Sari direct la conținut

Amendament „sfidător” la legile justiției, trecut cu voturile PSD și PNL / Un judecător ar putea fi numit Procuror General / Oana Murariu: USR a votat împotrivă, vom încerca să întoarcem această modificare

HotNews.ro
Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, Gabriela Scutea, Foto: AGERPRES
Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, Gabriela Scutea, Foto: AGERPRES

​Un amendament care prevede că la conducerea Parchetului general ar putea fi numit nu doar un procuror, ci și un judecător a fost adoptat în comisia specială pentru legile Justiției.

Potrivit deputatei USR Oana Murariu, amendamentul discutat „în ultima clipă”, depus de Ibram Iusein de la minorități, a trecut cu voturile PSD și PNL. Murariu a precizat pentru HotNews.ro că USR a votat împotrivă, în vreme ce câțiva liberali s-au abținut, la fel ca și cei de la UDMR.

„Am cerut președintelui Comisiei să solicite parlamentarilor să ridice mâna să vedem exact cine a votat pentru acest amendament. A refuzat pur și simplu și a trecut mai departe. Până acum am funcționat optim în comisie, dar ce s-a întâmplat astăzi este sfidător”, a declarat ea.

Deputata USR a precizat că au fost mii de amendamente venite și discutate, însă acesta a fost lăsat pentru ultima clipă. „Ne întrebăm care este miza, în condițiile în care în curând expiră mandatele procurorilor de rang înalt. Au pe cineva pregătit deja?”, a spus ea, atrăgând atenția că potrivit noilor reglementări din proiectul legii organizării judiciare procurorul general poate infirma orice măsură sau soluție adoptată de un procuror într-un dosar.

Acum Procurorul General, precum și sefii celorlate parchete, DNA și DIICOT, pot fi numiți de președinte dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror. Aceeași formulă era preluată în proiectul propus de Ministerul Justiției.

Amendamentul propus și adoptat de comisie, face alte reguli de numire doar în cazul Procurorului General, acesta putând fi numit dintre procurorii sau judecătorii cu vechime de minim 15 ani.

Cum era propunerea Ministerului Justiției:

Art. 145 – (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul-șef al Direcției Naţionale Anticorupţie și al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestora, procurorii-şefi de secţie ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai Direcției Naţionale Anticorupţie și Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod.

Care este amendamentul adoptat:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistrații care au o vechime de minim 15 ani în funcția de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod.

HotNews.ro a încercat să-i contacteze pe Gabriel Andronache (PNL) și pe Robert Cazanciuc (PSD) pentru a explica votul din comisie însă aceștia nu au răspuns.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro