Sari direct la conținut

​Cum se alege secretarul general al NATO și contextul în care Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței

HotNews.ro
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​​Președintele Klaus Iohannis și-a lansat oficial candidatura la funcția de secretar general al NATO pe fondul temerilor statelor est-europene că vor fi lăsate pe dinafară la împărțirea funcțiilor de top la nivelul Alianței Nord Atlantice, precum și la vârful Uniunii Europene.

În acest moment, candidatura premierului olandez Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO este susținută, potrivit Reuters, de 20 dintre cele 31 de state membre,dintre care nu lipsesc marile puteri SUA, Marea Britanie, Franța și Germania.

Cu toate acestea, în rândul multor membri mai noi ai alianţei, în special al celor care se învecinează cu Rusia, Belarus şi Ucraina, propunerea a fost întâmpinată cu mult mai puţin entuziasm, comentează POLITICO într-o analiză publicată recent.

„Ce credibilitate morală are tipul ăsta?”, a declarat fostul preşedinte estonian Toomas Hendrik Ilves, arătând că Olanda nu şi-a respectat angajamentul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în timpul celor 13 ani în care Rutte a fost prim-ministru.

Premierul estonian Kaja Kallas nu şi-a depus candidatura, dar şi-a exprimat interesul anul trecut.

„Dacă ne gândim la un echilibru geografic, va fi al patrulea secretar general (al NATO) din Olanda”, a declarat Kallas pentru podcastul Power Play al POLITICO. „Şi apoi se pune problema (dacă) există ţări de rangul întâi şi ţări de rangul doi în NATO. Suntem egali sau nu suntem egali? Deci aceste întrebări rămân în continuare”, a adăugat ea.

De altfel, Klaus Iohannis a declarat în discursul de anunț al candidaturii că este de părere că „NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale. Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO”.

Ţările est-europene au ocupat puţine dintre posturile de conducere ale UE şi NATO de când majoritatea lor au aderat la cele două instituţii în 2004, la aproximativ 15 ani după căderea Cortinei de Fier. În România, numele lui Klaus Iohannis a fost invocat și pentru o funcție la nivel înalt european.

Cum se alege secretarul general al NATO

Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post.

Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. Poziția a fost deținută în mod tradițional de o personalitate politică europeană de rang înalt.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut. Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori.

De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, spunea șeful statului la vremea respectivă.

ARHIVĂ COMENTARII
Raaa • 2024-03-12 17:44:46
Mi-ar fi jena.
13 29
Thexy • 2024-03-12 19:20:19
Lui nu, din păcate.
11 22
H2SO4 • 2024-03-13 08:10:34
Hai domne, ce sunteți răutăcioși? Păi Rutte nu are nicio șansă în fața celui susținut cu toată puterea de coaliția psd-pnl prin Ciolacu și Ciucă.
2 6
Costif1 • 2024-03-12 18:11:37
NATO nu se refera doar la conflictul din Ucraina . Exista foarte multe alte conflicte armate si altele potentiale ( de exemplu Taiwan ). Asa ca si alte tari din afara Europei ar putea candida. Daca Rutte nu va avea unanimitate nu va fi aecretar general NATO. Probpema lui Iohannis ar putea fi ca nu pare a fi un negociator, calitate obligatorie in fisa postului. O alta este legata de vlo oarecare lentoare pe care o afiseaza si care de asemenea nu se potriveste cu postul vizat.Ar fi o schimbare drastica de comportament intre discretia manifestata pana in prezent si chiar carente de comunicare cu noua atitudine si tonus de care va fi obligat sacdea dovada in pozitia solicitata.
4 28
Beer-gummy-bear • 2024-03-12 21:46:37
Lentoarea, atitudinea, lipsa abilitatilor de negociator... Toate ca toate, dar tendinta de tradator il elimina fara echivoc! Omul asta a adus PSD la guvernare in cea mai puternica alianta posibila, desi si-a castigat mandatele prin promisiunea ca va combate PSD, partidul mostenitor al regimului comunist, fix curentul ideologic adversar care a dus la infiintarea NATO in primul rand!
9 21
Gigi Rapidu • 2024-03-12 23:43:00
Din afara de unde? ca singurele tari membre NATO sunt cele din Europa + SUA si Canada, restul tarilor din afara Europei care coopereaza cu NATO sunt doar state partnere dar nu fac parte din alianta (gen Japonia si Australia si inca cateva state minore). Doar statele membre pot sa numeasca si sa aleaga candidati la sefia NATO. Treaba cu Taiwanul tine in principal de interesul SUA, nu are nicio treaba NATO, Taiwan nu este nici macar stat partner pentru NATO.
0 8
ElHobolan • 2024-03-12 20:27:50
Rutte poate nu este cel mai potrivit, dar Johannis nu este nici pe jumătate. O să apară un al treilea candidat până la vară.
7 15
YorkshireTerrier • 2024-03-12 22:49:06
Mai bine ficusul nostru decat scaietele olandez.
9 5
Remarque • 2024-03-12 21:47:33
Nu are cum sa adune unanimitatea, in special din cauza faptului ca marile puteri, inlclusiv SUA, si-au anuntat deja sprijinul pentru Rutte. Nici nu se potriveste pozitiei si nici nu si-o doreste. Candidatura lui vine la santaj pentru o pozitie europeana care sa aiba protocol si lux. "Ma retrag daca imi dati ceva in schimb". Un odios care pune presiune.
5 23
Inapasevedeinvers • 2024-03-12 22:01:45
Hai ca ne-am liniștit! Cel puțin nu mai vizează o funcție în România slava-domnului.
0 16
[deleted] • 2024-03-12 22:29:51
Acest comentariu a fost șters.
3 6
Orzari • 2024-03-13 07:04:45
Sincer, chiar trebuie și NATO sa "eșueze"?
3 6
Orzari • 2024-03-13 07:06:40
Dacă ar ajunge, pentru cine ar fi bine ? Pentru NATO...sau poate nu.
2 4
piticu_enigmatic • 2024-03-13 07:31:16
nu suntem egali bre asta e doar in carti si tratate realitatea e alta. N-o sa fim niciodata egali estul cu vestul si chiar si vesticii intre ei. Ca nu se spune cu voce tare e altceva. Cine poate sa puna = intre RO si NL?
2 6
GuruDrula • 2024-03-13 07:32:47
Uite raul mai mic de pe liste, care a crescut si a devwnit raul mai mare
1 5
[deleted] • 2024-03-13 07:58:15
Acest comentariu a fost șters.
3 7
ostn • 2024-03-13 08:12:37
Are sanse foarte mari sa fie ales. Sa fim seriosi, secretarul general e o functie ceremoniala, NATO e condus de SUA iar in fruntea organizatiei nu trebuie o persoana cu prea multe idei, trebuie cineva care sa execute ordinele care i se dau. Iohannis are o experienta foarte buna intr-un rol pur ceremonial, in care nu trebuie sa faca nimic decat sa semneze ce i se pune pe masa.
1 11
datornicu • 2024-03-13 09:04:33
Ma intreb de ce nu candidează Putin direct. Ar putea fi la fel de potrivit pentru poziția asta. Eu in locul lui kwi ma intorceam la Sibiu sa îmi fac orele de fizica ca sunt puține oricum și sa îmi iau chiria din case liniștit. Are și pârtie de schi, bmw la discreție de la prietenul lui Schmidt. Sehr gut.
2 1
Cata_ • 2024-03-13 11:33:26
cu toata seriozitatea. Cu ce se deosebeste Rutte de Iohannis (far gluma si nefiind mare fan Iohannis). Rutte e un politician de mana a 3 ca si Iohannis care in tara e practic o paria dupa 15 de ani ca premier. In 15 ani, Olanda nu si-a asumat veci angajamentele fata de nato. Olanda nu are nicio valoare strategica in alianta, daca mai conteaza la ceva chestiunile geostrategice. Rutte se pupa cu putin acum 5-6 ani pentru north stream si are spinarea ca gelatina, cam ca Ioahnnis, de altfel, deci nu ii deosebeste nimic. Toti comantacii cu ura de sine si gura casca la tot ce vine din vest vor zice ca rutte e ceva somitate, cand e clar ca nu e asa.
2 3
INTERVIURILE HotNews.ro