Sari direct la conținut

VIDEO ​Geoană își lansează propriul proiect de țară: „Primenirea Ideii Naționale” și „o busola strategică pentru următorul deceniu”

HotNews.ro
Mircea Geoană, captură discurs ASE, Foto: Hotnews
Mircea Geoană, captură discurs ASE, Foto: Hotnews

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a ținut joi, un discurs la Academia de Studii Economice din București, prin care a anunțat lansarea unui „proiect politic național ambițios” pentru următorul deceniu.

Mircea Geoană a făcut o scurtă retrospectivă a ultimilor 30 din România și a vorbit despre lipsa de curaj a politicienilor de a „impune” soluții pentru România. Geoan a subliniat că „frustrarea și teama de necunoscut pot constitui baza de susținere pentru un radicalism pozitiv și sănătos”.

Totodată, Geoană a vorbit despre un „nou proiect national ambițios, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice”.

În opinia acestuia ar trebuie urmărite cinci obiective strategice: folosirea locației strategice pe care România o are, regândirea și transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiile esențiale, un nou model economic și un nou contract social și repopularea României.

Cele mai importante declarații din discursul lui Mircea Geoană:

  • Unde e locul României în acest viitor? În Centrul acestuia. Trebuie să fim kilometrul zero al schimbărilor, borna de la care se măsoară fiecare pas. Sunt sigur că noi, românii am acumulat foarte multă forță dar s-a acumulat și foarte multă frustrare . E momentul să ne regăsim vocea și să ne alăturăm, pe deplin meritat, viitorului european.
  • Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989. Și, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație care ajunge la nivelul anilor 60. Pe o suprafață cât a Marii Britanii, vom ajunge să fim țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa”,
  • Ce folos ca recuperăm teren față de media europeană, dacă indicatorii de dezvoltare umană rămân printre ultimii din Europa? Nu este de mirare ca tinerii continuă să emigreze în aceste condiții. Nu este de mirare că elita intelectuală alege să se împlinească profesional în altă țară. Ne bucurăm că imigranții din Orientul Mijlociu sau Africa nu aleg sa rămână in Romania, însă cauzele acestei alegeri trebuie sa ne dea de gândit față de orice viitoare politică legată de demografie și atragere sau păstrare de forță de muncă.
  • Dacă este să spunem ceva important, pe scurt, vedem cum economia crește, avem toate garanțiile de securitate, dar țara devine mai șubredă și vulnerabilă din interior.
  • Vom continua să clamăm faptul că suntem a 7-a țară în UE, însă vom evita, jenați și jenant, să recunoaștem că înotăm la coada ierarhiilor europene și internaționale. Vom continua să ne irosim potențialul și să ratăm cel mai bun moment al istoriei naționale. Nu ne vom face datoria față de generația copiilor noștri căreia i-am promis că devenim o parte a Occidentului dezvoltat și vom privi cum eșuăm ca periferie a acestuia. Aceasta ar fi nu doar o ironie amară, ci un adevărat dezastru național.
  • Frustrarea și teama de necunoscut pot constitui însă și baza de susținere pentru un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea Ideii Naționale este obligația fiecărei generații și a fiecăruia dintre noi pentru că esența Ideii Naționale este neschimbată de la punerea temeliilor statului român modern: evadarea de la periferia Europei și construcția unei Romanii își pune potențialul în valoare, se auto-depășește și recuperează decalajul istoric care ne separă de familia națiunilor dezvoltate, prospere, puternice și influente ale Europei.
  • Un Nou Proiect National ambițios, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic și în societate și urmărite apoi dincolo de ciclurile politice.
  • Aș numi asta Busola Strategică, capul compas al direcției generale a țării pentru următorul deceniu. Fiecare partid sau coaliție de partide vor avea întreaga libertate sa vina cu soluții proprii, inspirate din ideologia si viziunea lor politica însă obiectivele naționale trebuie asumate explicit si urmărite de-a lungul guvernărilor succesive.
  • În opinia mea obiectivele ar putea fi:
  • Să ne punem pe deplin în valoare relevanța și locația strategică,
  • regândirea si transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiunile esențiale
  • un nou model economic și un contract social împrospătat, având inovarea ca principal motor al dezvoltării
  • repopularea României.

Secretarul general adjunct al NATO și-a ținut discursul în cadrul unui eveniment organizat de ASE la care au participat

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, Nicolae Istudor, rector al ASE, și Gheorghe Hurduzeu, decan al Facultății de Afaceri Internaționale și Economie.

De remarcat este faptul că discursul lui Mircea Geoană are asemănări cu discursul directorului SRI, Eduard Hellvig ținut pe 4 octombrie la facultatea Babeș – Bolyai din Cluj.

Directorul SRI i-a îndemnat pe studenții să definească un nou sentiment mândrie națională, un patriotism pro-occidental, al cetățeanului român raportat la valori democratice europene. În opinia sa, politicenii români că sunt obișnuiți „să primească indicații” iar un naţionalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit şi recultivat de cei care au o gândire democratică şi echilibrată în statele occidentale, inclusiv în România.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro