv, că acea persoană nu a avut o declarație de neapartenență la vreun partid, deși nu i s-a cerut vreodată o astfel de declarație și nu a fost chemată niciodată să dea explicații cu privire la acest lucru. Dacă va da în judecată Parlamentul, cu siguranță va avea câștig de cauză pentru că nu este admisibil să destitui o persoană doar pentru că îndrăznește să pornească un control la partidul tău”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.
Cristina Trăilă, deputat PNL: „Proiectul de aviz care a ajuns la Comisia juridică privește numirea în funcție a 3 directori din AEP la departamentele IT, Finanțarea partidelor și Legislativ. Initial, toate avizele au plecat în urma concursurilor către birourile camerelor reunite în sens pozitiv. După acest control la PSD, a apărut pe ordinea de zi la comisia juridică un aviz negativ pentru directorul în funcție. Legal nu este acoperit”
Decizia Birourilor Permanente reunite are loc în contextul în care AEP a fost nevoit să suspende controlul privind modul în care PSD a cheltuit banii pe care i-a primit din subvențiile acordate partidelor politice în 2017 ca urmare a unei adrese a Curții de Conturi care cerea ca acest control să se facă în august 2019.
Totodată, opoziția a acuzat PSD că transformă Autoritatea Electorală Permanentă într-un instrument politic pentru a „albi” ancheta privind subvențiile primite de partid și a frauda alegerile. De altfel viceprședintelle PNL, Raluca Turcan a declarat că în ziua în care DNA a început ancheta privind banii publici cheltuiți de PSD, Mitulețu Buică, ca secretar general al AEP, a cerut suspendarea din funcție a Directorului Direcției de Control al Finanțării Partidelor Politice.
În urmă cu o zi, Parlamentul l-a numit pe candidatul PSD, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președinte al Autorității Electorale Permanente. Numirea lui Buică a fost adoptată de către plenul reunit al Parlamentului, cu 252 de voturi „pentru” și 127 „împotrivă”.