Sari direct la conținut

Omul pe care PSD îl pune la șefia ASF / Cine este Alexandru Petrescu, cel care va supraveghea piața asigurărilor din România

HotNews.ro
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - sediul instituției, Foto: AGERPRES
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - sediul instituției, Foto: AGERPRES

Birourile reunite au stabilit luni calendarul audierii propunerilor pentru conducerea ASF. Potrivit deciziei, candidaturile se pot depune în următoarele zile urmând ca săptămâna viitoare conducerea să fie validată. Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF, în timp ce PNL va propune doi politicieni pentru funcțiile de vicepreședinți: Gabriel Avramescu și Gabriela Horga, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

Astfel pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară va fi susținut de Alexandru Petrescu. De asemene social democrații vor numi și doi vicepreședinți Ștefan Daniel Armeanu și pe Sorin Mititelu.

Liberalii vor propune pentru funcția de prim vicepreședinte al ASF pe Gabriel Avramescu și pe Gabriela Horga pentru postul de vicepreședinte ASF.

Candidaturile se pot depune până vineri, la ora 14.00 iar săptămână viitoare, mai exact luni la ora 13.00, vor avea loc audierile și avizul comisiilor de specialitate. Plenul comun al Camerei și Senatului se va reuni tot luni la ora 14.30 pentru validarea șefiei ASF.

Cine este Alexandru Petrescu

Petrescu este în prezent președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Dăncilă și ministru al Economiei în Guvernul Ponta.

Totodată, Petrescu a fost director al Poștei Române în perioada în care compania a fost implicată în mai multe scandaluri. În toamna lui 2015, DNA a deschis un dosar penal, în urma unor sesizări făcute de Ministerul Comunicațiilor. De asemenea, la sfârșitul lui 2015, compania a fost sancționată de Consiliul Concurentei cu 7,4 milioane de euro.

Conform CV-ului, Petrescu are dublă cetățenie, română și britanică. Petrescu este licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. La Londra a deținut mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Alexandru Petrescu a deținut si funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători.

În octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Poșta Româna a mai fost implicată într-un scandal, după ce bucureștenii au găsit în cutiile poștale pliante electorale cu mesaje precum: „Klaus Iohannis vrea să iți Taie Pensia!”, Traian Băsescu îl susține și îl votează pe Klaus Iohannis! și ‘Doar Ponta protejează pensiile!’. Poșta Română a reacționat, subliniind că distribuirea acestor pliante s-a făcut în baza unui contract comercial, așa cum a făcut-o și în alte campanii electorale, și că nu o privește conținutul mesajelor livrate.

De asemenea, în noiembrie 2015, Alexandru Petrescu a făcut o gafă uriașă. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua șefia Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), acesta a demisionat înainte ca președintele Iohannis să accepte numirea sa. Președintele nu a semnat numirea lui, iar Guvernul Ponta a căzut.

Contactați atunci de HotNews.ro, reprezentanții Poștei Române au confirmat faptul că Alexandru Petrescu și-a înaintat în data de 30 octombrie demisia din funcția de director general și membru în consiliul de administrație al CNPR. Demisia a fost înaintată către organele de conducere ale CNPR și MSI. Însă, în AGA din 13 noiembrie 2015, membrii CA, de comun acord cu Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia în funcția de director general.

Cât câștigă conducerea ASF

Ce venituri au membrii conducerii ASF, conform ultimelor date afișate pe site-ul instituției și conform ultimelor declarații de avere, din vara anului trecut:

Nicu Marcu, fost președinte al ASF:

  • Salariu – 43.178 lei
  • Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
  • Conform ultimei sale declarații de avere din iunie 2022, Nicu Marcu a încasat din salariu în anul fiscal anterior 748.324 de lei, față de 391.563 din 2020. De asemenea, el avea în cont 190.000 de lei.

Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședinte ASF:

  • Salariu – 38.477 lei
  • Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
  • În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Dascălu a menționat un venit anual de 713.489 lei din indemnizația de la ASF

Cristian Roșu, vicepreședinte

  • Salariu -33.774 lei
  • Indemnizație de membru al Consiliului A.S.F. – 19.665 lei
  • În ultima sa declarație de avere, din vara anului trecut, Cristian Roșu a trecut un venit anual din indemnizația de la ASF 658.079 lei.

La începutul anului ASF a fost zguduită puternic sub conducerea fostului președinte ASF, Nicu Marcu. După 2 ani de controale și amenzi cuprinse între 34.000 de lei și peste 3,5 milioane de lei date de ASF, piața asigurărilor din România s-a confruntat cu un nou faliment major la Euroins – cel mai mare asigurător RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți.

Șefii ASF au fost audiați în Parlament și s-au apărat susținând că, între februarie 2020 și ianuarie 2023, a aplicat acestui asigurător amenzi totale de peste 16 milioane de lei, măsuri considerate prea blande și întârziate față de probleme financiare știute încă de la falimentul City Insurance din 2021.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro