Sari direct la conținut

Clotilde Armand: Primarul trebuie împuternicit de Consiliul Local pentru a putea rezilia contractul cu Romprest / Cine este noua firma care ridică gunoiul în locul Romprest

HotNews.ro
Clotilde Armand, Foto: Agerpres
Clotilde Armand, Foto: Agerpres

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat luni, pe pagina sa de socializare că va convoca din nou pentru marţi o şedinţă de Consiliu Local. Armand dorește să obțină mandat din partea Consiliului Local pentru promovarea unei acţiuni legate de rezilierea contractului cu Romprest. De precizat este că ADP Sector 1 a încheiat un contract de salubritate cu o altă firmă dar primarul Sectorului 1 nu a făcut public până acum numele acesteia.

„Instanța a decis și mi-a dat dreptate: Primarul trebuie împuternicit de Consiliul Local al Sectorului 1 pentru a putea rezilia contractul cu Romprest în Justiție. Pentru că parte din acest contract este Consiliul local. Nu primarul. Ce au spus consilierii PNL după ședința de vineri la care nu s-au prezentat? Exact pe dos. Că nu trebuie acordul Consiliului Local. Iată că instanța a hotărât: „Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Primarul Sectorului 1 pentru lipsa calităţii procesuale active”, scrie primarul sectorului 1 pe pagina sa de socializare.

Armand precizează că va convoca din nou CL pentru o ședință de urgență având pe Ordinea de zi același proiect de hotărâre ca vineri: mandatarea primarului Sectorului 1 în vederea promovării unei acţiuni având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza Sectorului 1.

„Sper ca de data asta consilierii PNL și PSD să se prezinte”, subliniază edilul.

USR anunțî pe pagina de socializare că primăria Sectorului 1 a încheiat un contract cu firma Brai-Cata SRL pentru colectarea, transportul și tratarea/eliminarea/depozitarea a 100 de tone de gunoaie, în valoare totală de 62.900 de lei.

„Primăria Sectorului 1 plătește pentru gunoi cu 254 de lei mai puțin pe tonă decât plătea către Romprest: Brai-Cata primește 629 de lei/tonă, față de Romprest, care cere 883 de lei/tonă.

Clotilde Armand a anunțat și că, din această săptămână, Primăria Sectorului 1 începe demersurile juridice pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Romprest cetățenilor și primăriei, de 50 de milioane de euro, pentru tarife umflate și facturarea unor servicii inexistente”, se arată în postarea USR.

Reamintim că liberalii au publicat, vineri, tot pe Facebook o scrisoare către cetățenii sectorului 1 în care spuneau că primarul nu are nevoie de împuternicirea Consiliului Local pentru a cere instanţei rezilierea contractului cu Romprest.

1. Executarea contractului de salubritate ține doar de primar, iar primarul NU are nevoie de împuternicirea Consiliului Local pentru a cere instanţei rezilierea contractului. Este liberă să facă pe cont propriu toate demersurile legale – şi să şi le asume. Astfel, şedinţa de azi este doar o nouă mare păcăleală, o diversiune prin care se încearcă manipularea dumneavoastră, stimaţi cetăţeni, şi pasarea răspunderii la Consiliul Local.

2. Nu sunt întrunite condiţiile legale pentru reziliere. Este chiar concluzia departamentului juridic din subordinea primarului (culmea!), care arată că proiectul de HCL nu respectă condiţiile contractuale (art. 22). E negru pe alb: înainte de reziliere in instanta, trebuie definitivata negocierea directa. Daca la 15 zile dupa negocierea directa nu se ajunge la un compromis, abia atunci se poate merge catre rezilierea in instanta. Dar Consiliul Local a mandatat deja de săptămâni bune primarul sectorului 1 să negocieze reducerea tarifelor. Ştiţi ce a făcut? Aţi ghicit: NIMIC.

3. Rezilierea ilegală înseamnă prejudicii de sute de milioane de euro pentru sectorul 1. Proiectul propus de primar este complet iresponsabil, dar doamna Armand nu riscă nimic. Pentru că aruncă toată răspunderea pe Consiliul Local, iar prejudiciul va fi suportat finalmente tot de către dumneavoastră, cetăţenii fără vină ai sectorului 1.

Noua firmă care a luat locul Romprest

ADP Sector 1 a încheiat un contract de salubritate cu o altă firmă dar primarul Sectorului 1 nu a făcut public până acum numele acesteia. După rezilierea contractului cu Romprest, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a postat în week-end, pe Facebook, un clip video însoțit de mesajul „A început curățenia în Sectorul 1. Șantajul nu mai ține”. Imaginile prezintă niște muncitori de salubritate care ridică gunoiul de pe străzi, iar pe mașina de salubritate scrie numele firmei „BRAI-CATA”.

De precizat este că primarul Sectorului 1 nu a făcut public până acum numele firmei pe care a angajat-o pentru ridicarea deșeurilor, după rezilierea contractului cu Romprest.

Firma Brai-Cata este deţinută de acţionarul unic Constantin Petrescu din Râmnicu Vâlcea. Petrescu a devenit acționar unic în august 2017, când acționarul majoritar de până atunci, firma de salubritate Urban din Vâlcea, a ieșit din acționariatul Brai-Cata. Potrivit documentelor companiei, Urban a fost acționar majoritar la Brai-Cata din 27 februarie 2008 până în 23 august 2017 și a fost deținută de un controversat afacerist român, Doru Florescu.

Acesta a fost reţinut în 2015 după o investigaţie a Parchetului Curţii de apel Bucureşti pentru evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro. Din 2017, Brai-Cata e deținută de Petrescu Constantin, un partener de afaceri al lui Doru Florescu, scriu cei de G4Media.

Istoricul companiei Brai-Cata este și mai ciudat. Potrivit unui articol din Adevărul.ro, firma Brai-Cata a avut în anii 2000 acționari italieni care au fost suspectați că ar fi avut legături cu mafia siciliană.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro