Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Protest spontan la Guvern: Zeci de angajați cer salarii mai mari / Reacția lui Ciolacu, aflat în Dâmbovița

HotNews.ro
Protest spontan la Guvern, Foto: Hotnews
Protest spontan la Guvern, Foto: Hotnews

​Zeci de angajați ai aparatului de lucru al Guvernului au declanșat luni după-amiază un protest spontan în fața Palatului Victoria, solicitând salarii mai mari și eliminarea discriminării salariale la nivelul administrației publice centrale.

Potrivit protestatarilor, media salariilor este între 5.000 de lei și maxim 6500 de lei după 25 de ani vechime, principala nemulțumire fiind că unii angajați din instituții subordonate au salarii mai mari decât angajații din aparatul central al Guvernului.

  • „Noi negociem din februarie anul acesta, am așteptat să avem și prima viziune asupra execuției bugetare pe primul trimestru, înțelegem că pot fi anumite probleme sau constrângeri de ordin bugetar, dar și noi meritam să fim respectati.
  • Sunt subordonate care au salarii mai mari decat angajațiii din SGG sau din Cancelaria primului-ministru”, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre protestari.

La protest au participat angajați din Cancelaria prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Corpul de control, ANAP, Departamentul pentru lupta anti-fraudă ori de relații interetnice.

Reacția lui Ciolacu, aflat în vizită de lucru în Dâmbovița: Mi-ar plăcea să mă implic direct în discuția cu cei care au făcut acest protest

Protestul are loc în timp ce premierul Marcel Ciolacu se afla în vizită de lucru în județul Dâmbovița, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. În program, o vizită la șantierul pentru modernizarea Drumului Național 7 Bâldana – Titu și participarea la inaugurarea noii secții de cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

Întrebat luni despre acest protest, premierul a spus că se va implica direct în discuția cu cei care au făcut acest protest la întoarcerea în București.

  • „Am fost acolo. Am un consilier pe această zonă, m-au anunțat. Am un șef de Cancelarie. O să mă întorc la București și o să stau și eu de vorbă dacă se va mai impune această discuție.
  • Dacă e așa de multă muncă în Guvern, la toate departamentele…eu știu cât se muncește în Guvernul României și tocmai de aceea mi-ar plăcea să mă implic direct în discuția cu cei care au făcut acest protest”, a declarat Marcel Ciolacu.

Miting în centrul Capitalei: sute de oameni, în marș spre Ministerele Economiei și Muncii, după ce au protestat la guvern. Cer reducerea fiscalității în muncă

Sute de persoane au protestat luni, în Piața Victoriei, cerând Guvernului reducerea fiscalității în muncă. De la ora 12:00, participanții la mitingul organizat de Blocul Național Sindical au plecat apoi în marș spre sediile Ministerelor Economiei și Muncii.

  • „Blocul Național Sindical aduce în atenția publicului povara prin care angajații români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate, în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.
  • 5,2% din români nu au avut în ultimul an acces la asistență medicală din motive ce tin de finanțare, liste de așteptare prea lungi sau distanța față de o unitate medicală.
  • Situația se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu față de media europeană. Raportat la PIB România, asigură cea mai slabă finanțare a sistemului de sănătate.
  • În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanțări mult mai consistente”, se arată într-un comunicat de presă al BNS.

Protestatarii cer „o reformă fiscală urgentă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro