Sari direct la conținut

Iohannis: Am decis să chem partidele la consultări pe tema referendumului / Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic / Foarte clar că e oportună o moțiune de cenzură

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis cheamă, săptămâna viitoare, partidele la consultări la Cotroceni pentru a stabili modul cum se va pune în practică rezultatul referendumului pe justiție.

„S-a terminat numărarea voturilor. 6,5 milioane de români au răspuns cu DA la cele două întrebări de la referendum. Trebuie să decidem cum să punem în practică ce a decis poporul. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, am decis să convoc partidele la consultări, marți și miercuri”, a declarat președintele.

Până atunci însă, șeful statului transmite PSD că nu-l va numi ministru pe Titus Corlățean pe care l-a numit „artizanul catastrofei” de la alegerile din 2014, când românii din diaspora nu au putut vota la prezidențiale.

„Această propunere va fi clar respinsă, Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic”, a precizat Iohannis.

El a criticat, din nou, guvernul pentru gestionarea proastă a procesului de vot în diaspora, susținând că vina exclusivă este la Palatul Victoria, nu la ambasade. „Vina e la Guvern, ce să căutăm că un portar la o ambasadă nu s-a înțeles cu un votant”, a spus el.

Klaus Iohannis a avut un sfat și pentru opoziție: moțiune de cenzură rapid. „Foarte clar că e oportună o moțiune de cenzură. După ce PSD a pierdut alegerile, cred că opoziția scrie la ultimele fraze”, a comentat președintele.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

  • S-a terminat numărarea voturilor la referendum și sunt foarte bucuros să anunț că 6.500.000 de români au răspuns cu „DA” la cele două întrebări. Mai exact, la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns șase milioane și jumătate de români cu „DA”.
  • Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament în prima fază. Așadar, am decis și am trimis chiar adineaori invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții.
  • O a doua chestiune pe care o aduc în discuție fiindcă este legată de vot. Am primit propuneri pentru miniștri și mă voi referi doar la una dintre aceste propuneri, celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginați-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidențiale.
  • Deci, nu e suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, că PSD și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de a alegerile din străinătate din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun acum, la cald, că această propunere va fi clar respinsă. Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic.

E nevoie de o evaluare a ambasadorilor?

  • Această catastrofă a fost organizată de guvernul PSD-ist. Nu au decât să evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la Guvern. Nu are rost să căutăm în altă parte, să căutam că un portar la o ambasadă nu s-a înțeles cu un votant. Este evident că vinovați sunt ministrul de Externe și ministra de Interne. Drept pentru care le-am cerut demiterea. Poate nu m-ați înțeles bine ieri. Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu-și dau demisia. Nici nu mă interesează. Eu am cerut demiterea lor ca și sancțiune politică.

Despre moțiunea de cenzură:

  • Foarte clar că este oportună. Cum să nu fie oportună? După ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare, cred că opoziția deja scrie la ultimele fraze din moțiunea de cenzură. Cel puțin aş face eu așa.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro