Sari direct la conținut

VIDEO Premierul Poloniei cere UE sancțiuni mai dure față de Rusia: Susținem împreună cu România sancțiuni pentru întregul sistem bancar din Rusia

HotNews.ro
Intalnire romania-polonia, Foto: Hotnews
Intalnire romania-polonia, Foto: Hotnews

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a făcut apel joi la partenerii UE să implementeze un pachet curajos de sancțiuni care să deranjeze cu adevărat economia rusească.

UPDATE (17:05) Declarație comună România-Polonia semnată la Varșovia pe tema rărboiului din Ucraina.

  • „Dorim să îi chemăm din nou pe partenerii noștri din UE să implementeze un pachet curajos de sancțiuni care într-adevăr să deranjeze serios economia rusească. În fața ochilor noștri vedem cum se deplasează liniile. De la început noi am cerut nu doar să se îndepărteze firmele rusești de la piața de capital, ci și de la sistemul SWIFT. Această măsură va fi cu atât mai eficientă cu cât va fi mai largă. Ori în timpul ăsta se desfășoară discuții ca ar fi bine să îi lăsăm pe Gazprom ori altă bancă..

    Ei bine, nu. Noi cu domnul prim ministru (n.a Nicolae Ciucă) suntem de acord că trebuie să fie sancțiuni pentru întregul sistem bancar din Rusia, pentru că doar aceasta poate duce la o schimbare profundă în politica rusă, care se caracterizeaza astăzi printr-un singur lucru – agresiune.”, a spus premierul Poloniei într-o conferință comună cu premierul Ciucă.

Premierul Poloniei: Rusia ia dolarii din Europa de Vest și îi bagă în mașina de război

Premierul Poloniei a spus că a discutat cu Ciucă despre conductele de transport a gazelor care trec prin România sau despre depozitele de gaz din Marea Neagră.

  • „Construim împreună cu România o strategie pentru lunile și anii următori prin discuția despre interconecări și posibilitățile de obținere din alte surse, spre exemplu din Azerbaidjan, mi-a spus domnul prim-ministru. Aceste lucruri sunt analizate astăzi.
  • Eu i-am zis domnului prim ministru despre proeuctul nostru Baltic Pipe care urmează să fie finalizat până la sfârșitul acestui an, respectiv să ajungem să fim independenți de Rusia, care ia dolarii din Europa de vest și îi bagă în mașina de război. Noi trebuie să contracarăm acest lucru.
  • Fac apel la Comisia Europeană să dea embargou pentru cărbunele din Rusia. Dorim să aducem cărbuni din Australia, tocmai pentru a limita posibilitățile de finanțare a mașinii de război rusești. Rusia merge pe calea violenței și doar de ea depinde dacă va ieși de pe această cale, noi ne dorim acest lucru, dar decizia este a Rusiei.”, a spus premierul polonez.

Mateusz Morawiecki: Trebuie să ne întărim flancul estic al NATO și al UE. Partenerii din Vest trebuie să vadă că și noi apărăm Europa

Premierul poloniei a spus că principala temă de discuții a fost cea a securității și despre ce se poate face pentru prevenirea escaladării conflictului militar din Ucraina.

  • „Trebuie să ne întărim flancul estic al NATO și al UE. Partenerii noștri din Vest trebuie să vadă și să aprecize efortul nostru imens pentru că și noi astăzi apărăm Europa. Am primit deja peste 500.000 de refugiați de război din Ucraina și ne străduim să le asigurăm condiții. Deci trebuie să facem față și unei catastrofe umanitare. Trebuie să ne intărim flancul estic al NATO pentru a întări suveranitatea noastră.”, a mai spus premierul polonez.

Ciucă: Am discutat să avem un nou pachet de forțe militare care să fie deplasat în țara noastră

De cealaltă parte, premierul Ciucă a spus că discuțiile au vizat întărirea apărării flancului estic, subliniind măsurile luate împreună de cele două țări.

  • „Este o structură militară poloneză care face parte din brigada multinațională în România, avem o structurp care face parte din grupul de luptă care e prezent pe teritoriul polonez și am discutat cu domnul prim minstru ca odată cu sporirea prezenței forțelor aliate în regiunea Mării Negre și desigur în Polonia și regiunea Mării Baltice să analizăm si să putem să avem un nou pachet de forțe care să fie deplasat în țara noastră.
  • În felul acesta, am obținut acordul domniei sale ca o subunitate să fie parte la grupul de luptă al cărei națiune cadru va fi Franța.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Ciucă a mai spus că împreună cu premierul Poloniei au decis să continue să sprijine atât Ucraina, cât și Rep Moldova și Georgia în parcursul lor de aderare la UE.

Nu în cele din urmă, Ciucă a spus că s-a discutat și despre găsirea unor soluții ca cele două proiecte din cadrul Inițativei celor Trei Mări, respectiv Via Carpatia și Rail-2-Sea – să poată fi concretizate.

Premierul a spus că foarte curând s-ar putea desfășura activitățile unde să se pună piatra de temelie pentru această infrastructură.

România și Polonia au semnat joi mai multe acorduri și memorandum-uri, respectiv:

1. Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Polone privind cooperarea în domeniul industriei de apărare

2. Planul de Acțiuni pentru anii 2022-2026

3. Memorandum de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polonia privind cooperarea diplomatică și academică

4. Memorandum de Înțelegere referitor la creșterea cooperării în domeniul rezervelor de stat și asigurării resurselor pentru situații de criză.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro