Ciolacu anunță „o abordare nouă” pentru a nu mai reuși atacurile cu drone rusești la frontiera cu Ucraina – VIDEO
România şi Ucraina vor avea ”o abordare nouă” pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România, a spus, miercuri, la Kiev, premierul român Marcel Ciolacu, informează Agerpres.
Acesta a subliniat că, până în acest moment, „nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României”.
- „Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri.
- Mai mult, în cadrul NATO, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, s-au luat şi alte măsuri pentru a preveni astfel de incidente.
- Până în acest moment, nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României, nu a fost un atac intenţionat.
- Împreună cu domnul prim-ministru, o să avem o abordare nouă ca să nu mai reuşească aceste atacuri Federaţia Rusă”, a afirmat Ciolacu.
Denys Shmyhal: Am semnat 7 documente. Ce conține memorandumul în domeniul industriei de apărare
Denys Shmyhal, premierul Ucrainei, a dat câteva detalii despre memorandumurile și acordurile de cooperare semnate miercuri între cele două Guverne, unul dintre acestea vizând cooperarea în industria Apărării.
- „Am semnat astăzi șapte documente care vor facilita consolidarea colaborării ucrainiano-române în diverse domenii.
- Primul document este Acordul interguvernamental pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România).
- Al doilea document – un Memorandum de Înțelegere între guvernele noastre privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene. Planificăm dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei, punctelor rutiere, de cale ferată, fluviale și maritime, inclusiv îmbunătățirea căilor de acces ale drumurilor și simplificarea procedurilor de verificare a mărfurilor pe teritoriul României.
- Al treilea document – un Protocol de implementare interguvernamental a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor. Acesta va permite îmbunătățirea activității comune în combaterea migrației ilegale.
- Documentul numărul patru – Declarația de intenție între Ministerele Sănătății ucrainene și cel românesc privind combaterea provocărilor în timpul războiului și colaborarea la nivel orizontal între instituțiile de sănătate.
- Al cincilea document – Memorandumul de colaborare în domeniul farmaceutic între serviciile de profil din Ucraina și România, în scopul intensificării colaborării prin implementarea programelor și proiectelor comune.
- Documentul numărul șase – Memorandumul de Înțelegere între Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei și Ministerul Economiei din România privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, inclusiv îmbunătățirea, creșterea capacităților de producție și extinderea producției de armament.
- Și al șaptelea document, care a fost deja menționat, împreună cu domnul prim-ministru Ciolacu am semnat o Declarație comună în urma acestei ședințe comune și am fixat rezultatele-cadru ale întâlnirii noastre și cel mai important este faptul că am observat că există un spirit de parteneriat, prietenie și solidaritate între Ucraina și România, la un nivel foarte înalt.”, a declarat premierul ucrainean.
Premierul Marcel Ciolacu a efectuat, miercuri, o vizită oficială la Kiev, unde s-a întâlnit cu premierul ucrainean Denys Shmihal, iar apoi a participat la şedinţa comună a guvernelor român şi ucrainean.