Sari direct la conținut

Sancțiuni mai mari pentru deputații și senatorii care fac scandal, vin cu bannere sau folosesc cartela de vot a altcuiva. Parlamentul votează azi modificarea propriului regulament

HotNews.ro
Ședință Camera Deputaților, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ședință Camera Deputaților, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Indemnizația parlamentarilor va fi redusă cu până la 50% pentru o perioadă de maximum şase luni în caz de violenţă fizică sau verbală la adresa altui parlamentar sau demnitar. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi dacă un parlamentar foloseşte cartela unui alt senator sau deputat ca să voteze sau dacă parlamentarii desfășoare bannere în sălile de ședință ale celor două Camere. Marți, parlamentarii vor vota în plen un proiect de lege care aduce modificări Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în sensul în care înăspreşte normele referitoare la disciplina parlamentară.

Proiectul vizează modificarea şi completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în sensul diversificării şi înăspririi normelor referitoare la disciplina parlamentară.

Astfel, propunerea legislativă propune introducerea a trei noi alineate la articolul 40 care prevăd, conform News.ro:

  • „Cardul de vot electronic care permite deputatului sau senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă.
  • Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor, prin alte mijloace decât prin mijloace electronice aflate în dotarea Secretariatului General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului ori prin mijloace electornice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori, după caz, de către Senat. Prin excepţie, deputaţii sau senatorii pot transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau, în cazul celor neafiliaţi, în perimetrul alocat acestora.

În sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau în sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale celor două birouri permanente ori şedinţele comune ale comisiilor sunt interzise:

  • a) participarea la desfăşurarea unui banner;
  • b) utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat senator sau alt demnitar;
  • c) utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unul deputat, senator sau alt demnitar.

Este modificat şi articolul 41, după cum urmează: „Preşedintele cheamă la ordine deputaţii şi senatorii care tulbură dezbaterile sau creează agitaţie. El poate întrerupe şedinţa când tulburarea persistă şi poate să dispună evacularea din sală a persoanelor care împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor şedinţei comune”.

Diminuarea indemnizaţiei până la 50% timp de 6 luni

Încălcarea noilor interdicţii prevăzute de proiectul de lege constituie abatere disciplinară şi va fi sancţionată prin:

  • „a) diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pe o durată de maximum 6 luni, pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic a altui deputat sau senator, pentru participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau în sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale comisiilor, pentru înregistrarea transmiterea în direct a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a celor două birouri permanente sau a şedinţei comune a comisiilor, cu excepţia prevăzută la art. 40 alin. (4), teza a II-a, pentru violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;
  • b) reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenţia pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul şedinţelor comune ale celor două Camere, începând cu ziua aplicării sancţiunii disciplinare pentru utilizarea violenţei verbale, constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;
  • c) retragerea şi punerea la dispoziţia secretarului general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului pentru o perioadă de până la 6 luni a personalului angajat şi a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin acţiunile sale pune în pericol buna funcţionare şi siguranţa autorităţii publice, a demnitarilor sau angajaţilor acesteia în incinta Camerei Deputaţilor şi Senatului, începând cu data constatării afectării bunei funcţionări a activităţii Camerei.
  • Abaterile caree implică aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) se constată de către comisia problemelor de disciplină la nivelul Camerei al cărui membru este parlamentarul a cărui sancţionare se propune, la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senatori. Sesizarea se adresează preşedintelui Camerei respective în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârşirii faptei”.

Modificarea acestui Regulament vine şi în contextul unor proteste ale unor parlamentari ai AUR în unele plenuri ale Camerei Deputaţilor.

Luni, în ședința Parlamentului în care deputații și senatorii au adoptat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, Diana Șoșoacă a a făcut scandal pe toată durata plenului, fluierând și strigând, în încercarea de a opri dezbaterile: „Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”.

Senatoarea a venit în plen cu un fluier, pe care l-a folosit pe tot parcursul dezbaterilor, ea aducându-și apoi și un clopoţel pentru a-l întrerupe pe preşedintele de şedinţă, Alfred Simonis (PSD). „La balamuc! (…) Lăsaţi circul în sală, nu ne intimidaţi”, a replicat Simonis.

După plen, Șoșoacă a continuat scandalul pe hol, unde a mers după liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ea l-a întrerupt în timp ce acesta susținea declarații, l-a făcut „dictator”, „grobian” şi „trădător de neam şi ţară”. În replică, Ciolacu a făcut-o „mincinoasă ordinară”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro