Consens politic între PSD-PNL pe proiectul de lege privind prelungirea mandatelor aleșilor locali/ USR și Pro România fac opinie separată
PSD, PNL și ALDE au depus joi, la Senat, proiectul de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până pe 1 noiembrie. De altfel pesediștii și liberalii și-au făcut calculele politice și au bătut palma asupra perioadei în care se vor desfășura alegerile locale. Sfârșitul lunii septembrie convine ambelor partide politice, PSD pentru că își poate conserva în mare parte mandatele aleșilor locali iar PNL limitează astfel efectul asupra procentelor sale care va fi generat de criza economică. De partea cealaltă USR și Pro România sunt dezavantajați de înțelegerea celor două mari partide.
Sub semnăturile lui Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) proiectul de lege a fost depus la Senat și prevede printre altele că data alegerilor locale din acest an se stabileşte prin lege organică de către Parlament și nu Guvern cum este în prezent.
”Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, prevede proiectul de lege.
De asemenea, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.
Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că pesediștii și liberalii s-au înțeles pe data desfășurării alegerilor locale, aceasta fiind pe 27 septembrie. PSD și-a calculat că își va conserva în mare parte mandatele la primăriile reședințe de județ și o mare parte din Consiliile Județene pe care le deține. Conform calculelor interne aceștia se situează în sondaje în jurul a 27-28%, iar pentru locale mizează să ajungă undeva la 30-32%.
De partea cealaltă, liberlaii au fost de acord cu organizarea alegerilor la sfârșitul lunii septembrie pentru a limita efectele crizei economice care va debuta în toamnă.
Aceleași surse susțin că USR nu a vrut să-și pună semnătura alături de cele trei partide pentru a nu gira întelegerea făcută de acestea. „Pragmatic, USR ar fi fost avantajat de votul tinerilor, în special al studenților care își reiau activitatea în octombrie. Pro România nu a căzut la întelegere cu PSD pentru cedarea anumitor funcții, iar Ponta speculează momentul pentru capital de imagine prin opoziție”, au explicat sursele citate.
Pe 3 iunie CCR a decis că legea inițiată de PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”. De asemenea, Curtea Constituţională a hotărât, la aceeași dată, cu majoritate de voturi, că și ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.
Mandatele aleșilor expiră pe 21 iunie.