Sari direct la conținut

USR a depus un proiect de lege pentru ca foștii ofițeri SRI să nu poată desfășura activități de consultanță

HotNews.ro
plen Camera, Foto: cdep.ro
plen Camera, Foto: cdep.ro

USR a depus miercuri, la Parlament, o inițiativă legislativă prin care cadrelor militare și angajaților civili ai Serviciului Român de Informații li se interzice, timp de 20 de ani după încetarea activității în SRI, desfășurarea de activități de consultanță sau asistență.

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Emanuel Ungureanu, le cere parlamentarilor PSD și PNL adoptarea rapidă a proiectului astfel încât să nu mai fie posibile în România cazuri precum cel al generalilor SRI Coldea și Dumbravă.

„Abuzurile comise de generalii Dumbravă și Coldea în actul de justiție sunt evidente și alarmante pentru statul de drept, transformat de PSD și PNL în stat de drepți. Din păcate, politicieni de la PSD și PNL – îi amintesc doar pe Victor Ponta, Liviu Dragnea, Cătălin Predoiu, Gabriel Oprea – s-au înghesuit în vilele de protocol ale SRI tocmai pentru a crea și întreține acel câmp tactic din justiție care a condus la abuzuri grosolane. Sub ochii lui Klaus Iohannis și ai prietenului său Eduard Hellvig, SRI a ratat ocazia să-și facă curățenie în propria ogradă, iar Coldea și Dumbravă și-au creat firme de consultanță paravan pentru trafic de influență în justiție”, a declarat deputatul USR.

Proiectul USR completează Legea privind organizarea și funcționarea SRI în sensul introducerii unui nou articol:

  • „Cadrelor militare și angajaților civili din cadrul Serviciului Român de informații, li se interzice desfășurarea oricăror activități de consultanță sau asistență, fie direct, fie prin intermediul unor entități juridice, companii private sau organizații non-guvernamentale, pentru o perioadă de 20 ani de la data încetării activității”, susține inițiatorul legii.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

În expunerea de motive, inițiatorul precizează că „folosirea informațiilor sensibile și a cunoștințelor acumulate de personalul din structurile de securitate națională poate reprezenta un risc semnificativ dacă acestea sunt utilizate în scopuri comerciale sau în beneficiul unor terți, terți care pot avea inclusiv interese contrare celor naționale.”

Camera Deputaților este primul for sesizat.

Proiectul de lege este depus în contextul în care DNA a deschis un dosar foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.

DNA i-a plasat pe aceștia sub control judiciar într-un dosar pentru trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

DNA anunță că a început urmărirea penală, sub control judiciar, în cazul a patru persoane – „doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială”.

Cei patru anchetați sunt fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro