Sari direct la conținut

PNL și Klaus Iohannis la mâna PSD / Funcția de premier – revendicată de PSD / Ce ministere își mai doresc social-democrații

HotNews.ro
Marcel Ciolacu votează la motiunea de cenzura, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu votează la motiunea de cenzura, Foto: AGERPRES

După două luni de criză politică și doi premieri desemnați care nu au reușit să obțină susținerea Parlamentului, PNL se află în corzi pentru menținerea guvernării. Eșecul negocierilor pentru identificarea susținerii parlamentare și cu 15 deputați și senatori care au părăsit partidul, conducerea PNL a ajuns la dispoziția PSD. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că PSD va negocia dur și intenționează să ceară funcția de premier în viitorul Guvern.

„Acum, PSD va negocia dur și va cere funcția de prim-ministru și jumătate din portofoliile din Guvern plus șefia Camerei Deputaților”, au declarat pentru HotNews.ro surse din interiorul PSD. În discuțiile din interiorul PSD se vehiculează ca Marcel Ciolacu să fie propus pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu – președinte al Camerei Deputaților iar Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății.

Social democrații vor invoca faptul că au câștigat alegerile și că au cel mai mare număr de mandate în parlament (157). De asemenea, pe lista dorințelor PSD are prioritate un minister avizator – Ministerul Finanțelor, Internele, Sănătatea și Munca.

Totodată, există în interiorul PSD discuția de a propune liberalilor o reorganziare a ministerelor și de suplimentarea numărului de portofolii până la 20. În prezent Guvernul este format din premier, 2 vicepremieri și 17 funcții de miniștri.

Reamintim că au existat deja două întâlniri neoficiale PNL-PSD care au avut loc la vila Lac unde social democrații și-au arătat disponibilitatea de a intra la guvernare dar au fost refuzați de Florin Cîțu și Nicoale Ciucă. În ultimele două săptămâni, social-democrații au transmis pe toate căile că sunt dispuși să intre la guvernare cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. Social demcorații au lăsat de înțeles la negocierile de la Vila Lac, că își doresc opt ministere, printre care unul care să fie avizator (Finanțele).

PNL a cedat luni, la solicitările președintelui Klaus Iohannis și au acceptat să demareze negocierile cu PSD pentru o majoritate stabilă.

Potrivit surselor HotNews.ro, președintele Klaus Iohannis a cerut conducerii PNL să revină asupra deciziilor și să accepte flexibilizarea mandatului astfel încât să formeze un guvern majoritar. În acest sens, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier și tot el va fi cea de-a treia nominalizare a președintelui. De această dată președintele Klaus Iohnnis le-a spus clar liberalilor că este nevoie de un Guvern majoritar, cu o largă susținere în Parlament și că PSD este soluția viabilă în acest moment.

Liderii PNL au discutat luni seară, soluția intrării PSD la guvernare iar printre cei care s-au exprimat în favoarea acestei opțiuni s-au aflat Emil Boc, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Virgil Popescu și Daniel Buda.

De partea celalată, lideri ca Florin Cîțu, Dan Vilceanu și Alina Gorghiu pledează pentru refacerea Coaliției cu USR. Potrivit surselor citate Florin Cîțu se teme că dacă Nicolae Ciucă va ajunge premier într-un guvern cu majoritate largă în Parlament, va rămâne fără controlul partidului și va putea fi ușor înlocuit.

De altfel, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a declarat marți dimineață, la sediul din Modrogan că singura sa opţiune este pentru refacerea coaliţiei cu USR-ul. ”Pot să vorbesc pentru mine, personal, şi prima opţiune, pentru mine, şi singura de altfel, este USR-ul”, a spus Vîlceanu.

În acest context, divizat și slăbit după eșecul negocierilor în Parlament și cu 15 parlamentari care și-au retras susținerea, PNL merge la negocieri cu PSD pentru susținerea unui guvern majoritar.

Liberalii se reunesc în ședința Biroului Național la ora 18.00 pentru a decide cu cine vor negocia un guvern majoritar PSD sau USR.

Cum arată configurația politică în Parlament

  • PSD – 157 mandate
  • PNL – 119 mandate (după plecarea deputaților și senatorilor PNL – 15 parlamentari – susținători ai lui Ludovic Orban)
  • USR – 80 mandate
  • AUR – 43 mandate
  • UDMR – 29 mandate
  • Minoritățile 18 mandate
  • Neafiliați – 20 mandate

Pentru învestirea unui guvern este nevoie de 234 de voturi. Dacă s-ar reface Coaliția PNL-USR-UDMR-Minorități în actuala configurație parlamentară – la un calcul simplu ar avea împreună 246 de voturi. În aceasta ecuație problema este la Minorități. Mai exact, șapte dintre cei 18 parlamentari ai Minorităților refuză să voteze refacerea Coaliției PNL-USR-UDMR. De ce? În istoria grupului Minorităților a existat întotdeauna o colaborare cu PSD, mai exact 7 parlamentari au votat mereu alături de PSD. Majoritatea ar fi extrem de fragilă și nesigură 239 de voturi din 234 necesare.

Un Guvern PNL-PSD-UDMR ar avea 305 voturi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro