Sari direct la conținut

UPDATE Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe Barna și Cioloș / Cum se repoziționează taberele din Parlament

HotNews.ro
Citu si Barna in Parlament, Foto: Guvernul Romaniei
Citu si Barna in Parlament, Foto: Guvernul Romaniei

Demersul USR-PLUS privind depunerea moțiunii de cenzură a eșuat iar taberele se repoziționează. Miniștrii USR-PLUS demisionează. Președintele Klaus Iohannis i-a invitat pe Barna și pe Cioloș la Cotroceni. Totodată, o informație de ultimă oră arată că se va accepta moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR. Mai exact, conducerea Parlamentului va informa Guvernul cu privire la faptul că a fost depusă o moțiune de cenzură împotriva sa.

Liderii USR-PLUS au decis în ședința Biroului Politic ca toți miniștri să-și prezinte demisia.

Reamintim că liberalii din tabăra lui Cîțu au reușit luni să blocheze validarea moțiunii de cenzură. Cu ajutorul PSD care a refuzat să participe la stabilirea calendarului pentru dezbaterea moțiunii de cenzură, liberalii au înregistrat prima victorie.

Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că social-democrații intenționează să continue boicotul în ședința BP-urilor și nu vor participa, blocând astfel orice demers de înlăturare a Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură.

„Ieri, preşedintele PSD a comunicat exact linia PSD. Nu ne-am schimbat punctul de vedere. Vom vota orice moţiune care ajunge în plen. Doi – invităm pe ceilalţi, ceea ce ei n-au făcut vizavi de noi, să vină, să avem discuţii inclusiv pe textul moţiunii şi să semneze moţiunea PSD-ului, astfel încât să plece acest guvern acasă”, a declarat Grindeanu, la Parlament, după o şedinţă a parlamentarilor PSD.

Ce câștigă PSD din această ecuație? Accesul la resursele guvernamentale, fără a intra la guvernare. Mai exact prin boicotul demersului USR-PLUS, social-democrații vor susține un guvern minoritar din Parlament. Miza, potrivit surselor citate sunt banii care vor veni din programul Anghel Saligny.

În acest context, USR-PLUS se pregătește să facă următoarea mutare, mai exact demisia miniștrilor săi din Guvern. Demisia miniștrilor va duce la schimbarea configurației politice din Guvern ceea ce va impune un nou vot de încredere în Parlament pentru Guvernul lui Florin Cîțu. De menționat ar fi că după demisia miniștrilor USR-PLUS, premierul poate să numească miniștri interimari și are la dispoziție 45 de zile de a veni în Parlament să ceară un vot de încredere.

O informație de ultimă oră oferită de surse oficiale din conducerea Parlamentului arată că liderii Parlamentului Ludovic Orban și respectiv Anca Dragu au decis să informeze marți Guvernul că a fost depusă moțiunea de cenzură și apoi vor convoca plenul reunit pentru citirea textului, cel mai probabil miercuri.

„Toate semnăturile USR-PLUS și AUR au fost depuse în original. Dacă nu luăm act de depunerea moțiunii de cenzură se crează un precedent periculos care ar putea fi folosit pe viitor, au explicat sursele citate.

HotNews.ro a prezentat pe larg într-un articol scenariile pe care le iau în calcul liberalii. Potrivit mutărilor politice din Parlament, tabăra lui Cîțu a ales scenariul colaborării cu PSD pentru a obține validarea lui Florin Cîțu în frunte PNL și guvernarea minoritară.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro